Новини Золочівщини
20:20, 01 липня 2023
215
0

Поради від МОЗ на випадок радіаційної аварії

Поради від МОЗ на випадок радіаційної аварії
Gazeta
Фото: НУС
У разі радіаційної небезпеки необхідно дотримуватися вказівок місцевої влади або ДСНС. Міністерство охорони здоров'я України надає інформацію про те, як діяти у разі радіаційної аварії. В разі надзвичайної події детальніші вказівки будуть поширені через інформаційні канали ДСНС та місцевих органів влади. Головне – залишатися в приміщенні або швидко у нього увійти, якщо перебуваєте на вулиці.
Поради від МОЗ на випадок радіаційної аварії

П’ять основних правил, яких слід дотриматись під час радіаційної небезпеки:
1. Перебувайте в укритті
Це може бути підвал або інше приміщення. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішньому боці будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі. Варто також тримати поруч домашніх тварин, не дозволяйте їм гуляти на вулиці. Якщо можливо, залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей, зачиняйте вікна і двері, ущільніть отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо) та вимикайте системи вентиляції (кондиціонери або обігрівачі) у вашому будинку. Залишайтесь в укритті, допоки офіційна влада не надала інших вказівок.
2. Стежте за офіційними джерелами інформації
Користуйтесь повідомленнями від органів місцевої влади, ДСНС, поліції. Увімкніть телебачення, радіо, стежте за офіційними каналами інформації в соцмережах. Якщо місцева влада та ДСНС дають вказівки – виконуйте їх обов’язково.
3. Знезаразьте себе
Зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер, тримайте його далі від людей і домашніх тварин.
4. Помийтесь, якщо є така можливість
Прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити на ньому радіоактивний матеріал. Не тріть і не подряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на руки й обличчя, протріть повіки, вії, вуха.
5. Одягніть чистий одяг
Допоможіть вашим рідним і близьким виконати перераховані вище дії. За можливості робіть це в рукавичках і масці чи респіраторі.
Безпека води та харчових продуктів:
Вода у пляшках вважається безпечною, поки не отримано повідомлення від рятувальників чи влади про безпеку водопровідної води. Кип'ятіння водопровідної води не видаляє радіоактивні речовини, тому рекомендується мати запас води у герметичних контейнерах. Напої у холодильнику безпечні для вживання, а вода в інших місткостях у домі, наприклад, в унітазі або водонагрівачі, не містить радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття тіла, а також пакувань з їжею і водою. Харчові продукти є безпечними, якщо зберігалися у герметичних контейнерах, холодильнику або морозильній камері. Перед відкриттям харчових контейнерів та використанням кухонного приладдя рекомендується протерти їх вологою тканиною або рушником. Використану тканину або рушник слід зберігати в герметичному контейнері в недоступному місці.
Небезпека безконтрольного приймання калію йодиду: При аваріях на ядерних об'єктах може виділятися радіоактивний йод (I-131), який накопичується в щитоподібній залозі та призводить до її опромінення й ураження. Калій йодид є єдиним ефективним препаратом для запобігання радіаційному ураженню щитоподібної залози. Однак калій йодид корисний лише в окремих ситуаціях та дозах, і його не слід приймати «про всяк випадок», оскільки це може завдати шкоди здоров'ю.
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.