Новини Золочівщини
12:53, 20 листопада 2017
912
0

Триває акція від нашого часопису «Свій до свого по своє»

Триває акція від нашого часопису  «Свій до свого по своє»
Gazeta
Фото: НУС
«Свій до свого по своє!» – принцип, який зародився серед українців Австро-Угорщини в кінці XIX століття і діяв в Галичині в 1920–1930-х за часів польської окупації. Люди гуртувалися, щоб протидіяти експансії польського та єврейського капіталу і стимулювали розвиток вітчизняного виробництва, власного бізнесу.
На початку вересня ми оголосили усім читачам нашого часопису про те, що кожен бажаючий може отримати саджанці малини європейських сортів. А вже цього тижня майже сотня золочів‘ян отримали свої перші саджанці.
В останні 2 роки, малина була чи не найпривабливішою ягодою для українських фермерів, саме це спричинило суттєве збільшення насаджень. Хтось із наших читачів вже має на власному городі малину, а хтось садитиме її вперше. Були і такі, що власними рецептами поділились з нами.
– Найбільше дітям смакує малина у власному соку, – говорить пані Марія. – Через марлю витискаємо сік, цукру додаю трохи – на п’ять літрів ягід літр цукру. Потім у банку кладемо цілі ягоди, заливаємо їх цим соком і стерилізуємо 10–15 хвилин.
– Аби заморозити малину, ягоди треба розкласти на підносі й увімкнути в морозилці шокову температуру – -40°С. Малина замерзне, і її можна спакувати в пакети. У морозильнику вона лежить до наступного врожаю, ділиться Іванна із Курович. – На відміну від більшості ягід, малина не втрачає корисних властивостей після теплової обробки, ані після заморожування.
Цікавим було спілкування із паном Миколою Шевченком, котрий не один рік вирощує малину біля своєї хати, а перші саджанці придбав у Москві на ВДНГ.
– Садити малину найкраще восени. Якщо не встигли, саджайте одразу, як зійде сніг, поки вологи в ґрунті найбільше. Інакше потім витратите додатковий час на поливання. Спеціальної підготовки ґрунту під малину я не виконую, ділиться досвідом ще один наш читач – пан Ярослав. – Лишень після садіння уздовж рядка підживлюю перегноєм. Особисто я саджаю малину рядками з відстанню між ними майже півтора метри, а в рядку між саджанцями – 30–50 см.
Дуже хотілось би, щоб ця акція стала для когось маленьким поштовхом для початку власної справи.
А на завершення кілька порад від підприємців, що не один рік займаються вирощуванням малини.
Не купуйте саджанці на базарі, бо вам можуть підсунути «дичку», яка виглядає краще, ніж саджанець культури.
Якщо поруч немає плодорозсадника і біля вас ніхто не вирощує доброї малини, дійте методом проб і помилок. Він полягає в тому, що з різних джерел ви берете по два-три саджанці, і щоб не поплутати різні сорти, розсаджуєте в різних місцях. За рік-два побачите результат. Дехто пробував виписувати нові сорти навіть поштою. Незважаючи на високу ціну, ними не дуже задоволений.
Для початку достатньо посадити до десяти саджанців, з яких протягом кількох років можна розвести цілу плантацію і вибракувати невдалі.
Березень. Якщо не прорідили кущі раніше, то це слід зробити саме зараз. В одному кущі залиште не більше шести найбільш розвинутих пагонів. Намагайтесь видаляти також пагони, які розміщені близько один від одного.
Квітень. На малині набубнявіли бруньки, а це означає, що настав час вкорочувати пагони, які залишились на плантації після проріджування, десь на 15 см. Цим заходом ми видаляємо частину пагона, який не визрів до кінця. Крім того, стимулюємо утворення додаткових бокових пагонів, що підвищує урожай.
Як тільки на малині розпустилось листя, час натягувати шпагат на кілки, забиті вздовж рядків на висоті близько 1 м. Цей захід не дасть гілкам падати на землю, полегшить збір ягід та сприятиме кращому освітленню.
Разом із плодоношенням закладається база врожаю наступного сезону. Пагони, які виросли цього року, вкоротіть на висоті 120 см від землі. Це забезпечить майже 30-відсоткове збільшення врожаю наступного року. До землі на зиму обрізається лише ремонтантна малина, яка плодоносить на однорічних пагонах. У двохрічної малини на молодих пагонах лише підрізають кінчики.
Якщо у Вас винокло бажання вирощувати малину, телефонуйте  у редакцію 067-1736351.


Леся ГОРГОТА,
редактор часопису
"Наша українська справа"
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.