Новини Золочівщини
08:16, 13 грудня 2023
277
0

Закуплено обладнання на 25 тисяч доларів

Закуплено обладнання на 25 тисяч доларів
Gazeta
Фото: НУС
Цього тижня підбито підсумки проєкту «Покращення надання якісних медичних послуг у лікувально-діагностичному відділенні КНП «Золочівська ЦРЛ», який був оголошений Міжнародною організацією з міграції в рамках проєкту «Людський вимір – інклюзивні дані для стабільності та розвитку», що фінансується за підтримки Уряду Канади, Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку.
У рамках цього проєкту Золочівська громада успішно пройшла відбір та визнана такою, що має унікальний підхід, новаторське бачення, а втілення самої ідеї буде сприяти згуртованості представників громади (серед яких представники ВПО, молодь, жінки, ветерани та інші зацікавлені особи). Розроблений план реагування громади був рекомендований на право отримання підвищеного гранту у розмірі еквіваленту 25 000 тис. доларів США.

Закуплено обладнання на 25 тисяч доларів
Закуплено обладнання на 25 тисяч доларів
Закуплено обладнання на 25 тисяч доларів


Галина ЖУКОВСЬКА, головний спеціаліст відділу економічного розвитку, інвестицій, управління проектами, МТД та міжнародного співробітництва Золочівської міської ради, розповіла про підходи у визначенні напрямку реалізації проєкту:
– Спочатку ініціативна група провела дослідження щодо надання медичних послуг в лікувально-діагностичному відділенні КНП «Золочівська ЦРЛ». Виявилось, що постійно збільшується кількість звернень пацієнтів у лікувально-діагностичне відділення КНП «Золочівська ЦРЛ» із скаргами на порушення слуху, зору, цілісності шкіри, болями за грудиною, болями суглобів. Впродовж 2022 року звернулося 108716 пацієнтів, за І півріччя 2023 року – 59979 пацієнтів. Ця статистика зумовлена військовою ситуацією в державі, оскільки кількість звернень збільшилася за рахунок внутрішньо переміщених осіб та ветеранів, членів їх сімей та інших осіб, які потребують допомоги. Крім цього у відділення звертається місцеве населення та пацієнти інших суміжних громад (Зборівської, Буської, Бродівської, Краснянської) Львівської та Тернопільської областей, які є споживачами медичних послуг відділення. На додаткове обстеження пацієнти змушені їхати до міст Львова чи Тернополя, а деякі пацієнти взагалі відмовляються від відповідних обстежень через брак коштів чи можливостей, що призводить до загострення хвороб. Також під час навчального процесу педагогічні працівники звертають увагу на зниження рівня слуху, зору, хвороби шкіри, деформації хребта (сколіози, кіфози) у дітей та необхідності проведення додаткового обстеження, для того щоб уникнути переходів у хронічну форму захворювань. З глибинних інтерв’ю із медпрацівниками та пацієнтами та з особистих розмов виникла необхідність найперше налагодження роботи кабінету сурдолога, з придбанням сучасного медичного обладнання та у забезпеченні іншим сучасним медичним обладнанням відділення.
Детальніше про проєкт розповідає завідувач лікувально-діагностичного відділення КНП «Золочівська ЦРЛ» Микола ХОЛЯВКА:
– Ми спільно із Золочівською міською радою ставили собі за мету підвищити якість та доступність медичного обслуговування пацієнтів лікувально-діагностичного відділення КНП «Золочівська ЦРЛ», що потребують аудіологічних послуг лікаря сурдолога, офтальмологічних послуг лікарями офтальмологами, кардіологічних досліджень лікарями кардіологами і функціоналістами, реабілітації і фізіотерапевтичних процедур лікарем реабілітологом і фізіотерапевтом, лікарем психіатром дитячим, ушкодження цілісності шкіри лікарями дерматовенерологом шляхом придбання сучасного аудіологічного обладнання-аудіометра-тимпанометра, електрокардіографа, щілинної лампи, дерматоскопа, апарату для місцевої дарсонвалізації, апарату для лікування імпульсним магнітом, дитячих розвиваючих реабілітаційних приладів та іншого медичного обладнання.
