Новини Золочівщини
10:21, 31 жовтня 2016
973
0

Об'єднались довкола спільної програми дій

Об'єднались довкола спільної програми дій
Gazeta
Фото: НУС


«Служити громаді завжди було почесно та відповідально. Однак, треба пам‘ятати вислів: кому багато дано, з того багато спитають. Виправдати довіру людей завжди важче, ніж прийти до влади. Коли очолюєш громаду, мусиш думати про добро тих, кому служиш, а це щоденна і клопітка праця. Не шкодую жодної хвилини, бо разом нам дуже багато вдалось зробити», – близько року тому сказав в інтерв‘ю нашому часопису міський голова Золочева Ігор ГРИНЬКІВ. Сьогодні ми знову розмовляємо із міським головою Золочева про те чи не змінив він своєї думки, і яких змін вдалось досягти впродовж цього року.
– Цьогоріч, як і в попередні роки, маємо багато позитивних зрушень. Наша філософія  – філософія служіння громаді, людям, котрі обрали депутатський корпус, котрі обрали міського голову. Тому ми маємо прислухатись до тих проблем, які є у наших мешканців. Значною проблемою є утримання житлового фонду. Ми розуміємо, що незабаром буде ліквідовано житлово-комунальні підприємства в частині утримання і обслуговування житлового фонду. Дуже добре і правильно є те, що мешканці створюють об‘єднання співвласників багатоквартирних будинків. Силами лише міського бюджету ми не можемо вирішити всіх тих питань, які сьогодні турбують людей. Цього року ми провели капітальні ремонти та вивели з аварійного стану три будинки – на вул. Шашкевича, 51, Січових Стрільців, 11 та Мазепи,1а.        
Насамперед хочу відзначити той вагомий результат, який ми отримали за два роки співпраці із Проектом ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Європейський Союз відібрав для співпраці у Львівській області лише два міста, в тому числі Золочів. Робота Проекту в нашому місті спрямована в основному на співпрацю з ОСББ. Так минулого року спільно з Проектом ми змогли зробити капітальні ремонти дахів у п‘яти багатоквартирних будинках – ОСББ «Доля» (вул. Бродівська, 2), ОСББ «Веселка» (вул. Героя України Ст. Бандери, 9), ОСББ «Партнер 4» (вул. Рєпіна, 14), ОСББ «Дім Шашкевича 59 Золочів» (вул. Шашкевича, 59), ОСББ «Перспектива» (бульвар Сковороди, 3), у двох будинках утеплили фасади – ОСББ «Цілина» (вул. Січових Стрільців, 41),  ОСББ «Наш дім Січових Стрільців, 2а» (вул. Січових Стрільців, 2а), ще в одному будинку проведено капітальний ремонт водопроводу та каналізації – ОСББ «Надія» (вул. Польна, 28). У 2016 році ми реалізовуємо дев‘ять проектів з капітальних ремонтів дахів:  ОСББ «Дивоцвіт» (вул. Кривоноса, 5); ОСББ «Самарянка» (вул. Тернопільська, 2); ОСББ «Мирослава» (вул. Гайдамацька, 8); ОСББ «Довіра-Єдність» (вул. С.Стрільців, 26в); ОСББ «Нірвана», (вул. С.Стрільців, 4); ОСББ «Фокус» (вул. Бродівська, 123); ОСББ «Максима Кривоноса 9» (вул. Кривоноса М., 9); ОСББ «Руставелі» (вул. Руставелі, 4); ОСББ «Наш дім-45» (вул. Львівська, 45).
Окрім того, спільно з ЄС/ПРООН ми  реалізуємо енергозберігаючі заходи у трьох дошкільних установах міста. Так у ДНЗ № 6 «Вербиченька» ми вже встановили енергозберігаючі вікна, ще у двох № 7 «Веселка» та №2 «Вишенька» триває процес заміни вікон та дверей.
