Новини Золочівщини, Діяльність
15:53, 19 березня 2016
3335
1

Проект Медведчука-Путіна на Золочівщині

Проект Медведчука-Путіна на Золочівщині
Gazeta
Фото: НУС
     У той час, коли Україна воює з Путіним та його армією на Сході нашої держави, а в Києві йде боротьба із російськими диверсантами, на Золочівщині почали розхитувати ситуацію свої ж. 21 лютого у Сасові з ініціативи депутата Золочівської районної ради Олега Банаха з групою осіб проведено сільські збори і  утворено територіальну громаду, головою якої обрано того ж таки Олега Банаха. Чи розуміє сам депутат, а віднедавна ще й голова так званої територіальної громади і його соратники, на кого працюють, що підривають місцеве самоврядування та й територіальну цілісність держави в цілому? Мабуть, не до кінця.
        Росія веде проти України потужну війну. І окрім застосування військової техніки та зброї, веде її й іншими методами, засилаючи у наші громади своїх «козачків». Суть їх роботи полягає в тому, щоб створювати паралельні до органів місцевого самоврядування структури. А діють вони просто. Знаходять на місці людину, яка має певний рівень підтримки в громаді, але й на слабкостях якої можна зіграти і використати. Здебільшого, це хтось з тих, хто балотувався, але програв вибори. Ця людина виступає ініціатором реєстрації «територіальної громади». Людям розповідають нісенітниці, що територіальної громади не існує поки її не зареєструвати як юридичну особу. Відповідно місцева рада і голова теж нелегітимні, бо територіальна громада не могла її створити, оскільки ще сама не існувала. Далі ця «територіальна громада» обирає голову, затверджує статут, обирає а-ля виконавчий орган.
       Насправді «новостворена територіальна громада» реєструється як звичайна громадська організація. Але ця принципова юридична різниця статусів залишається за кадром. Люди бачать паралельну систему інституцій місцевого самоврядування з однаковими назвами. Є передбачений Конституцією сільський голова, обраний всією громадою на виборах. І тут з'являється ще якийсь «голова територіальної громади»… На зборах – гра на емоціях, маніпуляція проблемами. Так, проблеми є, їх дуже багато. Але як створення незаконних інституцій може допомогти вирішити ці проблеми? Ніяк. Може тільки послабити нашу спроможність їх вирішувати.
      Перебуваючи у Києві, під час неформальної зустрічі із віце-прем‘єр міністром – міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадієм Зубком, я попросила його пояснити ситуацію, яка складається на Золочівщині, зокрема у селі Сасів.

 


          – Насамперед хочу сказати, що є конкретна методика створення спроможних територіальних громад. Жодна неспроможна громада зареєстрована бути не може. З приводу конкретного прецеденту, який має місце у селі Сасів, про яке ви зазначаєте, скажу відверто – реформа дуже важка. Таких прецедентів матимемо ще дуже багато. Цим питанням однозначно мають займатись спецслужби, які обов‘язково з‘ясують, хто за цим стоїть. Справа в тому, що те, що відбувається на Сході, на території Донецької та Луганської областей, – це вершина айсберга. А весь айсберг знаходиться внизу, тобто всередині держави. Російські спецслужби ведуть шалену війну сьогодні, щоб не допустити ніяких змін в Україні, в тому числі і по децентралізації.
          Пан Медведчук, який є кумом Путіна, має сформовану цілу команду, що їздить по західних областях. Реєструють окремі громади як юридичні особи і таким чином заважають нашій спільній праці у плані змін у державі. Росія боїться децентралізованої України і робитиме все для того, щоб ми не провели реформу по децентралізації, бо ми відтак станемо сильнішими. Хочу провести історичну паралель із наполеонівськими часами. Під час походу на Москву генерали запитали у Наполеона: «Чому ми оминули Швейцарію?» У відповідь почули:  «Децентралізовану країну в стайню Французької імперії поставити неможливо». Тобто, щоб позбутись зазіхань нашого сусіда Путіна, маємо провести децентралізацію.
         Наступного дня Геннадій Григорович повідомив, що спілкувався із губернатором Львівщини Олегом Синюткою і дав чіткі вказівки провести розслідування у цій справі, залучивши обласне відділення Служби безпеки України. Також віце-прем‘єр-міністр запевнив, що повідомить мене як редактора часопису «Наша українська справа» особисто про результати розслідування по цій справі.
Неправильно тлумачачи Конституцію України, активісти на чолі із Олегом Банахом ставлять під загрозу діяльність усіх органів місцевого самоврядування та процес децентралізації. Не зрозуміло тільки одне, чому громада Сасова піддалась на такі маніпуляції. Та й сам «голова територіальної громади», з відео видно, пояснити цей процес не надто спромігся. Тому, вочевидь, й привіз до села «консультанта». Чоловік, якого люди бачать перший раз в очі, сказав, що до цього часу все було нелегітимним: вас не було – ні громади не було, ні ради не було, ні голів... І замість того, щоб збунтуватись, стати на захист власної гідності, громади та власної держави, громада це сприймає за належне?! А районна влада?..


 

 

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (1)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.