Вже зараз у лікувально-діагностичному відділенні КНП «Золочівська ЦРЛ» створений кабінет сурдолога, що покращить доступність надання спеціальних медичних послуг, оскільки місце надання таких медичних послуг буде ближче до місця проживання мешканців Золочівської громади та суміжних громад району. Придбано сучасне аудіологічне обладнання – аудіометра-тимпанометр для оснащення кабінету сурдолога, офтальмоскоп щілинної лампи для оснащення лікаря офтальмолога, електрокардіограф для оснащення лікаря функціональної діагностики, дерматоскоп для дерматовенеролога, апарати для місцевої дарсонвалізації та лікування імпульсним магнітом для лікарів реабілітолога і фізіотерапевта, дитячі розвиваючі і реабілітаційні предмети для дитячого психіатра лікувально-діагностичного відділу КНП «Золочівська ЦРЛ». Все це дозволить значно покращити якість діагностики та лікування патології із слухом, зором, кардіологічних, дерматологічних, ревматичних, травматичних, неврологічних, гінекологічних пацієнтів, психоемоційних розладів у дітей, підвищить рівень надання медичної допомоги до європейських стандартів та протоколів, що, переконаний, вплине на рівень обслуговування пацієнтів.
На запитання якими є очікувані результати від реалізації проєкту на недалеку перспективу, Микола Орестович відповідає:
– Ми зможемо надавати якісну медичну допомогу пацієнтам з порушенням слуху, зору, хвороби шкіри, деформації хребта (сколіози, кіфози) різної вікової категорії населення Золочівської міської територіальної громади та інших суміжних громад Львівської та Тернопільської областей, внутрішньо переміщеним особам, ветеранам, членам їх сімей та іншим особам, які потребують допомоги, що проживають на їх територіях, а особливо для тих громадян хто не має можливості самостійно пересуватися за межі Золочівського району. Окрім того, значно зросте кваліфікація медичного персоналу лікувально-діагностичного відділення КНП «Золочівська ЦРЛ». Троє лікарів за кошти організації постачальника обладнання пройдуть фахові навчання. Започаткувавши проведення аудіологічних обстежень, планується проводити обстеження до 6 пацієнтів в день. Ми вже в грудні зможемо обстежити 112 пацієнтів з порушенням слуху. Зменшиться кількість первинних пацієнтів скерованих на аудіологічне обстеження в інші медичні заклади. Раніше ми щодня відправляли 2-3 пацієнти в день в інші лікувально-діагностичні заклади. Аудіологічне обстеження в лікувально-діагностичному відділенні буде проводитися виключно на безоплатній основі. Також планується проведення ЕКГ 10-15 пацієнтів в день. Досі ми обстежували 7-10 пацієнтів. Збільшиться кількість обстежень і лікарем дерматовенерологом за допомогою дерматоскопа. Проведення процедури лікарем реабілітологом і фізіотерапевтом в день заплановано 32 процедури, що в місяць буде орієнтовно 700 процедур.
На сьогодні на наявному обладнанні проводиться 16 процедур, що в місяць становить 350 процедур. Обстеження лікарем офтальмологом за допомогою щілинної лампи, набору офтальмологічних пробних окулярних лінз, пробної оправи, офтальмоскопа планується до 30 пацієнтів в день, що складе 600 на місяць. А відповідно, на сьогоднішній день на наявному обладнанні в день проводиться обстеження 25 пацієнтів, в місяць – 550 пацієнтів. Реабілітація і лікування дитячим лікарем психіатром за допомогою закуплених розвиваючих і реабілітаційних приладів заплановано 15 дітей на день, що складе 320 дітей на місяць. Сьогодні в день лікар надає допомогу 11-12 дітям на день, що в місяць становить 250 дітей.
Реалізація проєкту забезпечить соціальний та економічні ефекти. Зменшиться кількість хронічних захворювань, шляхом вчасного обстеження пацієнтів. Адже своєчасна та якісна діагностика є запорукою здоров’я населення.
Підвів підсумки щодо реалізації проєкту директор КНП «Золочівська ЦРЛ» Тарас ЯЦУНСЬКИЙ:
– КНП «Золочівська центральна районна лікарня» щодня працює над тим, щоб надавати якісні послуги пацієнтам у комфортних для них умовах. Ми ставимо перед собою чіткі завдання і спрямовуємо зусилля, увагу та енергію на їх досягнення. І вже сьогодні маємо дуже добрий результат. У лікарні працюють фахові медики на сучасному обладнанні. Ми постійно збільшуємо перелік медичних послуг, які можуть отримати жителі громади. Здоров’я наших пацієнтів – сенс нашої роботи та наша мотивація. Для нас дуже важливо втілювати інновації і використовувати нові можливості. Ми віримо, що успіх досягається разом і завдяки кожному з нас.




Леся ГОРГОТА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.