Новини Золочівщини
08:37, 26 липня 2023
60
0

У Золочеві перейменували вулицю Крилова І. на вулицю Лещишина Б. Героя України

У Золочеві перейменували вулицю Крилова І. на вулицю Лещишина Б. Героя України
Gazeta
Фото: НУС
Депутати Золочівської міської ради під час засідання сесії 20 липня 2023 року перейменували вулицю Крилова І. у Золочеві на вулицю Лещишина Б. Героя України.
39-річний захисник загинув у березні 2022 року під час оборони Гостомеля, що на Київщині. Офіцеру посмертно присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».
Підполковник Богдан Лещишин народився у селі Дусанів Львівської області. Закінчив Військовий інститут внутрішніх військ МВС України (нині – Національна академія Національної гвардії України).

Богдан Лещишин з 2010 року проживав у місті Золочів, яке стало йому рідним. Проходив службу у Навчальному центрі ім. Василя Вишиваного Національної гвардії України.
На передову офіцер вирушив у травні 2014 року. Брав участь в АТО. На початку широкомасштабного вторгнення російських військ Богдан Лещишин очолював службу охорони праці з’єднання своєї бригади.
У березні 2022 року підполковник Богдан Лещишин очолив бронегрупу, яка виконувала службово-бойові завдання по супроводу окремих підрозділів Збройних сил України, які висувалися в напрямку н.п. Гута Білоцерківського району Київської області з метою закріплення на визначеному рубежі, для розгортання взводних опорних пунктів. Під час руху колони, противником була здійснена спроба прориву лінії оборони, шляхом масованого та прицільного артилерійського обстрілу із залученням бронетехніки.
З метою введення в оману противника бронегрупа змінила спланований маршрут руху і зайнявши вогневі позиції, відразу почала надавати збройну відсіч противнику, забезпечуючи прикриття руху основних колон ЗСУ. Прийнявши бій із переважаючим противником, підполковник Лещишин Б. Г., уміло здійснив перегрупування особового складу, чітко визначивши основні цілі уражання по противнику. Зайнявши вогневу позицію, офіцер здійснював управління боєм та корегування вогню підрозділів артилерії старшого командира по наступаючому противнику.
Так, в перші хвилини бою особовим складом бронегрупи під керівництвом підполковника Лещишина Б. Г., було знищено 3 одиниці бойових машин піхоти та до взводу живої сили противника. В ході нанесення у відповідь артилерійського вогню противником, офіцер отримав осколкове поранення стегна, але враховуючи ускладнення обстановки, відмовився від евакуації та продовжив управління підрозділом. Визначивши напрямок дій основних сил противника та його напрямки руху, підполковник Лещишин Б. Г., не зважаючи на поранення, визначив безпечні шляхи відходу підрозділам ЗСУ. В цей момент в результаті потрапляння ворожого снаряду по позиціях бронегрупи, офіцер отримав травму, але продовжив надалі управляти підрозділом та корегувати артилерією старшого начальника. Не очікувавши такого збройного спротиву, противник застосував по позиціям бронегрупи, системи залпового вогню «Град».
Підполковнику Лещишину Б. Г. не зважаючи на важкі отримані поранення вдалося своєчасно позначити координати розміщення сил та засобів ворога та передати їх старшому начальникові, для враження суміжними підрозділами артилерії. Однак, не зважаючи на мужність та самовіддані дії підполковника Лещишина Б. Г., противнику вдалося застосувати важку артилерію по позиціям бронегрупи, де в результаті ворожого обстрілу, вже важко поранений офіцер, отримав смертельні поранення не суміжні із життям. Завдяки самовідданості підполковника Лещишина Б. Г., особового складу бронегрупи та надані ним дані дозволили підрозділам артилерії Збройних сил України зупинити наступ основних сил противника.
Поховали Героя у рідному селі на Львівщині. У нього залишилась мати, дружина та донька. Вічна памʼять усім героям!
Леся Горгота
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.