Укрaїнa
14:15, 01 жовтня 2014
1577
0

Про відновлення призову на строкову службу

Про відновлення  призову на строкову службу
Admin
Фото: НУС

Президент України під час засідання РНБО 28 серпня 2014 р. вирішив відновити призов на строкову службу. Згідно з ч. 1 ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Призов громадян України на строкову військову службу включає проходження ними призовної комісії та за її результатами відправлення їх до військових частин. 

Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:

– призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці;

– у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;

– призовники, які змінили місце проживання, зобов’язані в семиденний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття  на військовий облік;

У разі неявки призовника без поважних причин за викликом районного (міського) військового комісаріату на  призовну  комісію він несе відповідальність, установлену законом.

У відповідності до Указів Президента України від 17.03.2014 № 303/2014, 06.05.2014 № 454/2014 та від 21.07.2014 № 607/2014 «Про проведення часткової мобілізації в Україні» було проведено часткову мобілізацію.

Після призову на військову службу під час часткової мобілізації громадяни набувають нового юридичного статусу — військовослужбовці, в наслідок чого, на них розповсюджуються пільги передбачені Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців і членів їх сімей», Кодексу законів про працю та інших нормативно-правових актів.

Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» звільнення (демобілізація) військовослужбовців призваних на військову службу під час мобілізації, в особливий період, може бути здійснено, за умови стабілізації воєнно-політичної обстановки в Україні, після оголошення рішення Президента України про демобілізацію, строки та порядок якої буде визначено відповідним Указом Президента України. Також Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначається ряд обставин при яких військовослужбовці не можуть продовжити проходження військової служби в рядах Збройних Сил України.

Потрібно зазначити, що в цей відповідальний для України час Військовою Службою Правопорядку зафіксовано ряд порушень та злочинів вчинених як мобілізованими військовослужбовцями, так і військовослужбовцями, що проходять військову службу за контрактом. Найбільш поширеними злочинами є непокора, самовільне залишення військової частини, дезертирство. Кримінальним Кодексом України встановлено відповідальність за злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини). 

Військовими злочинами визнаються злочини проти встановленого законодавством  порядку несення або проходження військової служби, вчинені  військовослужбовцями,  а також  військовозобов'язаними  під час проходження ними навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів. За відповідними статтями цього  розділу несуть відповідальність військовослужбовці Збройних Сил України, Служби безпеки  України, Державної  прикордонної служби України, Національної гвардії України  та  інших військових  формувань, утворених  відповідно до законів України, Державної спеціальної служби транспорту,  Державної  служби  спеціального  зв’язку  та захисту інформації України, а також інші особи, визначені законом. Перелік військових злочинів та відповідальність за них встановлено розділом 19 (ст.401–ст. 439) Кримінального Кодексу України.

 О. ЯКІМЦОВ, т. в. о. військового комісара Золочівсько-Перемишлянського

об'єднаного районного військового комісаріату, майор

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.