Новини Золочівщини
07:08, 07 вересня 2023
565
0

«Пазл у відбудову України» – це наше гасло

«Пазл у відбудову України» – це наше гасло
Gazeta
Фото: НУС
Про оригінальний спосіб відбудови України та можливість кожного долучитися до розвитку української культури мені розповіла Ярина Журба, співзасновниця Ukrainian Puzzles – позитивна, активна, творча, непересічна особистість.
– Ярино, розкажи, будь ласка, про «Українські пазли» – що це взагалі за проект. Як виникла його ідея?
– Із 24 лютого 2022 року шукаю, як внести свою краплю у нашу велику боротьбу і стійкість. Нема спокою – знаю, що з мене належить крапля. Як і усі, я доначу на збори для армії, але поряд з тим розуміла, що потрібна ще якась активніша дія. У цих пошуках виникла ідея Ukrainian Puzzles. Коли розпочалось повномасштабне вторгнення росії в Україну, я саме закінчувала MBA у бізнес-школі американського Університету Алабами в Гантсвіллі. Вирішила, що саме час випробувати здобуті знання для старту бізнесу в Україні.
До справи долучилась Віта Воробчук – графічна дизайнерка із Луцька. Також ідею підтримала моя сестра Надя Журба. Тож ми утрьох заснували Ukrainian Puzzles.
Суть ідеї полягає в тому, щоб виготовляти в Україні та продавати по всьому світу картонні пазли на українську тематику. Перша колекція присвячена знищеним та пошкодженим у війні пам’яткам (Чернігівська бібліотека для юнацтва, Ан-225 Мрія, Маріупольський драматичний театр, Університет Каразіна та інші). Символічна відбудова із шматочків пазлів одночасно є маленьким внеском у реальну відбудову, оскільки Ukrainian Puzzles – це соціальне підприємництво, і весь чистий прибуток (той, який у звичайному бізнесі йде у кишеню власника) буде спрямовуватись на відбудову.
«Пазл у відбудову України» – це наше гасло

Таким чином через пазли ми створюємо додаткову можливість долучитися до відбудови України кожній людині, незалежно від того, в якому куточку планети вона знаходиться.
Також ми хочемо показувати світові українську культуру і те, яких нищень українській культурній спадщині завдає росія у війні. Зараз ми працюємо над новими колекціями пазлів, які називатимуться «Українське мистецтво», «Відкрий Україну», «Слава Україні».
Пазли ми стараємось продавати більше за кордоном, тому й назвались Ukrainian Puzzles. Наші пазли можна купити в онлайн-магазині UkrainianPuzzles.com та кількох маркетплейсах, як «Амазон», «Розетка» та інші. Замовлення виконуються із двох складів, один з яких знаходиться у Луцьку, інший – у Пенсильванії (США). Замовлення в Україні та США доставляються за 2-4 дні, в Канаді та Польщі – до 10 днів. В інші країни – понад 10 днів. Станом на зараз ми маємо покупців із близько двадцяти країн світу.
Пазли ми виготовляємо із підрядниками у Львові або Харкові, власного виробництва у нас наразі немає. Ukrainian Puzzles працюють у формі ФОП, поки ми не досягнемо дозволених для ФОПа оборотів, тоді реорганізуємось у ТОВ. Оскільки я із Сасова, то ФОП зареєстровано у Золочівській громаді, і більшість податків залишаються саме в бюджеті нашої громади.
«Пазл у відбудову України» – це наше гасло
«Пазл у відбудову України» – це наше гасло
«Пазл у відбудову України» – це наше гасло

