Новини Золочівщини
22:15, 07 грудня 2014
1400
0

Живуть інтересами громади

Живуть інтересами громади
Admin
Фото: НУС

7 грудня Україна відзначає день місцевого самоврядування. Аналізуючи становлення місцевого самоврядування, ми маємо підстави чесно акцентувати увагу як на здобутках і досягненнях, так і на проблемах та недоліках. Часом розбіжності виливаються в боротьбу між різного рівня структурами та органами місцевого самоврядування. Зокрема, величезні труднощі породжує нинішня багаторівнева бюджетна система. Спочатку всі зібрані кошти йдуть у державний бюджет. З центру кошти спрямовуються в область, потім розподіляються між районами, містами, селами. Читачам, далеким від цих проблем, надзвичайно важко уявити, як це зв’язує, гальмує ініціативу керівників місцевого самоврядування, часто призводячи до того, що не можна вирішити, здавалося б, найпростіші господарські питання у селі чи місті.

Впродовж року ми спілкувались із депутатами сільських та міських рад, з міськими та сільськими головами. Намагались зрозуміти їхні проблеми, розповісти громадськості про їхні здобутки та плани.

Так Любов КАЛЬМУК, сільський голова Колтівської сільської ради висловилась:

– Працювати сільським головою, особливо у віддалених селах, дуже непросто. Зазвичай хочеться зробити багато, але, оскільки територія віддалена від районного центру, немає промислових підприємств, відтак, немає і робочих місць. Щось вдається, щось не вдається. Проте, намагаємось якось давати собі раду, брати участь у конкурсах, які сприяють розвитку громад.

Володимир Андрійович КУПРЕЄВ, сільський голова Почапівської сільської ради, поділився думками з приводу того, що, на його думку, є основними засадами успішної діяльності сільського голови:

– Я постійно перебуваю в пошуку. Та одне можу сказати з впевненістю: насамперед, потрібно жити інтересами громади, сприймати їх не лише розумом, а й душею. До людей необхідно прислухатися, не можна відриватися від громади. А справ щодня вистачає. Над вирішенням назрілих проблем буду трудитися і надалі.

Олександр ЗОЗУЛЯ, міський голова Перемишлян:

– День місцевого самоврядування – це не тільки привід згадати про тих працівників міських та сільських рад, які щоденно працюють для задоволення потреб мешканців наших сіл та міст. Це  день, коли варто підбити короткі підсумки: що вдалось зробити за рік, що залишилось нереалізованим, важливо також критично проаналізувати свою роботу.

Звичайно, можна нарікати на відсутність коштів  в бюджеті, проблеми з казначейством, негативну економічну ситуацію, але у 2014 році було завершено капітальний ремонт вулиці Підвальної, покращено благоустрій міського цвинтаря, розпочато заміну світильників вуличного освітлення на  вулиці Галицькій, а також  зроблено багато інших справ, які, можливо, є менш помітними, але  від того не менш важливими.

Цитуючи слова міського голова Львова Андрія Садового, слід сказати, що місцеве самоврядування  – це той локомотив, який може вивести Україну на нову орбіту розвитку.

Вірю, що реформа місцевого  самоврядування надасть громадам більше повноважень, допоможе зосередити  ресурси у місцевих бюджетах, а це  вирішить багато проблем у  містах і селах.

Спілкувались і про політику.

Стефа Євгенівна ЩЕРБА, секретар Перемишлянської міської ради:

– Якщо чесно, я не думала, що побачу таке у нашій державі. Мене це обурює, як людину, незалежно від того, хто за цим стоїть. В Україні ведуться бойові дії. Сталася трагедія, народ піднявся і в нормальній країні мала бути різка позиція влади і чіткі дії. Такого не було. Та є в цьому і свій позитив... Весь світ побачив, що Україна  – не країна рабів, а людей, які вміють виборювати  свої права.

Марія Михайлівна ЛУКАСЕВИЧ, сільський голова Гологірської сільської ради (про реформу місцевого самоврядування):

– Реформа місцевого самоврядування – це дуже гарна ініціатива. Адже на сьогоднішній день місцеві ради позбавлені реальних важелів впливу на формування бюджету і, відповідно, його використання. Це вимагає суттєвих змін. Яка різниця, наскільки ми наповнимо бюджет, якщо все-одно ці гроші заберуть, а потім дадуть стільки, скільки будуть вважати за потрібне? Та коли всі зібрані кошти на місцях будуть тут же залишатись і розподілятись громадою, то з’явиться серйозний стимул для  того, щоб місцева влада працювала дуже відповідально над наповненням бюджету. І не тільки влада, тому що в даному випадку влада не все може зробити. Величезний вплив на ці процеси мають самі люди. Ми вже побачили, як люди змінили владу в усій країні. Таким же чином громада може вирішувати дуже багато нагальних проблем. Громада зараз може робити дуже багато. І коли ми зуміємо людям пояснити, що треба легалізувати робочі місця (це дуже важливо), платити податки, працювати і вести свій бізнес у законному руслі. І ті кошти, які вони заплатять як податки, завтра зможуть перетворитися на хорошу дорогу, на гарний тротуар, на освітлення вулиць тощо. Тобто, ми зможемо показати,  якщо сьогодні людина заплатила кошти в бюджет, завтра ці кошти будуть використані на покращення інфраструктури, покращення її життя. Проте є й інший бік цієї реформи. І, вважаю, доволі небезпечний для самої держави. Ситуація на Сході нашої держави ставить перед нами серйозне питання про передачу повноти влади регіонам, де панують проросійські настрої. Тому, вважаю, що до цього слід підходити досить ґрунтовно і не робити поспішних кроків.

Кожен житель має допомагати та підтримувати добрі починання та брати участь в роботі громади, а не постійно критикувати, що все що робиться, робиться не так.

А також хочу додати, що саме кожна громада знає найкраще можливості своєї території, що можна зробити та необхідно саме для неї. Але, далеко не менш важливо, щоб ми всі відчули, як змінилося ставлення вищих органів державної влади до виконання своїх обов‘язків перед українським народом.

 

Леся ГОРГОТА

 

Часопис «Наша українська справа» вітає з Днем місцевого самоврядування усіх представників місцевого самоврядування і зичить бути гідними представниками своїх територіальних громад і успішно відстоювати їхні інтереси! Здоров'я вам, благополуччя та всіляких гараздів!

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.