Новини Золочівщини
12:46, 18 березня 2016
1224
0

ОСББ чи призначений управитель?

ОСББ чи призначений управитель?
Gazeta
Фото: НУС
За останні чверть століття в Україні відбулось чимало змін. Статус незалежної держави змусив змінити підходи і правила гри в усіх напрямках життєдіяльності країни. Але лишилась одна сфера, де час, здається, невладний зробити серйозні позитивні зрушення. Йдеться про житлово-комунальне господарство. Проте Золочів має унікальний приклад, де з 1997 року почали створювати об‘єднання співвласників багатоквартирних будинків і до цього року маємо майже 80 відсотків таких об‘єднань. Зараз про процеси створення ОСББ активніше заговорили на рівні держави.  У минулому році вступив в дію Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Цей Закон визначає особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління. Про реформу у сфері житлово-комунального господарства, яка має завершитись у липні цього року, і не тільки розмовляємо із заступником міського голови Золочева Богданом РИБАХОЮ.
– Об‘єднань співвласників багатоквартирних будинків у Золочеві багато, однак залишились ті, хто не поспішав впродовж цього часу створювати нову форму господарювання. У чому причина?
– Основна причина – в самих людях, у психології. Дехто ще сподівається, що хтось прийде і вирішить проблеми їхнього будинку. Дехто має надію, що держава дасть якісь гроші. До того ж, ОСББ має статус юридичної особи і, відповідно, рахунок. А це, погодьтесь, дещо клопітно. Важливо, щоб у будинку був ініціатор переходу на нові відносини, так би мовити, «двигун». І от, коли створюється таке об’єднання, його представники самі затверджують тариф за квартирну плату, самі визначають пріоритети та першочергові роботи, які потрібно зробити у будинку, обирають, того, хто виконуватиме ті чи інші роботи. Тоді той, кого вони обрали для виконання послуг, повинен стояти перед мешканцями будинку струнко й звітувати: що і як він зробив за домовлену суму. Інакше ОСББ йому просто не заплатить гроші.
– Тобто, розмір квартплати чи суму додаткових внесків на утримання будинку, жителі визначають самі?
– Саме так. Для цього і створюється ОСББ, щоб при меншій сплаті коштів отримувати якісніші послуги. Кожен мешканець багатоквартирного будинку має розуміти, що він є власником не лише квартири, а й приміщень спільного користування й дбати про своє майно.
– Вже у 2016 році у Золочеві появились окремі будинки, мешканці яких заговорили про створення ОСББ. Це пов‘язано із змінами у законодавстві чи бачите інші причини?
– Тут спрацював, як кажуть, приклад інших. У будинках є проблеми, котрі потрібно вирішувати, і які потребують суттєвого фінансування. Золочів‘яни мають приклад інших ОСББ, які збирають, акумулюють кошти від квартплати і самостійно вирішують черговість вирішення проблем. Маємо також у Золочеві успішний приклад об‘єднань співвласників багатоквартирних будинків, які взяли участь у конкурсі «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», що проводився спільно ЄС/ПРООН та Золочівською міською радою. Таким чином ці ОСББ мали можливість замінити покрівлі, утеплити фасади, зробити інші капітальні ремонти. Це стимулює. Звичайно, що є серед золочів‘ян і такі, хто розуміє, краще бути самому господарем у своєму домі і брати управління справами у свої руки, а не чекати, коли міська влада призначить управителя.
– Богдане Володимировичу, порадьте золочів‘янам, які перші кроки варто зробити, щоб розпочати створення ОСББ?

– Перш за все потрібно створити ініціативну групу. Далі потрібно зібрати мешканців і провести установчі збори. На зборах обирається правління ОСББ, яке є виконавчим органом і підзвітне загальним зборам ОСББ, обирається голова правління та затверджується Статут об’єднання. Тут питань виникає дійсно багато. Тому радимо звернутися до юристів Золочівської міської ради і вони нададуть необхідну консультацію з питань практичної роботи зі створення і подальшої діяльності ОСББ.
– А що буде із тими будинками, котрі і цього року не створять ОСББ?
– Відповідно до законодавства, до 1 липня цього року золочів‘яни, як і всі українці, мають вирішити, хто утримуватиме їхні будинки. Створити об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), залишитись на утриманні свого обслуговуючого підприємства чи обрати нове – на вирішення цього питання вони мають менше чотирьох місяців. Якщо ж до визначеного терміну мешканцям визначитись не вдасться, рішення за них приймуть у міській раді. Тобто, якщо до 1 липня цього року мешканці будинків не визначаться з формою управління, то управителя їм призначить на конкурсних засадах місцева влада. Від імені мешканців угоду на надання послуг управителем буде укладати уповноважена особа – представник органу місцевого самоврядування. Компанія, яка надаватиме послуги з управління будинком буде встановлювати тарифи на рівні економічно обґрунтованих і подавати на затвердження виконавчого комітету Золочівської міської ради. Можливо, що цінова політика чи якість послуг людям не сподобається. У такому випадку від імені мешканців будинку уповноважена особа може розірвати угоду та оголосити новий конкурс на надання послуг з управління будинком.
Однак, на мою думку, найбільш раціональним буде створювати власні ОСББ, в яких мешканці зможуть встановлювати власні тарифи і розумно витрачати кошти на ремонти, брати участь у грантових програмах, конкурсах, які спрямовані саме на підтримку ОСББ, впроваджувати заходи з енергозбереження. Мешканці багатоквартирних будинків мають добре все зважити і не боятись брати на себе відповідальність та управління власним майном.
Розмовляла
 Леся ГОРГОТА
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.