Новини Золочівщини
13:42, 15 лютого 2018
849
0

Екскурс у професію архітектора та архітектуру

Екскурс у професію  архітектора та архітектуру
Gazeta
Фото: НУС
6 лютого 2018 року, в приміщенні актової зали Центральної районної бібліотеки ім. І. Франка відбувся перший у цьому році тренінг для молоді району в рамках неформальної освіти. З метою розвитку неформальної освіти у районі, фахівцями відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю апарату райдержадміністрації Ольгою Марусин (робота з молоддю) і Ганною Чекайло (інформаційна служба) організовано та проведено тренінг для учнівської та студентської молоді району.
У тренінгу взяли участь студенти Відокремленого структурного підрозділу Золочівський коледж НУ «Львівська політехніка» та старшокласники Золочівських ЗОШ № 1 та № 3. Спікери тренінгу – начальник відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Золочівської райдержадміністрації – головний архітектор району, член Національної спілки архітекторів України Петро Кобелька та архітектор Золочівської міської ради Роман Кушнір, – розповіли про важливість професії архітектора та архітектуру в цілому.
Спікер, Петро Кобелька, наголосив, що архітектура є одним з найдревніших надбань людства. Уже на перших ступенях розвитку суспільства людина стає перед необхідністю захистити себе від стихії, дощу та снігу, від нападу диких звірів. З розвитком первісного суспільства виникає необхідність будувати, крім житла, будівлі та споруди іншого призначення – укріплення, фортеці, виробничі приміщення, культові об’єкти. Та вже і в цей період архітектура виступає як елемент матеріально-художньої культури, відображаючи не лише утилітарні, але й духовні потреби. Створюючи архітектурні споруди, суспільство відображає в них естетичні смаки та ідеали. Слово «архітектура» греко-італійського походження. Грецькою мовою приставка «арх» – означає початок, пояснюючи високе походження або вищий ступінь того слова, до якого вона додається. Таким чином у дослівному тлумаченні у грецькій мові слово архітектор означало «головний будівельник».
Під архітектурою звичайно розуміють будинки, споруди, що створюють штучне середовище для комфортного життя і праці людини. Суттю архітектури є неодмінне поєднання матеріального і духовного, доцільного й естетично довершеного, корисного і красивого. Архітектура – багатостороннє явище, вона складається з великої кількості окремих галузей і розвивається у співдружності з наукою, технікою та мистецтвом. Виходячи з різного призначення будівель та споруд, архітектори поділили архітектурну діяльність за типологічним принципом – на житлові, промислові, культурно-побутові, учбові, лікувальні та інші.
Згідно з цим розподілом, є архітектори – містобудівники, архітектори громадських споруд, промислового будівництва. Окремою галуззю архітектури є благоустрій та зелені насадження. Завдяки своїй монументальності, довготривалості матеріалів, величезним масштабам будівель архітектура як елемент матеріально-художньої культури відіграє визначну роль в розвитку художніх стилів. Величезні єгипетські піраміди, давньогрецькі будівлі, римські форуми, буддійські храми, готичні собори є незабутними пам’ятками людської праці, творчої наснаги, культури народів. Пам’ятки архітектури є гордістю нащадків, які зберігають матеріальні і культурні скарби цілих епох і народів.
Також Петро Петрович порекомендував присутнім відвідати музей Народної архітектури і побуту у Львові, що є унікальним збереженням дерев’яної архітектури та гордістю нашої держави і привабливий для туристів з інших держав.
Інший спікер тренінгу Роман Кушнір зазначив, що архітектура є передумовою людського виживання і разом з тим є результатом людської діяльності. Навчання за спеціальністю «архітектура» не є простим та проводиться лише стаціонарно. В першу чергу завданням сучасного архітектора є прагнення зрозуміти конкретні потреби людей, використати потенціал середовища та зробити максимально комфортним перебування людини, в якій частині міста вона не знаходилася б. Архітектура міста Золочева впливала на розвиток міста Золочева, разом з тим, кожен історичний період відображений на архітектурі міста…..
Говорячи про сучасний Золочів, доповідач зазначив, що є багато цікавих проектів щодо відновлень парків і скверів у місті, створення відпочинкових зон.
І Золочівській міській раді дуже важлива думка молоді при прийнятті рішень. Тому попередньо планується при впорядкуванні парків, скверів тощо, розповідати людям, для чого це робиться і почути відверті думки та ідеї, як людей старшого покоління, так і молоді.
Ніхто з присутніх молодих людей не залишився байдужий, беручи участь у обговоренні. Молодь запитувала про важливі та актуальні події у спікерів та отримувала відповіді. Також лекторами організовано міні-конкурс на визначення архітектурних стилів за малюнками. Найактивніших учасників нагородили подарунками. Як зазначив Роман Кушнір після зустрічі, «Така молодь ставить питання і хоче отримати відповідь. Це добре і за такою молоддю хороше майбутнє».
На завершення зустрічі учасники тренінгу зробили спільне фото та подякували лекторам за чудовий екскурс у професію архітектора та архітектуру. Молоді люди зацікавилися даною тематикою та пообіцяли брати активну участь у розвитку свого міста.
Оксана КУШНІР за матеріалами Золочівської райдержадміністрації
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.