ОДПІ
13:06, 09 лютого 2016
686
0

«Ви запитували» - «ми відповідаємо»

«Ви запитували» - «ми відповідаємо»
Gazeta
Фото: НУС

 

В Золочівській ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області був проведений сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодо особливостей обчислення та сплати місцевих податків, рентних платежів відповідав начальник відділу оподаткування юридичних сіб Золочівської ОДПІ Сергій Олександрович Рибась

Який порядок обрання або переходу на четверту групу платників єдиного податку та підтвердження статусу такого платника?

Для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку сільськогосподарські товаровиробники подають до 20 лютого поточного року:

- загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), – контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку)

- звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки – контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки;

-розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та митну політику;
- відомості (довідку) про наявність земельних ділянок – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.
У відомостях (довідці) про наявність земельних ділянок зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю).

-

 

 

 

При поданнідекларації з плати за землю разом з нею подається оригінал чи копія довідки про розмір нормативної грошової оцінки?

Відповідно до п.286.2 ст.286 Податкового кодексу України при поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.
При цьому норми ПКУ не обумовлюють обов’язкового подання оригіналу довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки разом з поданням податкової декларації з плати за землю.

Отже, при поданні першої податкової декларації з плати за землю разом з нею, за вибором платника податку, може бути подано як оригінал довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, так і її копія.

 

Чи зобов’язаний орендар земельної ділянки надавати до контролюючого органу копію договору оренди земельної діляники державної або комунальної власності?

Відповідно до ст.25 Закону України від 06.10.1998 N 161-XIV«Про оренду землі» орендар земельної ділянки зобов’язаний, зокрема, у п’ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному контролдюючому органу.

 

Хто є платником рентної плати за спеціальне використання води, у разі сплати орендарем орендодавцю комунальних послуг (у т.ч. плати за воду) за умови, що договір на поставку води з Водоканалом укладено з орендодавцем?

У разі сплати орендарем орендодавцю за договором оренди комунальних послуг (в тому числі плати за користування водою) платником рентної плати за спеціальне використання води є орендодавець.

Орендар буде вторинним водокористувачем і платником рентної плати за спеціальне водокористування у разі укладання договору на поставку.

 

Як заповнюється Додаток 5 «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води» до податкової декларації з рентної плати?

Податкова декларація з рентної плати затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719. Невід’ємною частиноюдекларації є її додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. Зокрема, розрахунок з рентної плати за спеціальне використання водиздійснюється у Додатку 5 до Податкової декларації.

У Додатку 5 заповнюються всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток. У разі незаповнення рядка через відсутність значення - він прокреслюються. Вартісні показники розрахунку зазначаються у гривнях з копійками.

 

Скільки додатків до податкової декларації екологічного податку подається платником , який перебуває на податковому обліку в місті з районним поділом і має декілька джерел забруднення?

 

У разі якщо платник податку перебуває на податковому обліку в місті з районним поділом і має джерела забруднення та/або спеціально відведені місця для розміщення відходів, розташовані на території такого міста, то такий платник подає до контролюючого органу за місцем свого перебування на податковому обліку одну податкову декларацію екологічного податку за викиди, скиди такими джерелами забруднення та/або розміщення відходів та складає Додатки 1, 2, 3 до декларації по кожному джерелу забруднення окремо (тобто кількість Додатків 1, 2, 3 відповідає кількості стаціонарних джерел забруднення, спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів).

Які форми фінансової звітності повинні подаватися платниками податків на прибуток до контролюючих органів разом з податковою декларацією?

Платники податку на прибуток (крім малих підприємств) подають разом з відповідною податковою декларацією за календарний квартал, півріччя, три квартали квартальну фінансову звітність, яка включає: баланс та звіт про фінансові результати.
До податкової декларації за рік такі платники подають річну фінансову звітність, яка включає: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал та примітки до звітів.

Платники податку на прибуток – малі підприємства подають разом з річною податковою декларацією скорочену за показниками фінансову звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Нагадуємо, що для платників, які протягом 2015 року звітували поквартально (перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року) податкова декларація за звітний (податковий) рік 2015 подається не пізніше 9 лютого 2016 року (гарничний строк сплати 19 лютого 2016 року).

Для платників податків у яких відповідно до Кодексу податковим (звітним) періодом є календарний рік (в т.ч. платників авансових внесків з податку на прибуток) податкова декларація за звітний (податковий) рік 2015 подається не пізніше 29 лютого 2016 року (граничний строк сплати 10 березня 2016 року).

 

ГДІ з питань комунікацій


Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.