Новини Золочівщини
16:39, 06 березня 2015
4467
0

Федір Шопський: "Любити Україну не тільки до глибини душі…"

Федір Шопський:
Gazeta
Фото: НУС

 

 Налагодити успішний європейський бізнес, бути корисним для суспільства та проявляти активну громадянську позицію, мабуть, не кожному під силу. Сьогодні наша розмова саме з такою людиною. Федір Іванович Шопський – успішний керівник ТОВ «Д-Мікс», відданий своїй справі, громадський активіст, справжній патріот своєї країни.

 

 

 

– Федоре Івановичу, Ваше підприємство ТОВ «Д-Мікс», що знаходиться в селі Хильчиці Золочівського району, успішно працює на ринку вже не один рік. Коли виникла ідея створення і яка спеціалізація підприємства?
– Наше підприємство засноване у 2010 році. Основним напрямком діяльності підприємства «Д-Мікс» є виробництво всіх видів кормів для різного роду тварин та птиці, а також переробка і зберігання сільськогосподарської продукції. При прийнятті рішення щодо місця заснування виробництва ми вибрали Золочівський район, тому що Золочівщина є досить привабливим регіоном. Адже тут багато сільськогосподарських підприємств, які займаються землеробством. Саме тому виникла думка вкладати кошти в цей інвестиційно привабливий сировиною та кваліфікованою робочою силою регіон. На початку ми інвестувати п’ять мільйонів доларів у реконструкцію та побудову нової технологічної лінії на колишньому міжколгоспному комбікормовому заводі, що  в селі Хильчиці. Була повністю відновлена технологічна лінія, завезено новітнє обладнання з усіма технологічними процесами, повною автоматизацією виробництва, особливо в місцях підвищеного травматизму для людей, що унеможливлює будь-які травми людей, тому що все виробництво автоматизоване. Наступне, що ми зробили – запустили обладнання. Цей процес тривав майже рік. У 2011 році ми розпочали виробництво, і одразу ж  виникло питання реалізації продукції. Реалізацію ми здійснювали поетапно: спочатку це були Золочівщина та Львівська область, пізніше перейшли до сусідніх з Львівщиною областей: Тернопільська, Рівненська, Волинська. На цей час ми працюємо у всіх обласних центрах України. В кожному обласному центрі маємо свій склад, де є повний асортимент продукції, кваліфікований спеціаліст відділу збуту, фахівець в галузі зоотехнії та ветеринарії. Його основним завданням є зустрічі з клієнтами, консультації щодо підбору оптимального раціону годівлі для конкретного виду тварин, розробка раціону, впровадження нових раціонів відгодівлі тварин для отримання оптимального результату, з метою ефективного використання кормів на підвищення показників їхнього виробництва. Після успішного запуску комбікормового заводу «Д-Мікс» виникло питання стабільного постачання сировини, тобто пшениці та кукурудзи. Тому було прийнято рішення інвестувати у зернозберігаючий комплекс, який мав би вміщати 25 тисяч тонн зерна. Проаналізувавши ринок, обрали німецьку фірму «Ріела» і з їхньою допомогою та нашим фінансуванням уже в 2012 році запустили зернозберігальний комплекс. За допомогою цього зернозберігального комплексу можемо забезпечити стабільне постачання зернових культур та безперебійне виробництво якісних кормів протягом усього року. Висока якість нашої продукції пов’язана з тим, що зернові ми зберігаємо з дотриманням відповідних умов та необхідного температурного режиму.

 

 
– Сировину, необхідну для виробництва, Ви закуповуєте, чи у Вас є свої поля, де Ви вирощуєте сільськогосподарські культури?
 
