Новини Золочівщини
15:46, 21 квітня 2017
846
0

Важливо говорити правду

Важливо говорити правду
Gazeta
Фото: НУС
Із настанням весни посилились роботи на міському сміттєзвалищі. Минулого тижня працівники ТзОВ «Еко Баланс Золочів» завершили прибирання прилеглої території. Поруч на сміттєзвалищі працює трактор, робить обвалування. Комунальники спільно з працівниками підприємства і громадою обсаджують сміттєзвалище живоплотом. Поруч з комунальниками працює і міський голова Золочева Ігор ГРИНЬКІВ, який розповідає детальніше про роботи з благоустро сміттєзвалища і не тільки.
– Надзвичайна ситуація із вивезення твердих побутових відходів, яка склалась у Львові, спонукає нас тут, у Золочеві, до більш активних дій у частині поводження з ТПВ. Ми маємо прекрасний проект будівництва полігону ТПВ. Звичайно, це потребує коштів. Окрім того, люди хочуть відчувати безпеку, хочуть бути перконані, що сміттєзвалище не несе загрози для них. Ми впорядковуємо своє сміттєзвалище. Сьогодні працюємо, садимо грабовий живопліт.  На верхньому майданчику працює техніка, завозимо землю, захоронюємо відходи. Сьогодні тут працюють комунальники, працівники приватних підприємств. Дякую «Золочівагробуду» за надану техніку. Дуже велику роботу робить ТзОВ «Еко Баланс Золочів». Дякую Золочівському лісгоспу за саджанці. Всім тим, хто долучається до такої благородної і потрібної справи.
– Які найважливіші питання постають перед громадою, владою міста у роботі з твердими побутовими відходами? Чи маємо ми змогу допомогти львів‘янам, підтримати обласний центр у скрутній ситуації?
– Сьогодні гостро стоїть питання, як навести порядок у нас, оскільки на наш полігон звозять тверді побутові відходи не лише з міста Золочева, а й з навколишніх сіл. Дуже добре, що в нас є сміттєсортувальний комплекс. Мусимо добитись того, щоб сміття стовідсотково проходило через сортувальну лінію. Друге питання, яке, так само гостро стоїть, – це питання допомоги місту Львову. Ми маємо враховувати інтереси всіх людей, насамперед тих, котрі є найближче до полігону ТПВ. Через те, ми двічі зустрічались із мешканцями сіл Зозулі, Єлиховичі. Звісно, що люди не задоволені тим, що вітер розносить поліетиленові пакети по полях. Я бачу і розумію позицію людей, котрі тривожаться, чи не буде завдано їм шкоди. Люди хочуть відчувати безпеку. Ми домовились так, що ми впорядкуємо прилеглі території, зберемо пакети по полях, обсадимо територію сміттєзвалища живоплотом. Сьогодні власне ми займаємось висадженням цього живоплоту. Ми розуміємо наскільки важливо хоч трішечки, хоч зовсім трішки підставити плече місту Львову, хоча б тому, що там навчаються наші діти, там лікуються наші мешканці, там працюють золочів‘яни та мешканці Золочівського району. Це найкраще українське місто і допомогти йому в цей час надзвичайно важливо. Але будемо це робити спільно і зі згоди громади.
– До вирішення питання з вивезення твердих побутових відходів зі Львова тепер активно долучилась Львівська обласна державна адміністрація. Як це відбувається?
