Новини Золочівщини
13:10, 26 листопада 2015
1198
0

СВЯТО, ЯКЕ ВЧИТЬ ЛЮБИТИ РІДНУ МОВУ

СВЯТО, ЯКЕ ВЧИТЬ ЛЮБИТИ РІДНУ МОВУ
Gazeta
Фото: НУС

У суботу, 21 листопада 2015 року, у Золочівській ЗОШ I-III ст. № 1 відбулися урочистості з нагоди відкриття XVI Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Урочистості розпочались святковим концертом, який для учасників, гостей, учителів приготували учні школи за допомогою вчителя української мови та літератури Оксани Миколаївни Криницької й учителя музичного мистецтва Надії Василівни Зарічної. Учасники концерту гарно підготувалися та зустріли глядачів із словами подяки рідній українській мові. Адже «народ без мови – це вже не народ». Це й пояснює нам всю відповідальність цього конкурсу. Ось уже 16 років поспіль проходить цей Міжнародний конкурс з української мови, започаткований Лігою українських меценатів під почесним керівництвом канадійця Петра Яцика. Петро Яцик народився у 1921 році в селі Верхнє Синьовидне на Львівщині. Після другої світової війни він опинився в таборі переміщених осіб у Німеччині, з якого перебрався до Канади. Працював на різних роботах: торгував книгами, меблями, а згодом зайнявся житловим будівництвом. Сьогодні його фірми відомі не лише у Торонто, а й в усій провінції Онтаріо.
Ще з кінця 50-тих років Петро Яцик почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори. Він став першим меценатом багатотомної «Енциклопедії українознавства», що видавалися у повоєнні роки. Найбільш відомим проектом, профінансованим П. Яциком, стало видання англійською мовою «Історії України-Руси» М. Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці меценат пожертвував 15 млн. доларів.
Благодійницька діяльність П. Яцика зробила його знаним і популярним серед українців у західному світі.
Петра Яцика обирають почесним доктором права Гарвардського університету, він входив до Наглядової ради Колумбійського університету, став науковим консультантом Альбертського і Торонтського університетів.
Він уперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об’єднує представників бізнесу багатьох країн світу. Вони надали спонсорську підтримку у проведенні конкурсу та нагородженні його переможців. Вагомий внесок у фінансування конкурсу зробив сам Петро Яцик.
Перший Міжнародний конкурс знавців української мови було проведено у 2000 році. 2003 року у ІV Міжнародному конкурсі знавців української мови взяло участь 5 млн. осіб. Цей конкурс проходив уже без участі його ініціатора та мецената – Петро Яцик пішов із життя.
За рішенням Ліги українських меценатів, конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика.
Конкурс має на меті піднесення престижу української мови серед молодого покоління, виховання пошани до державної мови України. Учасниками конкурсу є діти та молодь з Бразилії, Австралії, Канади, США, Росії, Казахстану – словом, тих країн, де є українська діаспора.
Після концерту до слова запросили методиста з української мови та літератури,  світової літератури Марію Миронівну Паздзірську, яка і побажала усім учасникам мовного конкурсу, щасливого написання та звісно ж – перемоги. Після цих слів діти зайняли свої робочі місця і виконали завдання конкурсу.
Організатор концерту Оксана Миколаївна КРИНИЦЬКА – людина, закохана в українську мову, котра невтомно передає свою любов дітям:
– Сьогодні у нашій школі велике свято, відкриття шістнадцятого Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. В це свято вітають: і вчителів, і дітей, і батьків. Це свято цілої України, бо це свято нас вчить любити рідну мову. Започаткував це свято Петро Яцик, канадець, але українець, який любив рідну мову і не шкодував нічого, для того, аби українська мова була престижна, аби вона жила, аби процвітала. Відкриття свята у нашій школі, при такій величезній кількості народу, свідчить про те, що мова наша живе і буде жити вічно.
Вчитель української мови та літератури Любов Іванівна ЦЮПКА:
– Що я думаю про Петра Яцика? Ви знаєте, Україна взагалі багата на такі славні імена, на таких великих людей як Петро Яцик. Це великий меценат, який казав:
[12:45:12] iradomaretska: «Любити Батьківщину, любити Україну треба до глибини своєї кишені». А ми інколи клянемося в любові до Батьківщини, в любові до своєї мови, але нічого не робимо окрім гучних слів і крім високопатріотичних речень. Насправді ж Петро Яцик вийшовши з низів нашого суспільства, показав світові, показав в першу чергу нам, українцям, як треба любити Україну по-справжньому. Саме він велику частину своїх статків віддав для розвитку української культури. Що можна сказати більше? Я думаю, самі справи Петра Яцика говорять про себе. Любімо Україну так, як любив Петро Яцик, робімо все для розвитку культури, для розвитку мови, несімо свою культуру в життя заради України.
 Заступник директора школи з виховної роботи Ірина Володимирівна ПАНЬКЕВИЧ високо оцінює роботу колективу школи щодо підготовки до конкурсу:
– Конкурс імені Петра Яцика – традиційний. Він проводиться у нашій школі вже не перший раз. До цього конкурсу ми, звичайно, готувалися, бо ми завжди раді гостям. Прикрасили школу вишиванками, прибирали школу рукотворно, діти робили малюнки, квіти. Надія Василівна Зарічна і Оксана Миколаївна Криницька приготували надзвичайно красивий концерт. Цей концерт був дуже доречний і прикрасив весь конкурс імені Петра Яцика.

Віталій ЩУР
Фото автора

 

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.