Новини Золочівщини
12:52, 06 тра 2020
1844
0

Буде комфортно і медикам, і пацієнтам

Буде комфортно і медикам, і пацієнтам
Gazeta
Фото: НУС
У Золочеві розпочато капітальний ремонт лікувально-діагностичного відділення КНП «Золочівська центральна районна лікарня».
Детальніше про проект розповідає Микола Холявка, завідувач лікувально-діагностичним відділенням КНП «Золочівська ЦРЛ»:

– Приміщення лікувально-діагностичного центру потребує ремонту давно. Минулоріч ми подавали заявку на обласний конкурс мікропроектів, але, на жаль, тоді нам бракнуло 0,34 бала для перемоги. Цьогоріч ми доопрацювали проект, врахували минулорічні недоліки і зауваження. І здобули перемогу в обласному конкурсі місцевих ініціатив.
– Можливо моє питання дещо некоректне, але якщо відверто, то до недавнього часу не особливо хтось і озвучував питання ремонту приміщення лікувально-діагностичного центру...
– Сама нежитлова будівля на вул. Валовій, 2 зведена у першій половині XIX століття і є пам’яткою архітектури місцевого значення м. Золочева Львівської області (охор. № 834-М). Фасад будівлі виконаний у стилі класицизму. В різні часи тут функціонували державні установи Австро-Угорської імперії, Речі Посполитої та соціалістичної України. Після II Світової війни відбулася спрошена реконструкція будівлі, оскільки відсутній аттик і фронтон на фасаді, який був зруйнований під час війни.
З 1994 року у цьому приміщенні почало функціонувати діагностичне відділення Золочівської центральної районної лікарні, яке надає безкоштовну медичну допомогу мешканцям Золочівського та прилеглих районів. Саме технічний стан будівлі є сьогодні проблемою номер один, яка потребує негайного реагування та якнайшвидшого вирішення. Потребують ремонту кабінети, коридорне приміщення, реєстратура, підвал, фасад та інше. Вкрай необхідно встановити вентиляційні шахти в підвалі, замінити електричну проводку у цілому приміщенні, влаштувати дощове водовідведення з гідроізоляцією, а головне – вжити необхідних заходів для вирішення такої проблеми, як грибок на стінах, підвищена вологість, різкий запах цвілі, та захисту приміщень і дорогоцінного обладнання відділення від злодіїв.
Особисто для мене дуже важливо забезпечити нормальну роботу лікувально-діагностичного відділення та належні умови праці його працівникам, адже від цього залежить якість обслуговування пацієнтів та їх здоров’я. У приміщенні лікувально-діагностичного відділення на двох поверхах розміщені кабінети, які на сьогоднішній день є найбільш відвідуваними мешканцями міста Золочева та району.
– Миколо Орестовичу, торкаючись теми роботи лікувально-діагностичного відділення, розкажіть детальніше про послуги, які можуть отримати мешканці міста та району.
– Щодня відділення згідно з даними реєстратури приймає близько 300 осіб, а по факту – набагато більше. Наше відділення є єдиним лікувально-діагностичним відділенням у районі з відповідними спеціалістами та спеціалізованим обладнанням. Саме тут проводять УЗД внутрішніх органів, щитовидної залози, ехокардіографію. Також наші фахівці здійснюють функціонально-діагностичні обстеження: електрокардіограму (ЕКГ), ЕКГ з навантаженням (велоергометрія), електроенцефалографію, реографію, дослідження органів зовнішнього дихання (спірометрія). В лікувально-діагностичному відділенні проводять лабораторні дослідження, такі як рівень цукру у крові, гормонів щитовидної залози, імуноферментні, цитологічні та поглиблені клінічні аналізи. У кабінетах лікувально-діагностичного відділення проводяться медичні огляди працівників певних категорій. Сюди звертаються особи з приводу проходження медичного огляду, для отримання довідки щодо придатності керування транспортним засобом, для отримання довідки з приводу володіння зброєю, працюють інші вузькі спеціалісти.
Тому ще раз наголошую, обслуговування пацієнтів і якість отриманих послуг напряму залежать від умов праці працівників відділення та комфорту перебування громадян у приміщенні лікувально-діагностичного відділення. Температурний мікроклімат у приміщеннях, зовнішній вигляд кабінетів і коридору, зручність відвідування реєстратури, наявність комфортних сидінь для очікування, зручний режим роботи, приємний запах, наявність кондиціонерів є головними чинниками, які підвищують довіру громади до сучасної нової медицини.

