Новини Золочівщини
18:49, 24 січня 2015
2148
0

Державність – це, насамперед, патріотизм

Державність – це, насамперед, патріотизм
Admin
Фото: НУС

16 січня у Львові відбувся круглий стіл на тему «Функціональна децентралізація в Україні». Захід зібрав найбільш активних представників суспільства Львівщини: міських, селищних та сільських голів, представників громадських організацій, бізнесу та профільних наукових установ. Золочівщину представляли міський голова Золочева Ігор Гриньків, міський голова Глинян Ігор Шульга та сільський голова Сасівської сільської ради Михайло Гетьманчик.

Кожен учасник мав змогу не тільки почути головне про ідеологію та зміст реформи з децентралізації влади, але й поставити найбільш гострі, на його думку, питання щодо різних аспектів децентралізації та отримати відповіді від експертів: директора з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука, директора Інституту розвитку територій Юрія Ганущака, директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Сергія Шаршова.

Обговорення деяких питань викликало забагато емоцій, але це пояснювалося актуальністю проблем, що виносилися на розгляд.

Михайло ГЕТЬМАНЧИК, сільський голова Сасівської сільської ради:

– Кожен з нас розуміє, що входження в Євросоюз, в який ми всі прагнемо, без децентралізації влади неможливе. Тому час найвищий проводити реформи в органах місцевого самоврядування. Найважливішим етапом в цьому процесі є проведення інформаційно-роз‘яснювальної роботи серед населення різних громад до об‘єднання. Адже кожен член громади повинен бути заінтересований в тому, щоб їхні платежі до бюджету були використані не тільки на зарплату місцевим чиновникам, які, будучи розпорядниками своїх коштів, не мають змоги забезпечити себе канцтоварами, не кажучи вже про надання послуг населенню. І в тому, щоб бюджет громади в достатній мірі  міг забезпечити потреби в галузі освіти, охорони здоров’я, культури, благоустрою населених пунктів.  Тому сьогодні, знаючи систему державного устрою польських і німецьких громад, нам потрібно активно підтримувати реформу, бо це не тільки впевненість у процвітанні місцевих громад, а й України в цілому.

Ігор ГРИНЬКІВ, міський голова міста Золочева:

– В окремих громадах є критична ситуація із якістю управління. Як в селах, так  і містах. А коли слабке самоврядування, то і слабка держава. Саме цим сьогодні користає наш ворог. У місцевому самоврядуванні повинні працювати люди, котрі відчувають покликання служіння людям і громаді. Імпонує, що сьогодні перше читання пройшов закон про об‘єднання громад. Маємо це добре обговорити у своїх громадах. На цей час йде робота над вдосконаленням законодавства про комунальні послуги, енергоефективність будівель тощо. Основною метою цих заходів є підвищення якості цих послуг для людей. Звісно, що було б логічно спочатку внести зміни до Конституції України, а потім проводити адмінреформу. А вже потім говорити про обрання керівництва територіальними громадами на нових засадах. Маємо розуміти, що громади беруть на себе повноваження, а за цими повноваженнями йдуть гроші. Мені дуже імпонує вислів народного депутата попередніх скликань Ігоря Юхновського: «Державність – це насамперед патріотизм. А патріотизм має дві складові. Це не гукати що більш духу «Слава Україні!», а добре виховання дітей. І друге: максимальна причетність працюючої родини до сплати податків». Якщо говорити про податки, то податок на землю має залишатись у розпорядженні громади. У розвинутих країнах світу основні надходження до бюджету громад складають доходи від активної діяльності осіб, податок з доходів фізичних осіб. Шкода, що на рівні громад цьогоріч його забрали взагалі. Реформа передбачає надання якісних послуг громадам, а це: базові школи для громади, забезпечення інфраструктури, новий рівень якості надання послуг. Окремо реформа мала б передбачити фаховість секретарів громад. Це мають бути люди освічені, які матимуть більше повноважень, наприклад, припинити певні дії ради. Секретар, це керуючий справами, який мусить мати добру освіту. І цих людей маємо готувати вже.

Круглий стіл відбувався за ініціативи Інституту громадянського суспільства і мав на меті розвиток громад в Україні, а також стимулювання реформи децентралізації влади. Проект відбувається за підтримки міжнародного фонду «Відродження» та під егідою Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Леся ГОРГОТА

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.