Львівщина
01:06, 10 грудня 2014
1283
0

Ніч просвітництва в музеї

Ніч просвітництва в музеї
Admin
Фото: НУС

В суботу волонтерська група допомоги армії спільно з керівництвом історико-краєзнавчого музею м. Перемишляни організували «Ніч в музеї»

Щосуботи, вже впродовж двох місяців, о 19 год., в приміщенні Перемишлянського музею проводяться збори, на яких обговорюються питання допомоги бійцям з міста та району, що перебувають в зоні АТО. До слова, на такі обговоренням можуть приходити всі бажаючі та долучатись до волонтерства чи вносити свої пропозиції, щоб спільними зусиллями полегшити службу наших земляків. На одному з таких обговорень була висунута пропозиція започаткувати «Ніч в музеї». Більшість присутніх підтримали таку ідею і вже наступної суботи, 29 листопада, о 21 год. відбувся перший такий захід.

Подія зібрала більше сорока осіб, які відмовились проводити цей день в барах та клубах за чаркою, а присвятили свій час пізнанню нового про історію своєї землі, переглянувши документальний фільм «Срібна земля». Гостями «ночі» були: Богдан Панкевич – почесний консул Нідерландів, голова організації УГА (Українська Галицька Асамблея), яка і презентувала фільм, та Тарас Чолій – продюсер фільму.

Стрічка тривала майже півтори години і за цей час присутні мали змогу пізнати велику частину історії Карпатської України. У фільмі наочно відтворено чимало подій 1939 року на Закарпатті. Ґрунтовно описано зародження та роботу таких організацій як «ПЛАСТ», «ХУСТ», а також діяння бійців Закарпатської Січі. Варто зауважити, що кожен присутній відзначив високу професійність у зборі матеріалів для фільму.

– Сильний фільм. Дуже пізнавальний і цікавий.  Браво! –  саме такими словами привітав продюсера глядач Ростислав Довганський.

– Я дуже радію, що можу презентувати фільм тут, на Перемишлянщині, адже я тут народився. Але важливо, щоб зараз молоді люди, які тут присутні, більше працювали з жителями села. Вели там просвітницьку діяльність для того, щоб люди знали, що вони не самі, і що проблеми, які ми маємо можна вирішити, як вирішив одну із них  Євромайдан. Ми протистоїмо будь-якій війні, якщо будемо триматись разом! – закликав присутніх Тарас Чолій.

Опісля обговорення фільму всі присутні частувались смачним «Лимонником» та натуральним чаєм з цвіту липи.

Організатори запрошують бажаючих долучитись до «Ночі в музеї» наступної суботи, о 21 годині. Як і цього разу, фільм, який заплановано переглядати, не називається. Це буде сюрпризом для глядачів, але організатори обіцяють, що він буде обов’язково українського кінематографу та не гірший від дебютного.

Фільм «Срібна земля» можна переглянути тут – http://www.documentary.org.ua/uk/silver-lands/

Роксолана Мудрак

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.