Новини Золочівщини
13:27, 26 листопада 2015
1110
0

МИ МОЖЕМО РОБИТИ РЕАЛЬНІ РЕЧІ

МИ МОЖЕМО РОБИТИ РЕАЛЬНІ РЕЧІ
Gazeta
Фото: НУС
У рамках реалізації проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»  до Золочева завітав експерт з контролю якості Програми розвитку ООН Леонід Туловський, котрий провів семінар для представників об‘єднань співвласників  багатоквартирних будинків та зацікавлених осіб.
Під час семінару було обговорено ряд актуальних питань, зокрема реформу житлово-комунального сектора та досвід у цьому напрямку інших країн. Також учасники семінару ознайомились із нормативно-правовою базою, що регулює створення та діяльність ОСББ. А це розуміння майнових прав, обов‘язків і відносин між власниками приміщень у багатоквартирних будинках; утримання та обслуговування будинку та прибудинкової території силами ОСББ; планування господарської діяльності ОСББ. Зацікавлення викликало у присутніх питання по впровадженню заходів із енергозбереження.
Леонід Туловський наголошує на відповідальності співвласників за стан житлових будинків та важливості усвідомлення необхідності змін:
– Потрібно розуміти роль ОСББ, і усвідомлювати, що власники зобов’язані утримувати належне їм майно. Тому жителі повинні мати якомога більше достовірної інформації про те, що таке ОСББ, яким чином воно створюється, які його завдання, яким чином воно працює, яким чином приймаються спільні рішення. Утримувати власне житло, дбати про його належний стан мають саме співвласники. Ця норма прописана новим Цивільним кодексом. Люди повинні зрозуміти, що їхній будинок і все, що в ньому є, належить їм. Перешкодами до проведення масштабного ремонту фонду багатоквартирних будинків є низька обізнаність про необхідність створення і переваги ОСББ. Культурні зміни у свідомості громадян починаються тоді, коли люди готові повірити, що вони можуть «робити реальні речі».
Ігор ГРИНЬКІВ, міський голова Золочева,  був серед ініціаторів створення у Золочеві ОСББ. Він добре знає всі труднощі роботи об‘єднань, всі проблеми, що постають перед об‘єднаннями:
– Золочів має досвід створення таких об’єднань як ОСББ. Цей процес у нас розпочато ще у 1996 році. Голови ОСББ щодня стикаються із безліччю проблем, бо житловий фонд не у найкращому стані.  Завдяки Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» співвласники багатоквартирних будинків отримали можливість залучити кошти для вирішення нагальних проблем. Більшість викликів, з якими зараз стикається житлова сфера, носять соціально-економічний характер або стосуються питань розвитку. Багато хто зараз має наочний приклад, як об‘єднавши спільно зусилля, можна вирішити наболілі питання. Першим об‘єднанням не було у кого вчитись. Сьогодні важливо скористатись позитивним досвідом перших, і не повторювати помилок, які хтось уже виправив. Шукаймо інформацію, використовуймо її, діймо спільно, вірмо у свої сили. І тоді ви здолаєте всі перешкоди, вирішите усі проблеми. 
Голови об’єднань, які взяли участь у навчанні, отримали багато практичної інформації, яку зможуть використати у щоденній діяльності.
Леся ГОРГОТА
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.