Також Золочів здобув перемогу у проекті Smart-sity. Тож невдовзі у нас буде встановлено чотири інформаційні кіоски. Це будуть не просто електронні путівники для туристів та гостей нашого міста, а й джерело інформації для городян. Ми намагаємось бути ще більш відкритими для громади, покращити комунікацію між мешканцями та владою. Люди мають знати про ті процеси, які відбуваються у їхньому місті, про те, скільки і куди скеровано бюджетних коштів тощо.
Активно співпрацюємо також з Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи. Впродовж двадцяти років ми маємо тісну співпрацю із містом-партнером Шьонінген. Партнерське Товариство цьогоріч реалізувало проект паркових скульптур у сквері Зелений яр. Є напрацювання і в інших напрямках. Так Урядом Німеччини розроблено програму сприяння українським містам, які мають партнерів у Німеччині. Завдяки підтримці Уряду Німеччини можна реалізувати один чи кілька інфраструктурних проектів у Золочеві.
Беремо участь у Програмі транскордонного співробітництва Україна–Польща–Білорусь 2014–2020. Сьогодні Європа і світ готові надати нам ресурс для наших проектів і ми зобов‘язані скористатися цим шансом.
– Чую задоволені відгуки мешканців щодо прокладених тротуарних доріжок. Багато зроблено, однак чимало ще потрібно зробити…
– Ремонтуємо тротуари насамперед на основних магістральних вулицях, де ходить найбільша кількість людей. Хоча розумію, що тротуари мають бути скрізь гарні. Але і тут ми повертаємось до питання коштів. На цьому етапі прокладаємо тротуар на вулиці Бродівській – від автобусної зупинки до повороту на вулицю Заріччя. Мешканці вже давно порушують це питання, але якщо говорити про кошти, то вартість усіх робіт становить близько 1 млн. гривень. Суттєву допомогу нам надав у вигляді субвенції Львів. За сприяння міського голови Львова Андрія Садового нам було виділено 320 тисяч гривень. Відтак ми змогли розпочати роботи. Ще двісті тисяч гривень буде виділено із міського бюджету. Тож половину роботи ми зробимо. Решту цього тротуару будемо прокладати наступного року.
Про тротуар на вулиці Шухевича і говорити не доводиться. Його там не було. Але завдяки співпраці міської ради із новими власниками «Мікрону», сьогодні коштами цих людей розпочато роботи із прокладання там тротуару. Можу лише подякувати їм за те, що дотримали слова. Адже на цю потребу із міського бюджету не було виділено жодної гривні.  
Завдяки ініціативі мешканців та  участі в обласному конкурсі мікропроектів ми змогли облаштувати тротуарну доріжку на вулиці Тернопільській. Якісно виконано роботи із прокладання тротуару на вулиці Січових Стрільців. Дуже знаковим є те, що не залишились осторонь як мешканці, за кошти котрих окрім тротуару замощено доріжки до під‘їздів будинків, так і підприємці, котрі долучились коштами на тих відрізках тротуару, що біля їхніх магазинів. Відтак ми змогли прокласти тротуар на більшу протяжність. Гарно довершено тротуар на з’єднанні вулиці Шашкевича із вулицею Тернопільською. Тут вималювалась приваблива пішохідна зона від Золочівського замку до центральної історичної частини нашого міста. В планах на цей рік – прокласти тротуар на вулиці Львівській до церкви Вознесіння Господнього.
Тішуся з того, що зроблено, та більше турбує скільки ще потрібно зробити. А це ого-го який великий шмат роботи.
– Ігоре, розкажи детальніше про будівництво дитячих та спортивних майданчиків у Золочеві.
– Здоров‘я дітей має бути нашим пріоритетом у всьому. Колись, відкриваючи майданчик у сквері Зборовського, який нам спрезентувало підприємство «Електроконтакт Україна», міська влада взяла на себе зобов‘язання відкривати по одному дитячому майданчику щороку. Робимо значно більше. У попередній період збудовано 9 дитячих майданчиків. Цього року ми вже 2 дитячих майданчики відкрили, ще на 5 ведуться роботи. Загалом до кінця року їх буде сім. Знову ж таки завдяки участі в обласному конкурсі мікропроектів.