Буде комфортно і медикам, і пацієнтам

 

Буде комфортно і медикам, і пацієнтам

 

– Повертаючись до теми мікропроекту і ремонту приміщення загалом. Знаю, що до цього часу вже частково зроблено ремонт приміщення. Що зроблено вже і що заплановано зробити в рамках реалізації проекту капітального ремонту лікувально-діагностичного відділення КНП «Золочівська центральна районна лікарня»?
– На сьогоднішній день за рахунок коштів Золочівської районної ради частково проведено ремонт лікувально-діагностичного відділення. На другому поверсі відремонтовано коридорне приміщення, замінено електропроводку, проведено косметичний ремонт у восьми кабінетах, оновлено сходову клітку з встановленням поручнів з міцним кріпленням, а також встановлено дві коридорні бактерицидні лампи.
Проте основною проблемою закладу залишається незадовільний стан приміщень першого поверху, де у кабінетах найбільша відвідуваність пацієнтів. Лише реєстратура щодня обслуговує близько 300 осіб. А далі ці пацієнти відвідують лікарів.
Під час входу у коридорне приміщення спостерігається різкий запах цвілі, що виникає через велику кількість грибка на стінах та проникнення вологості з підвалу. У холодну пору року температурний режим не відповідає нормі, оскільки внутрішні вхідні двері дерев’яні, зі шпаринками, щільно не зачиняються. У протилежному кінці коридору старе дерев’яне вікно також пропускає холодне повітря у коридор. Моє бачення – цю проблему можна вирішити шляхом повного капітального ремонту коридорного приміщення: повне оббивання старої штукатурки, оброблення стін засобами проти грибка і плісняви, заміна дверей до кабінетів та підвалу, встановлення теплозберігаючих внутрішніх вхідних дверей і вікна, гідроізоляцією для захисту від вологості з підвалу, влаштування вентиляції, заміна електричної проводки тощо.
Також важливою проблемою коридорного приміщення є ненадійність дверей до кабінетів, де встановлено дороге обладнання (ЕКГ, ЕХО- кардіограф, реовазограф). Нові двері будуть відповідати усім нормам безпеки та захисту від зловмисників та крадіїв.
Щодо реєстратури, то приміщення потребує капітального ремонту з переплануванням. Сьогодні це також холодне, вологе і незручне для пацієнтів приміщення. Ще й таке, що не відповідає вимогам державних стандартів. Планується також повне оббивання та шпатлювання стін, заміна підлоги, встановлення ширших дверей, придбання нових меблів, в тому числі, стійки реєстратури зі склом. Оновлене приміщення реєстратури дозволить відвідувачам лікувально-діагностичного відділення швидко і якісно отримати необхідні консультації, провести попередній запис до лікаря, уникнути черг під кабінетами лікарів.
Також потребують ремонту кабінети нарколога і психіатра, які є суміжними. На сьогоднішній день ці приміщення не зайняті через незадовільний технічний стан, відсутність умивальника та відповідних меблів. Спеціалісти, не маючи свого окремого приміщення, змушені тіснитися у одному кабінеті, що завдає дискомфорту для них і пацієнтів та не дозволяє в повній мірі надавати спеціалізовані послуги. У цих кабінетах необхідно повністю оббити стару штукатурку, провести шпатлювання стін, замінити підлогу, замінити вікна і міжкабінетні двері на енергозберігаючі, встановити у кабінеті нарколога умивальник з тумбою.
Відтак, в результаті реалізації цього проекту ми плануємо повністю відремонтувати коридорне приміщення, три кабінети, реєстратуру, в т. ч. замінити 9 дверей та 4 вікна.
І все це дасть нам такі якісні показники: підвищення рівня якості надання лікувально-діагностичних послуг, комфортне перебування відвідувачів у відділенні, підвищення рівня довіри громади до сучасної медицини.
Дуже вдячний Львівській обласній раді, котра реалізовує програму конкурсу місцевих ініціатив і дає можливість розвиватись, прагнути змін, вчить визначати пріоритети і головне – не бути байдужими.



Розмовляла Леся ГОРГОТА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.