Львівщина
01:00, 22 грудня 2014
1961
0

Вчились в'язати різдвяного дідуха

Вчились в'язати різдвяного дідуха
Admin
Фото: НУС

У Перемишлянському музеї відбувся майстер-клас із в’язання різдвяного дідуха.

Цього року зима не поспішала до Перемишлян. Та незважаючи на такий стан погоди до нас наближаються новорічно-різдвяні свята. Найважливіше поміж них усіх – Різдво Ісуса Христа.

Із глибини тисячоліть прийшла до нас традиція робити на Різдво із жита чи пшениці дідуха – «хлібне дерево», або «дерево життя, роду». Дідух – дід, родоначальник, пращур, який разом із предками, які колись жили, береже й охороняє від усього лихого родину, що він їй дав початок, дарував життя, і яка його за це шанує. Колись у кожній українській родині на свято дотримувалися прадідівських звичаїв і традицій, в’язали дідуха і ставили під образами як символ невмирущості роду й добра.

Прикрашають дідухи волошками, безсмертниками, калиною і маківками. А ще цукерками, горішками, іграшками з соломи або лози, яблучками чи бубличками. Коли дідуха розбирають, яка дівчина першою бубличка схопить, та й раніше за інших заміж вийде. Коли дідух іде до хати – всяке зло з хати. Вважається, якщо господар перед Святою вечерею заносить зі стодоли чи комори святковий, прикрашений сніп колосся, разом із ним до господи заходять усі пращури. Якщо їх шанувати, то вони оберігають родину від усього лихого, допомагають у господарстві, опікуються тим, щоб у домі був лад і спокій. А коли виносили дідуха, з його колосся та сухоцвітів чи гілочок ялини роблять кропило для свяченої води. Частину колосків зберігають, щоб навесні кинути у теплу землю, хай щедро колоситься нива, багатим буде врожай.

 

Повертаючись до своїх витоків, українці дедалі частіше заносять до своїх господ дідухів, які можна самому зробити, купити на передріздвяних ярмарках, чи й просто невеликі снопи колосків, переплетені льоном або прикрашені маківками.

5 грудня в історико-краєзнавчому музеї міста Перемишляни панувала тепла, передріздвяна атмосфера з тонким запахами сіна, соломи і колосків. В цей день відбувалося відкриття виставки «Свят-вечірній дідух». Автор виставки, відомий широкому колу людей, народний майстер із соломоплетіння п. Володимир Мишолівський. На запрошення директора музею  майстер особисто відкривав свою виставку, розповідав про кожну свою солом’яну роботу, яка буде експонуватися в музеї до кінця грудня цього року. Особливістю зустрічі було те, що присутні могли навчитися в'язати дідух. Володимир Мишолівський захопив присутніх з перших хвилин своїми розповідями та провів майстер-клас із соломоплетіння, показавши всім присутнім секрети плетіння, складання та в’язання дідуха.

 Музичною окрасою під час проведення майстер-класу був народний фольклорний аматорський колектив «Криниченька» із с. Вишнівчик (кер. Н. Климковська). У багатих національних костюмах артисти наспівували різдвяні мелодії та колядки. Також свою різдвяну поезію читала місцева поетеса Ніна Романяк.

Любов Домінчук

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.