 - Сировину ми повністю закуповуємо. Ми не займаємось землеробством, ми займаємось виробництвом. Співпрацюємо з місцевими підприємцями, які займаються обробітком ріллі, закуповуємо в них основні види сільськогосподарських культур, насамперед, кукурудзу та пшеницю, а  віднедавна і соєві боби, соняшник та ячмінь. Основна ставка робиться на місцевих, вітчизняних виробників. Ми закликаємо наших землеробів вирощувати окрім традиційних культур – пшениці, кукурудзи, ячменю, ще й соняшник та соєві боби. Адже для цих культур у нашому регіоні є досить сприятливі кліматичні умови, а на нашому підприємстві вони будуть користуватися особливим попитом.

– А як щодо співпраці із закордонними виробниками?
– Так, ми також співпрацюємо з закордонними виробниками. В першу чергу ми співпрацюємо з голландською фірмою «DSM», в якої закуповуємо виробничі премікси і саму технологію виробництва. Технологія виробництва схожа на те, як добра господиня готує смачний борщ і має при цьому свою технологію та вишуканий рецепт приготування. Так і нам важливо мати свою технологію та добрі рецепти для того, щоб готувати якісні і корисні корми для тварин, які потім підуть на споживання нашим громадянам.
– У Золочівському районі існує проблема із працевлаштуванням. Скільки робочих місць створено, та чи є якісь переваги для місцевого населення при працевлаштуванні? Кому Ви особисто віддаєте перевагу?
– В першу чергу ми намагаємось працевлаштувати місцевих людей, тому що це зручно і для підприємства, і для місцевого населення. Якщо серед місцевого населення немає відповідних спеціалістів, тоді ми залучаємо їх з інших регіонів. Але намагаємось мінімізувати таку практику, і за рахунок підприємства підготувати необхідні нам місцеві кадри. Шукаємо в основному молодих спеціалістів – людей, у яких горять очі, які хочуть навчатись, змінюватись, покращити свої навики. Звичайно, якщо до нас приходять люди з досвідом, ми також готові їх працевлаштувати. Навіть закликаємо, щоб до нас такі люди приходили, тому що в них є накопичений з роками досвід, певний багаж знань. І якщо ці люди, працюючи у нас, готові цим досвідом поділитись, ми таке бажання тільки схвалюємо. Постійно працюємо над удосконаленням культури виробництва. Це стосується як вдосконалення самих процесів, так і навчання людей. Запрошуємо спеціалістів з інших підприємств, зокрема з-за кордону, в яких вже є великий досвід. Наприклад, співпрацюємо з голландською фірмою «Каудайс». Комбікормові заводи цієї фірми є родинним підприємством, якому понад сто років. Тобто, якщо брати до уваги те, що в нас лише п’ять років досвіду, а в голландців – сто, тоді стає зрозуміло, що в них величезний досвід роботи, і культура виробництва, і ноу-хау на значно вищому рівні. Тому часто запрошуємо їх до себе на виробництво, де проводимо спільні зустрічі з нашими працівниками. Їхні спеціалісти розповідають про те, що потрібно удосконалити і покращити для того, щоб підняти рівень виробничої культури, для забезпечення стабільної якості кінцевого продукту. Також постійно дбаємо про те, щоб наші працівники працювали у зручних умовах праці. Для цього проводимо удосконалення робочих місць, закуповуємо спецодяг, відповідні інструменти, дбаємо про зменшення рівня травматизму. У нас за весь період діяльності не було жодних випадків травматизму, адже ми не заощаджуємо на безпеці та здоров’ї наших працівників.

 


– Як долучається підприємство до соціально-культурного розвитку села Хильчиці?

 – ТОВ «Д-Мікс» намагається, у міру можливості, долучатися до розвитку села. На прохання мешканців села було придбано іконостас до церкви. Завжди відгукуємось на звернення сільської ради долучитися до різноманітних проектів та урочистостей, таких як закупівля подарунків для діток від Святого Миколая. У нас заведена практика підтримувати людей, які потребують допомоги, не тільки на свята, а й протягом року.