Минулого року золочів‘яни також отримали три універсальні спортивні майданчики. Зараз маємо гарний подарунок у вигляді великого спортивного майданчика на вулиці Польній. Дуже вдало вибране місце. У районі вулиць Львівської, Б. Хмельницького, Польної розташовані багатоповерхові будинки, тут проживає багато мешканців. Ми прислухались до побажань громади і збудували майданчик у цьому густонаселеному районі. Він споруджується за рахунок співфінансуванння із обласного бюджету. У листопаді плануємо його відкриття. Поруч із спортивним майданчиком є дитячий майданчик із тренажерами. Навпроти маємо міський комунальний заклад «Спорт для всіх», у створення якого вклав душу і працю міський голова попередніх скликань  Ярослав Максимович. То ж спортивний майданчик буде добрим доповненням у цьому районі. Плануємо завершити благоустрій території, а також розпочали облаштовувати майданчик для паркування автомобілів у цьому масиві.
Не буду лукавити. Всі ці, здавалося б незначні досягнення в нинішніх умовах вдається здійснити ціною великих зусиль. Але ми стукаємо в усі двері. І вони –  відчиняються.
– Дуже важливим для громади Золочева є розпочатий процес каналізування масивів міста. На якій стадії ці роботи?
– Ми всі мусимо думати про безпечне довкілля, робити все для того, щоб стоки не забруднювали підземні води, бо чистої питної води стає дедалі менше. Слід приділяти більше  уваги каналізуванню масивів нашого міста. Центральне водовідведення дуже важливе. Бо ненормально, коли стоки йдуть у струмки, у Золочівку, а ми говоримо про європейський вибір України.  Однак, нам цьогоріч вдається завершити основні роботи з каналізування масиву Заріччя. По вулицях проклали комунікації, а зараз маємо завершити реконструкцію із заміною електронасосного обладнання КНС №2 на вул. Спадистій, для чого виділяємо чималі кошти.  
Відновлено будівельні роботи по завершенню каналізування  житлового масиву Панаса Мирного–О. Кобилянської–Залізняка. Прошу вибачення за тимчасові незручності, є питання об’їздів транспорту, але без цього неможливо прокласти мережі. Відновимо мережі, а наступного року подбаємо про дорожнє покриття.
Маю надію, що в цьому році прокладемо мережі у масиві Спортивна–Замкова–Перемоги, але спершу ми проводимо торги по закупівлі послуг на виконання цих робіт за новою системою «Прозоро». Це дуже добре, що з допомогою цієї програми ми маємо можливість зекономити бюджетні кошти на реалізацію проекту. Але сам механізм є недосконалим. Проведені нами торги визнано недійсними і знову потрібно чекати місяць до проведення нових торгів.  А виконати ці роботи якісно слід до 24 грудня, тобто до завершення бюджетного року. Якщо говорити, що вартість цих робіт 7 млн. гривень, котрі нам дає Кабінет Міністрів України в особі міністерства екології,  то таких коштів ми сьогодні в міському бюджеті не знайдемо. Це дуже відповідально. Якщо всі процедури відбудуться в законний спосіб, то лише тоді приступимо до робіт, але вже зробимо стільки, скільки вдасться.
Є скарги мешканців на мережі водовідведення на вулиці Набережній. Вже завершуємо документацію на реконструкцію цих мереж.
Є ініціатива мешканців вул. І. Франка заасфальтувати дорогу. Але тут також потрібно проводити реконструкцію колектора. Опрацьовуємо варіант залучення інвестицій для виконання цих робіт.
