Новини Золочівщини
11:39, 25 липня 2017
768
0

У Золочеві побувала Посол Австрії

У Золочеві побувала Посол Австрії
Gazeta
Фото: НУС
На початку 2014 року Золочів перернув нову сторінку в українсько-австрійських відносинах. Міський голова Золочева Ігор Гриньків був запрошений на зустріч із Надзвичайним та Повноважним послом Австрійської Республіки в Україні Вольфом Дітріхом Хаймом. Тоді міський голова Вольфу Дітріху Хайму про  працю з реконструкції міста, екологічні проекти, запровадження альтернативних джерел енергії. Посол пообіцяв посприяти у співпраці з міжнародними фондами для вирішення питань громади нашого міста. Згодом відбувся зустрічний візит Надзвичайного і повноважного Посла Австрії до нашого міста. Тоді міський голова висловив надію на сприяння та підтримку п. Вольфа Дітріха Хайма у намаганні пізнати австрійський досвід.
А вже 17 грудня 2014 року міський голова Золочева Ігор Гриньків з робочим візитом відвідав Австрію, де ознайомились з досвідом поводження із ТПВ, із заходами, які автрійці впроваджують у сфері енергетики тощо.
З того часу стосунки нашого міста із Австрією лише поглиблюються. Відтак, 13 липня Золочів відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Австрії Герміне Поппеллер.
Під час перебування у Золочеві Посол побувала у музеї-заповіднику «Золочівський замок», ознайомилась з роботою сміттєсортувального комплексу ТзОВ «Золочів Еко Баланс».
Герміне Поппеллер, Надзвичайний і Повноважний Посол Австрії в Україні:
– Місто Золочів почало цікавитись досвідом Австрії у галузі енергоефективності, відновлюваних джерел енергії та переробки відходів багато років тому. Колишній посол Австрії в Україні Вольф-Дітріх Хайм три роки тому організував поїздку представників громади міста Золочів до Австрії для ознайомлення з проектами з енергоефективності (федеральна земля Бургенланд та місто Відень). Рада, що можу продовжувати ці стосунки, що отримала таку чудову нагоду співпрацювати із містом Золочів. Є багато нових ідей для розвитку міста та, перш за все, його туристичного потенціалу, адже це невелике містечко на Західній Україні має багате минуле, яке знаходить своє відображення в архітектурі епохи Австро-Угорської Імперії.
Ігор ГРИНЬКІВ, міський голова Золочева:
– Австрія міцна європейська держава. Австрійці мають добрий досвід господарки, зокрема в питаннях поводження із твердими побутовими відходами та в роботі з альтернативними газу джерелами енергії. Їх досвід для нас дуже важливий, особливо, коли говоримо про необґрунтовану Росією високу ціну на природній газ. І хоча Золочів є першим містом в Україні, котре комплексно запровадило альтернативу опаленню газом, все ж не можемо заспокоюватись на досягнутому.
У 2014 році в Австрії біля Оберварта ми відвідали логістичний центр, котрий реалізовує місцеву політику поводження з відходами. Був приємно здивований, коли побачив такі ж по суті машини для збирання відходів, як і в нас у Золочеві від «Еко Балансу Золочів». У логістичному центрі звернув увагу на те, що машини привозять вже відсортовані відходи: окремо – пластик, окремо – папір, окремо – деревину. В розмові із керівником наглядової ради цього підприємства зауважив, що першим етапом у поводженні із відходами є їх сортування у квартирах, будинках. Цієї умови дотримуються всі без винятку австрійці. Це дає можливість лише малий відсоток захоронювати на сміттєзвалищах, які є убезпечені від зараження ґрунту та води. Сьогодні вкотре переконався, що наша праця у будівництві полігону ТПВ є правильною, що ми обрали правильний напрямок.
Сьогодні задавав питання: чи ми можемо впроваджувати австрійський досвід у сфері енергетики в Україні? І отримав відповідь, що вони готові до співпраці. Але для цього на законодавчому рівні мають бути вирішені ряд питань: економічних, екологічних та юридичних. Йдеться про недосконалість нашого законодавства. Звісно, потрібні інвестиції, гарантії та прозорі відносини. На сьогоднішній день їхні технології слід обговорити з нашими науковцями, законодавцями.
Окрім того із Надзвичайним та Повноважним Послом Австрії Герміне Поппеллер міський голова Золочева Ігор Гриньків обговорив ряд інших питань, зокрема питання залучення інвестицій, розвиток туристичного потенціалу, розвитку сільських територій. Пані Герміне висловила свою зацікавленість реалізованими проектами у місті та висловила бажання на подальшу співпрацю.
Леся Горгота
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.