Новини Золочівщини, Укрaїнa
12:17, 16 лютого 2018
1023
0

Про грип

Про грип
Gazeta
Фото: НУС
Грип – це інфекційне захворювання, яке відноситься до групи гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Вірусів грипу існує дуже багато (на даний момент виявлено близько 2 тис.), всі вони мають свою природу і відрізняються характером перебігу хвороби.  Вірус грипу в першу чергу передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, контактно-побутовим, повітряно-пиловим і навіть через їжу. Саме тому віруси грипу дуже швидко поширюються у вигляді епідемій і пандемій.  За оцінками ВООЗ,  у світі щорічно від усіх варіантів вірусу грипу під час сезонних епідемій смертність становить від 250 до 500 тис. чоловік
 З моменту потрапляння вірусу в організм до появи перших симптомів може пройти від одного до трьох днів. Хворий заразний ще за 24 години до появи перших симптомівгрипу. Зазвичайгриппочинається з різкого стрибка температури тіла до 38-40°C, стан супроводжується лихоманкою, ознобом, слабкістю і болем в м’язах. Як правило, при грипі не буває нежиті, з’являється відчуттясухості в носі та глотці, сухий кашель. Симптоми зберігаються 3-5 днів, але у разі тяжкого перебігу захворювання пацієнт може почувати себе погано до 2-х тижнів. Крім того, тривалий грип зазвичай тягне за собою ряд ускладнень: бактеріальна пневмонія, геморагічна пневмонія, формування емпієми та абсцесулегені, бактеріальні синусити, риніти, отити, трахеїти, вірусний енцефаліт, неврит, міокардит, менінгіт, радикулоневрит, ураження печінки.
Золочівське районне управління Головного Управління Держпродспоживслужби у Львівській області   інформує, що у зв'язку з  відсутністю в окремих  загальноосвітніх навчальних закладах  та  дошкільних навчальних закладах  району 20% і більше  учнів  та вихованців, враховуючи  виражену тенденцію зростання  захворюваності на грип і ГРВІ   призупинено  навчальний процес  в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах району  на період  з 9 лютого  по 18 лютого 2018року. Протокольним рішенням №2  від   8 лютого 2018 року позачергового засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на 10 днів закрито  13 ДНЗ та 53 школи району. Епідемічний поріг  по захворюваності на грип і ГРВІ по Золочівському району – 578,05, інтенсивнийпоказник  становить 331,9%. Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кілько хпростих речей:
• Уникати скупчень людей, щоб зменшити вірогідність контактів із хворими людьми.
• Користуватися одноразовими масками при необхідності,  щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Так маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним.
Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити через кожні 4 години, або як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними.
• Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не зберігалися живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини.
• Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми –для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.
• Мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.
• Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.
Якщо з'явилися ознаки хвороби, додаються ще кілька нескладних заходів:
• Залишатися вдома при перших ознаках хвороби – не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку.
• Ізолювати хвору людину – виділити їй окрему кімнату і посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за нею, і по можливості триматися на відстані 2 метри від хворої людини.
Крім того існує специфічна профілактика грипу – це вакцинація. Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні грипозного сезону (у вересні, жовтні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону, але необхідно пам'ятати, що захисні сили організму починають діяти через 3-4 тижні після щеплення. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.



Золочівське районне  управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
у Львівській області
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.