– Днями Україна відзначатиме 205 річницю із дня народження генія нашого краю Маркіяна Шашкевича. З нагоди 200-річчя від дня його народження у Золочеві розпочато реконструкцію історичної частини міста. Як посуваються ці роботи?
– Реконструкція центральної частини міста була і є нашим пріоритетом. Сьогодні дорожній одяг і на вул. Шашкевича, і на бульварі Сковороди є досконалими, роботи виконано якісно і це тішить. Ще раз хочу підтвердити, що цей проект, який ми приурочили до 200-річчя з дня народження генія і будителя Галичини Маркіяна Шашкевича, дуже вдало підібраний і вдало реалізується. Ми впритул підійшли до реконструкції площі Вічевої.  Зараз завершуємо коригувати  проектну документацію. І розумію, що без підтримки уряду реалізувати такий вартісний проект нам не вдасться, бо вартість робіт на площі Вічевій понад 30 млн. гривень. Маю намір найближчим часом це питання обговорити з головою Львівської облдержадміністрації Олегом Синюткою та головою Львівської обласної ради Олександром Ганущиним.  
– Ігоре, дуже часто можна почути від міських голів про непорозуміння із депутатським корпусом. У Золочівській міській раді ситуація цілком протилежна. Ця каденція відзначається злагодженою роботою депутатського корпусу. Тобі надзвичайно багато вдається. У чому секрет?
– Дійсно багато вдається. Цього року ми багато зробили і всього не опишеш під час короткого газетного інтерв’ю. Але хочу сказати, що здолати той шлях було б неможливо без фахових людей. Це насамперед колектив Золочівської міської ради. Дуже часто працівники не шкодують свого особистого часу для вирішення важливих для нашого міста питань. Члени міськвиконкому працюють на громадських засадах, проте знаходять час, щоб прийти на засідання, обговорити важливі для нашої громади питання, знайти шляхи їх вирішення. Дякую кожному з них. Окреме питання депутатського корпусу. Попри те, що всі міські голови на засіданні Львівського регіонального відділення Асоціації міст України звернулись до законотворця про внесення змін у законодавство про місцеві вибори в частині того, щоб політики не заважали господарці міст, у теперішній міській раді ми маємо депутатський корпус, котрий робить все можливе для того, щоб Золочів розвивався. Депутати беруть активну участь у засіданнях депутатських комісій, підтримують ініціативи мешканців, через те можемо більшого досягнути. Є багато добрих і корисних громадських ініціатив. Для прикладу, Благодійний фонд «Золочів відроджений», котрий втілив у життя проект відновлення історично втрачених скульптур перед головним входом до костелу Успіння Пресвятої Діви Марії. Гарні ініціативи пропонує нам Товариство «Золочів–Шьонінген: партнери» й багато інших. Такі ініціативи будуть підтримані міською радою.  
Будь-які роботи у місті ми робимо дуже відповідально. Для прикладу візьмемо сквер Зелений яр. Ми консультуємось з науковцями. Розпочали співпрацю із кафедрою містобудування Національного університету «Львівська політехніка». Архітектор міської ради Роман Кушнір провів вже робочі наради із керівництвом кафедри, студентами. Найближчим часом підпишемо угоду про співпрацю. Відтак, проведено археологічні дослідження, а вже тоді розпочнемо реставрацію цих унікальних історичних валів.
Зрозуміло, що і питання розвитку рідного міста, котре кожен з нас дуже любить, кожен бачить по-особливому. Всі ці думки необхідно врахувати і виробити спільну, яка і буде основою нашого бачення майбутнього європейського Золочева. Так викристалізовується мета, відшліфовуються завдання на сьогодні, на завтра, на близьку і далеку перспективу. Так усі разом ідемо в одному напрямку – творимо Золочів для себе, дітей наших і всіх майбутніх поколінь.
Тому дякую за особистий час та закликаю до праці, до єдності. І хай у цьому нам допомагає Господь.
Розмовляв
Михайло ЛАПСЮК

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.