Новини Золочівщини
18:15, 23 квітня 2015
1868
0

Яким буде бульвар Сковороди

Яким буде бульвар Сковороди
Gazeta
Фото: НУС

 

 

21 квітня у Золочеві відбулась робоча нарада за участю заслуженого архітектора України Михайла Федика, настоятеля Костелу Успіня Пресвятої Богородиці отця Михайла Голдевича та міського голови міста Золочева Ігоря Гриньківа, яка стосувалась реконструкції бульвару Сковороди у Золочеві, площі перед костелом Успіня Пресвятої Богородиці та відновлення втрачених у минулому скульптур Пресвятої Діви Марії і Преподобного Йосифа.

Свою точку зору на ситуацію в Золочеві розкриває Михайло ФЕДИК, заслужений архітектор України:

– Ми реалізуємо другий етап реконструкції Золочева, міста колись повітового, нині районного центру. Намагаємось, наскільки нам вдається, відтворити його обличчя. Завдячуючи зусиллям міського голови Золочева Ігоря Гриньківа та колективу міської ради, у таких складний час робиться велика справа з відновлення міста, відшукуються кошти, щоб продовжувати роботи. Ми по крихтах усе складаємо, збираємо інформацію, світлини, щоб відтворити втрачені кам‘яні скульптури на колонах перед костелом Успіня Пресвятої Богородиці – статую Богородиці і статую Святого Йосифа. Сьогодні з цією метою завітали до отця Михайла Голдевича до Костелу Успіня Пресвятої Богородиці. І багато інформації про те, який вигляд мали ці скульптури, почерпнули, спілкуючись із отцем Михайлом. Досі вносимо корективи у проект. Намагаємось разом із скульпторами Миколою Посікірою та Леонідом Юрчуком відновити скульптури. Але у нас ще бракує інформації про те, який вони мали вигляд в автентичному стані. Разом з тим уточнюємо деталі замощення, вирішення генерального плану цього фрагменту по бульвару Сковороди. Хоча сьогодні це ще вулиця Сковороди, але ми хочемо відтворити власне пішохідний бульвар Сковороди, котрий разом із вулицею Шашкевича, яка вже реконструйована і, сподіваюсь, що відновимо площу біля пам’ятника Маркіяну Шашкевичу і тоді місто буде мати таке замкнене пішохідне кільце.

Отець Михайло ГОЛДЕВИЧ щиро радіє змінам на краще:

– Я дякую Богу за те, що маємо прекрасних і талановитих людей, таких фахівців, як Михайло Федик і наш міський голова Ігор Гриньків, які в тих нелегких часах роблять усе можливе й неможливе. Разом можна зробити багато добра для мешканців нашого міста, а також для гостей, паломників, туристів нашого міста. Завжди готовий допомогти чим можу. Завжди молимось у спільноті, щоб вдало закінчити цей другий етап реконструкції міста і третій, щоб це радувало серця наших мешканців.

Ігор ГРИНЬКІВ, міський голова міста Золочева, наголошує не лише на питаннях реконструкціїї центру міста:

– Продовжуємо роботи із реконструкції центральної частини міста на бульварі Сковороди. Важливим є питання впорядкування площі перед костелом Успіня Пресвятої Богородиці з відновленням втрачених скульптур. Зараз вносимо деякі корективи до впорядкування площі. Відкритим і надалі залишається питання коштів, оскільки виготовлення скульптур не можемо фінансувати із міського бюджету. Відкритим і надалі залишається питання коштів і по виготовленню та встановленню скульптур, і по продовженню робіт із реконструкції. З міського бюджету ми змогли виділити 1 млн. гривень. А потрібно ще 6 млн. гривень. Ці кошти вказані без врахування коливання цін. Дуже надіємось на підтримку обласної та центральної влади. Основні роботи по заміні підземних комунікацій виконали. Зараз працюємо над підключенням ливневих стоків із будинків до самотічного колектора. Це суттєво впливає на стан дорожнього покриття.

Щодо скульптур, то ми і надалі звертаємось за допомогою до осіб, які допоможуть відновити втрачені у радянські часи скульптури. Куди вони поділись, невідомо. Зараз розсекречують архіви КДБ, можливо тоді знайдемо інформацію. Загальна вартість виготовлення скульптур сягає 17 тис. доларів. Переконаний, у нас все вдасться, знайдуться меценати, кошти і ми відновимо втрачені скульптури.

Ірина ДОМАРЕЦЬКА

Фото автора

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.