Новини Золочівщини
11:49, 03 серпня 2023
1165
0

Ураження самшитів у Золочеві

Ураження самшитів у Золочеві
Gazeta
Фото: НУС
Цьогоріч гусінь атакувала чимало кущів самшиту по всьому Золочеву. Така проблема стосується не лише самшиту у парках і скверах, а й і приватних садибах. Побороти вогнівку, саме така назва цієї зарази, не так легко як здається, адже потрібно робити це одразу, як тільки виявилися перші ознаки ураження куща шкідником, бо потім боротися з ним вже пізно.
Вогнівка – небезпечний шкідник, батьківщиною якого є країни Азії. Цього метелика вперше виявили в 2014 році у Закарпатті. Згодом вид поширився більшою частиною України. Якщо не вживати заходів, гусінь цього метелика може доволі швидко знищити самшит. Адже протягом одного сезону розвивається 2-3 покоління. Для боротьби необхідно використовувати обприскування інсектицидами. Якщо уражені кущі не обробляти, нас чекає поступове, але невпинне зникнення самшиту як декоративної культури в нашій місцевості.
– Ця небезпечна комаха – нічний метелик, чиї гусениці покривають чагарник павутиною і харчуються соком листя та стебел. У результаті рослина починає дуже швидко засихати та гине. Навіть якщо рослина виглядає здоровою, але з’явилося павутиння поверх гілок, треба відразу використовувати інсектициди. Обприскувати потрібно не тільки кущі, а й ґрунт навколо чагарника. Рекомендовані препарати – «Децис», «Енжіо», «Конфідор», «Вега», «Актиллік» тощо. Я особисто переконався в ефективності препарату Біскайя (з прилипачем) та Твікс. При роботі з ними важливо використовувати засоби індивідуального захисту та дотримуватись рекомендацій виробника. Якщо у вас зростає самшит, придивіться до кущів і вчасно здійснюйте обробку. Раджу не зволікати із обробкою, адже після ураження самшит не відновлюється, – розповідає Тарас Пшанський, фахівець з озеленення Золочівського МВЖКП.

На фото з архіву НУС: Тарас Пшанський доглядає самшитові насадження.
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.