– Чи було важко? Що саме було найважче?
– Складнощів було багато різних. Однак найскладніше у нашій справі, навіть складніше за фінансові труднощі, – це отримання ліцензій на зображення. Для кожної картини чи іншого зображення для пазлів нам потрібно отримати ліцензію для комерційного використання. В більшості випадків це складно і вимагає індивідуального підходу. Немає якогось повторюваного алгоритму. Кілька прикладів. Ми жартуємо, що треба написати детективну історію про те, як ми отримували від автора Бориса Гроха ліцензію на відому картину «Русскій воєнний корабль іді на…», яка на марці. Ніяк не можемо отримати ліцензії на використання творів Марії Примаченко, хоча працюємо над цим вже більш ніж півроку. Незабаром вийде у продаж пазл «50 українських книг», який включає обкладинки 50 книжок, щодо кожної з яких потрібно було отримати дозвіл на використання. Це був довгий і складний процес.
– Хто допомагав, підтримував?
– Загалом мало хто ще знає про Ukrainian Puzzles, але коли люди дізнаються, то відгукуються позитивно, намагаються допомогти поширенням інформації чи хто чим може. Наприклад, канадський фотограф дав нам безкоштовно ліцензію на свої фото Ан-225 Мрія, якісь незнайомі нам люди самі зорганізували турнір зі складання пазлів, хтось давав безкоштовно приміщення для події тощо.
7 серпня Ukrainian Puzzles виповнився рік. Ми спробували на нашій корпоративній сторінці подякувати всім, хто допомагав нам. Впродовж двох тижнів публікували щодня пости подяки. Та чим більше пригадували, тим більше розуміли, що це справа нереальна. Хіба дякувати кожний день впродовж року. Сподіваюсь, ми не забували це робити поза межами фейсбучних постів. Дякую щиро також редакції НУС, що розповідаєте своїм читачам про Ukrainian Puzzles. Нам важливо, щоб люди дізнавалися про такі пазли із місією відбудови.
– Чи маєш інші цікаві ідеї?
– Інші ідеї часом виринають, але наразі хочу сконцентруватися на Ukrainian Puzzles. Хочу, щоб ця ідея була реалізована і зажила вповні перш ніж переключатись на іншу.
– Де черпаєш натхнення?
– Черпаю натхнення у самій роботі. Драйвить мене працювати над Ukrainian Puzzles. Фактично мені це дуже допомагає пережити складні часи, просто забуваюсь у роботі.
– Про яку професію, діяльність мріяла в дитинстві?
– Мріяла стати юристкою і стала нею. Своєї професії ніколи не полишала повністю. Я є співзасновницею Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем». Думаю, з часом я знову присвячу весь свій професійний час правничій справі. Просто зараз такий час, що всім треба робити надзусилля заради перемоги, робити щось, чого ми до того часу не робили, виходити за звиклі нам рамки.
– Як поєднуєш ролі мами, дружини і ділової леді?
– У мене двоє малих дітей. Старшій донечці Вікторії – майже 5 років, молодшій Яні – 2 роки. Ми з чоловіком і дітьми живемо на дві країни – трохи в Україні, трохи в США. Крім Ukrainian Puzzles, я ще працюю на часткову зайнятість аналітиком даних в американському Університеті Алабами у Гантсвіллі. Власне, ця робота мені потрібна і для того, щоб фінансово підтримувати Ukrainian Puzzles, бо бізнесу тільки рік і він ще не цілком вийшов на фінансову самостійність. Це дистанційна робота, можна її робити з будь-якої точки світу. Але об’єм роботи потрібно зробити. Встигати все із двома дітьми і двома роботами дуже складно, і у мене немає відчуття, що я впораюся. Найпродуктивніший час – вранці, з п’ятої ранку і до моменту, коли прокидаються діти. Бувають дні, коли чоловік або мої батьки беруть на себе повністю турботу про дітей. В такі дні вдається попідтягувати «хвости».
– Які бачиш перспективи у своїй діяльності?
– Зараз нам критично важливо масштабуватися. До цього ми виробляли пазли невеликими партіями, фактично тестували, чи йтиме продукт. Бачимо, що для Ukrainian Puzzles є ніша як на українському ринку, так і на ринку ЄС та Північної Америки. Полиці з пазлами в українських магазинах в більшості зайняті пазлами закордонного виробництва (найбільше – польські Trefl). В Україні наразі немає виробника, який би спеціалізувався суто на виробництві пазлів, ми сподіваємось ним стати. Щодо ринків ЄС та Північної Америки, то є попит на товари про Україну і вироблені в Україні, однак пропозицій не так багато. Наприклад, на Амазоні продаються певні товари з категорії українські сувеніри, але більшість з них зроблені не в Україні.
Як зазначалось, Ukrainian Puzzles є соціальним підприємництвом і 100 % чистого прибутку передаватиметься на відбудову (це мається на увазі той прибуток, який залишається після покриття всіх витрат, здійснення реінвестицій, сплати податків і у звичайному несоціальному бізнесі йде у кишеню власника).
Ми ще не вийшли на рівень чистого прибутку і найближчим часом навряд чи це станеться, оскільки потрібно масштабуватися. Однак інколи ми проводимо турніри зі складання Ukrainian Puzzles як фандрайзингові події і зібрані там кошти відразу відправляємо у відповідні фонди підтримки і відбудови України. Наразі таких турнірів було два. На першому турнірі найшвидше був складений пазл із Університетом Каразіна, то зібрані там кошти у розмірі 7320 грн. відправили до Асоціації університету Каразіна. На другому турнірі найшвидше був складений пазл із Святогірською лаврою, то, оскільки відповідного фонду відбудови цієї пам'ятки немає, відправили зібрані 20 тис. грн. в Український Культурний Фонд.
«Пазл у відбудову України» – це наше гасло. Наполегливо працюємо на те, щоб його реалізувати.
– Дякую за цікаву розмову. Успіху тобі в цій великій, неймовірно цікавій, дуже перспективній справі.


Розмовляла
Ірина ГИРИЛО
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.