Новини Золочівщини, Укрaїнa
11:47, 25 липня 2017
996
0

Роальду Гоффману – 80!

Роальду Гоффману – 80!
Gazeta
Фото: НУС
18 липня 2017 року містяни Золочева та наукова спільнота ушановували 80-річчя з дня уродин Роалда Гоффмана (Roald Hoffmann) — уродженця Золочева і Галичини, єврея за національністю, громадянина США, лауреата Нобелівської премії з хімії (1981), людини з найширшим баченням та розумінням світу і місця особистості у ньому. Саме так належить сприймати нашого шанованого земляка Роалда Гоффмана, при народженні Руала Сафрана.   
За організаційної підтримки міського голови Золочева Ігора Гриньківа та голови Західного наукового центру НАН України і МОН України (Львів) Зіновія Назарчука, мешканці та гості міста належно вшанували земляка: відкрито інформаційну дошку на «будинку Гоффмана» (Золочів, вул. С. Бандери, 8).
Також відбулось урочисте спецпогашення художньої марки, присвяченої ювілею Нобелівського лауреата за участю дирекутора Львівської дирекції ПАТ "Укрпошта" Миколи Ростова.
«Громада нашого міста святкує сьогодні ювілей прекрасної і світлої людини. "Сьогодні світова спільнота, громада нашого міста святкує прекрасний ювілей – 80 років з дня народження поета, драматурга, філософа, прекрасної і світлої людини, лауреата Нобелівської премії Роальда Гоффмана. На моє запрошення Роальд Гоффман разом із дружиною  був тут, у Золочеві, у 2015 році. Ми були у будинку, в якому він народився, ми проходили центральною частиною нашого міста. Він пригадував площу Ринок, нині наша площа Маркіяна Шашкевича. Ми були поряд із гімназією, де він частково мав иможливість навчатися. Ми згадували про його батьків. Він показував прекрасні фотографіії... Ми також мали дуже хорошу і теплу розмову. І до нині спілкуємось. Я радий вітати гостей тут, у Золочівському замку»,  – звернувся до присутніх міський голова Золочева Ігор Гриньків.
У день свого ювілею Нобелівський лауреат передав нама своє відеозвернення до мешканців Золочева, спільнот, в якому говорить: «Дорогі золочів‘яни! 80 років тому у вашому прекрасному місті прийшов я на світ. Я був першою дитиною в сім‘ї інженера Гілеля Сафрана і його дружини Клари. Мої перші кроки та дитячі ігри почались на вулицях вашого міста. У мене є фото мого батька за роботою, як він прокладав бруківку на вулицях Злочева, а теперішнього Золочева. Минав час і настала війна. Це був час жахливих страждань для всіх, але особливо для ваших сусідів-євреїв, мого народу. Сталося так, що ми з мамою вижили, а батько – ні. Нас врятувала добра українська родина з Унева. Тоді настала для вас радянська окупація, а для нас – еміграція. І, зрештою, я опинився там, де я є, і  став хорошим науковцем завдячуючи Америці. З часом, майже неочікувано і досить легко, постала вільна і незалежна Україна. Ніщо не могло зробити мене щасливішим, ніж те, що ви нарешті маєте свою країну. Тепер – це незалежна, демократична, економічно розвинута країна, де літні люди можуть мати гідне життя, а молодь – прагнути до кращого. Звісно, це не просто. Треба було знищити залишки радянського правління, корупції, а в теперішні часи і російської агресії. Але саме це ви і робите зараз і це дає мені надію.  Я був сповнений надії, гуляючи вулицями Золочева з вашим мером два роки тому. Я сповнений надії, коли отримую е-мейли від молодих людей із Золочева, котрі хочуть стати хіміками. Шлях до безпеки, до вільної демократичної України довгий, але він досяжний для вас і ви будете частиною цього. Я надсилаю вам вітання, моє тепле вітання і дякую від щирого серця за те, що ви пам‘ятаєте про мій день народження і святкуєте його разом зі мною.»
«Сьогодні це людина, яка належить світові і ми пишаємося тим, що свої перші кроки всесвітньовідомий вчений, поет, драматург робив на нашій землі. З особистого спілкування хочу зазначити, що Роальд Гоффман завжди піклувався про Україну. А його жага і праця до науки може служити для теперішнього покоління прикладом того, як не зважаючи ні на що можна досягти успіху. Тому від імені Західного наукового центру, Міністерства освіти і науки України, НАН України хочу подякувати громаді Золочева за цей важливий крок», – звернувся до присутніх Євгеній Захарчук, помічник голови з питань міжнародного співробітництва Західного наукового центру НАН України і МОН України.
Щоб осягнути масштаб цієї особистості маємо знати наступне. Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку з 1901 року щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Лише близько двох десятків країн «виховали» лауреатів премії. І хоч серед лауреатів Нобелівської премії поки що немає українців за громадянством, Україна – батьківщина семи Нобелівських лауреатів. Громаді Золочева є підстави усвідомлено пишатися своїм земляком, а віднедавна – і «Почесним громадянином Золочева» Роалдом Гоффманом, котрий з теплотою, глибокою пошаною й елементами ностальгії ставиться до свого міста дитинства.
У 1981 році, будучи професором Корнельського університету, Роалд Гоффман спільно з японським ученим Фукуї Кен’іті здобув Нобелівську премію з хімії.
«Власне, усім своїм життєвим шляхом, від хлопчиська з вулиць Золочева і з горища будинку Дюків в Уневі, до лауреата Нобелівської премії, Роалд Гоффман засвідчив, особливо для сучасників – молодих мешканців Золочева, Галичини, усієї країни, що немає неможливого», – завершив свій виступ Євген Захарчук, під час «Гоффманівських наукових дискусій», що пройшли у Золочівському замку.
Наступним до слова був запрошений Роман Гладишевський, член-кориспондент НАН України, доктор хімічних наук, професор, проректор з наукової роботи, Львівський національний Університет імені Івана Франка (Львів) із доповіддю «Електронна густина рентгенівської дифракції». «Доктор Гоффман отримав Нобелівську премію за теорію перебігу хімічних реакцій. І нам надзвичайно приємно, що Роальд Гоффман долучився до академічної спільноти ЛНУ ім. Івана Франка і допомагає та вірить як в українську науку, так і в наше майбутнє».
Про інших видатних золочів’ян розповіла Ольга Лісовська у виступі «Золочів – колиска геніїв». «Чимало таланових і відомих людей подарувала світу золочівська земля.
Серед них Клара Юнг, артистка єврейського театру, усім відомий Маркіян Шашкевич, поет і просвітитель, Володимир Левицький, математик, професор Львівського університету, Василь Пачовський, поет, історик, кінорежисер та засновник поетичного об’єднання «Молода муза», Роман Завадович, письменник, журналіст, Мар’ян Іванців, художник і графік, ну і, звичайно, Роальд Гоффман, всесвітньовідомий хімік».
На завершення виступив вокальний ансамбль «Пори року» з музичними композиціями «На Івана, на Купала», «Не питай мене чи любов мине» та спільно з усіма присутніми «Многая літа» для великого вченого Роальда Гоффмана.


Мар'яна БОЙКО
Фото  Віталія ЩУРА
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.