– Які у вас відносини з місцевими органами влади?
– У нас від самого початку заснування ТОВ «Д-Мікс» склались досить хороші відносини з керівництвом району. При створені підприємства нам надали необхідну допомогу, та створили  сприятливі умови для розвитку підприємства, намагалися нам всіляко допомогти та підтримати. Це місцеві люди та професіонали в цій галузі. У нас не виникло жодних негативних прецедентів, які б я міг констатувати чи висвітлювати публічно. Були тільки позитивні моменти. Зважаючи на те, що ми починали нашу справу, не будучи людьми  місцевими, то нас дуже тепло було прийнято органами місцевого самоврядування.

 


– Ви займаєте активну громадянську позицію вже не один рік, особисто допомагаєте бійцям АТО, їхнім сім’ям, сиротинцям, церквам, займаєтесь просвітницькою діяльністю. Що Вас спонукало створити ГО «Фундація Шопських»?
– Саме з сімейного гнізда ми вилітаємо духовно і фізично змужнілими і той багаж батьківської науки допомагає нам протягом усього життя. Щодо мене, то у своїй сім’ї я отримав науку глибокої поваги до людей і віри у Бога. Я вважаю, що у кожного свій шлях до доброчинності: атмосфера в родині, стан душі і просто нагальна потреба щось змінити на краще в нашій багатостраждальній Україні. Так і я у свій час побачив, скільки всього треба зробити, скільком людям треба допомогти – одним словом, роботи непочатий край. І почав потроху служити людям. Одному не справитись, для цього треба мати надійних помічників. І я знайшов їх у своїй родині та серед друзів. Коли на початку нашої державності була потреба відродити духовність, жертвував на храми, ставив фігури Божої Матері, допомагав реставрувати зовнішній вигляд церков, встановлювати іконостаси та будувати каплиці. А коли постала потреба підтримати захисників нашої землі, – зайнявся волонтерською діяльністю. А там прірва роботи: військо не вдягнене, босе, без зброї і його треба нагодувати. Кинувся допомагати їм. В цьому мене підтримала родина, друзі і просто небайдужі люди. Вважаю, що треба любити Україну не тільки до глибини душі, а й до глибини кишені. Ядром суспільства є сім’я. А ядром нового українського суспільства повинна бути сім’я, яка не керується принципом «моя хата скраю…», а насамперед християнськими принципами, основою яких є любов до Бога та до свого ближнього.

 


 

 – Складна економічна ситуація в країні не дає впевненості у завтрашньому дні. Федоре Івановичу, які Ваші плани та прогнози на 2015 рік?

– Ситуація, в якій опинилася наша країна і наші громадяни, досить складна. Країна знаходиться у стані війни, і ця війна триває не лише на Сході України, але в масштабах економіки це війна, яка поширена по всій території країни. Звичайно це дуже складний час в історії держави, це час серйозних випробувань, яких не було за всю історію держави. Ми прикладаємо максимум зусиль, щоб не зупинятись, триматись на плаву. Незважаючи на це, усі інвестиційні проекти, які були заплановані в попередні 2013–2014 роки, ми продовжуємо впроваджувати. У 2014 році було розпочато будівництво цеху по переробці сої продуктивністю 48 тонн на годину, яке успішно завершується. І вже у березні цього року в нас буде його офіційне відкриття. У 2015 році ми плануємо надалі розвиватись. Уже розпочались проектні роботи будівництва цеху по переробці соняшника продуктивністю 150 тонн на добу. У Золочівському районі аналогів цьому немає, ні в комбікормовому плані, ні в переробці соняшника, ні в переробці сої. Тому для нас це досить амбітний проект. Ми плануємо розгалужувати свою діяльність, диверсифікувати свої ризики, тому що для нас одна галузь – це кормовиробництво, друга – зернозберігальний комплекс, третя – переробка сої, четверта – переробка соняшника. Ми завжди зосереджуємо нашу увагу лише на найкращому обладнанні для виробництва, для того щоб забезпечити якісний кінцевий продукт.


Розмовляла
Наталія ГУРСЬКА
 
 

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 


 


 


 


 



 


 


 


 


 


 


 


 

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.