– 18 квітня голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка провів робочу нараду, на яку були запрошені усі міські голови Львівщини, і міський голова Львова Андрій Садовий, в тому числі. В ході тієї наради ми обговорювали ситуацію, що є у Львові та деяких інших містах. Розуміємо, як важливо вивезти сміття зі Львова та інших міст. Ми намагаємось максимально донести ситуацію, що склалась до рівня Києва. Адже на впорядкування усіх сміттєзвалищ, що є на Львівщині, потрібні кошти. Потрібно обговорити ситуацію щодо розподілу коштів обласного екологічного фонду, оскільки є такі об‘єкти як наш полігон твердих побутових відходів, котрі недобудовані. По суті, сюди вже вкладено понад 6 мільйонів гривень. Али ми сьогодні не можемо навантажувати карти складування побутовими відходами по тій причині, що вони недобудовані. Для завершення ще потрібні кошти в сумі 15,5 млн. гривень. Таких коштів у міському бюджеті немає і ми через те не можемо продовжувати роботи. Дуже надіємось на підтримку Уряду, підтримку області, бо це дуже важливо для громади. І не лише золочівської.
– Що першочергово необхідно зробити на полігоні ТПВ у Золочеві, щоб він був безпечним для довкілля і людей?
– Якщо говорити про ті роботи, які потрібно першочергово зробити на полігоні, то насамперед потрібно обгородити полігон металевою сіткою. Якщо нам цьогоріч виділять ці п‘ятнадцять з половиною мільйонів гривень, то ми завершимо будувати карти складування, запустимо у дію КНС.
Ми зможемо ввести в експлуатацію дві карти складування. Буде налагоджено повністю технологічний процес захоронення ТПВ, працюватимуть очисні споруди, будуть введені в дію ставки-відстійники інфільтрату. Тобто це вже не потраплятиме у ґрунтові води, а проходитиме через очисні споруди.
– Ігоре Михайловичу, Ви вже говорили про проведені зустрічі із громадою Єлиховицької сільської ради. Чи вдалось досягти компромісу із людьми? Що, на вашу думку, найпереконливіше у переговорах з громадами?
– Дуже важливо говорити правду. Не збурювати громаду. Сьогодні є дуже багато людей, котрі називають себе активістами і в різних населених пунктах області блокують завезення сміття на полігони. Це відбувається через те, що люди не мають повної інформації. Коли сталась надзвичайна ситуація у Львові, Золочів брав сміття. За весь період часу ми взяли 48 машин сміття. Ми сьогодні ведемо чесний діалог з громадою, насамперед з мешканцями Зозулів, Єлихович, вулиці Галицької. Ми доносимо свою інформацію, йдемо до людей, спілкуємось. Після того,  як громада висловилась проти того, щоб завозити тверді побутові відходи зі Львова, ми перестали приймати сміття. Але навіть того сміття, яке завозиться з міста і району, є доволі багато. Треба належним чином все впорядкувати. Так, щоб це було дійсно безпечно. Щоб у літню пору не було загрози виникнення надзвичайної ситуації. На сьогоднішній день проведені усі заміри і води, і повітря, і ґрунту. В нас все в нормі, ніяких загроз немає. Якщо ми добудуємо ще дві карти складування, то ми зможемо не на верхньому майданчику, тому що біля Зозулів, а на нижніх майданчиках розміщувати відсортовані відходи. В процесі перегниття вода не буде забруднюватись, що дуже важливо для нас всіх.
Розумію, що мешканців і Зозулів, і Єлихович, вулиці Галицької турбує питання завезення ТПВ зі Львова. Без згоди громади ми не будемо цього робити. Але хочу, щоб ми розуміли, що маємо бути солідарні із містом Львовом. Так само розумію, що всі міста Львівської області не в силі вирішити цю проблему. Через те над цим працює Уряд, над цим працює Львівська обласна державна адміністрація, над цим працює Львівська обласна рада і Львівська міська рада. Ми не намагаємось закидати Золочівщину львівським сміттям. Хай би це не перетворювали на фарс. Ще раз наголошую, що будемо це робити лише зі згоди громади, депутатів міської ради та під контролем громадських активістів. Запевняю всіх, що робитимемо це публічно, прозоро, щоб люди розуміли, що тут відбувається. Не треба маніпулювати, треба бути чесними і відвертими. Ми робимо роботу добре і чесно. І так має бути.
Розмовляла Леся ГОРГОТА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.