ОДПІ
14:25, 03 червня 2015
997
0

Про застосування РРО - на «гарячій лінії»

Про застосування РРО - на «гарячій лінії»
Gazeta
Фото: НУС

В Золочівській ОДПІ ГУДФС у Львівській області був проведений сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодо порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій у 2015 році відповідав начальник відділу податкового аудиту Ігор Іванович Рак. Пропонуємо відповіді на ваші запитання.

 

З якого періоду платники єдиного податку 2 та 3 груп повинні використовувати РРО при здійсненні діяльності з роздрібної торгівлітоварами ?

 

Відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України та п.6 ст.9Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» платники єдиного податку

третьої групизобов`язанізастосовувати РРО з 1 липня 2015 року ,другої групи — з 1 січня 2016 року.

 

Не застосовують РРО "спрощенці” другої татретьої груп (фізичні особи – підприємці ) при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи

 

Чи мають право платники єдиного податку 2 чи 3 груп з 1 липня 2015 рокузастосовувати книги обліку розрахункових операцій та розрахункові книжки при здійсненні роздрібної торгівлі пивом ?

Платники єдиного податку третьої групи з 01 липня 2015 року та платники єдиного податку другої групи з 01 січня 2016 року повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій ( п.296.10 ст.296 ПКУ).

Крім того, з 01.07.2015 підлягає ліцензуванню діяльність з виробництва, імпорту, експорту, оптової та/чи роздрібної торгівлі пивом на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв.

Отже, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої та третьої груп, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом, при розрахунках готівкою зобов’язані з 01 липнязастосовувати належним чином зареєстровані РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів.

 

Який порядок застосування РРО платниками єдиного податку, які проводять розрахунки через рахунки в банківських установах?

 

Згідно з п. 2 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» РРО та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні усіх банківських послуг, крім операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, та операцій комерційних агентів банків з приймання готівки для подальшого її переказу.

 

Підприємство – платник єдиного податку 4 групи реалізує продукцію власного виробництва та одночасно надає послуги. Чи повинно таке підприємство проводити ці операції через РРО?

 

Згідно з п. 1 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовують при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами і організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку.

Таким чином, підприємство – платник єдиного податку 4 групи може реалізовувати продукцію власного виробництва без застосування РРО, а при наданні послуг зобов’язане застосовувати РРО.

Чи застосовуються штрафні санкції до підприємств, які надають послуги за готівкубез використання РРО?

Відповідно до п. 9 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР тимчасово до 1 липня 2015 року суб’єкти господарювання звільняються від санкцій за порушення вимог цього Закону при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

ГДІ з питань комунікацій
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.