Новини Золочівщини
20:12, 12 січня 2015
2258
0

«Львівські музики» перегорнули іще одну сторінку свого творчого життя

«Львівські музики» перегорнули іще одну сторінку свого творчого життя
Admin
Фото: НУС

10 січня у Золочеві побували із святковим концертом з нагоди 25-ліття творчої діяльності фольк-гурт «Львівські музики» та легенда української пісні Павло Дворський.

Фольк-гурт «Львівські музики» був заснований у січні 1988 р. у старовинному місті Лева.

З музою і любов’ю до української пісні в одне ціле злились чотири музиканти і вокалісти, які раніше працювали у славних гуртах – «Світязь», «Ватра», «Львів» і «Рекрут». Станіслав Чуєнко, Іван Мазур, Ігор Курач та Степан Пигитяк назвали свій гурт «Львівські Музики» і одразу ж отримали визнання палких шанувальників.

А перша перемога і справжня слава прийшла до «музик» на фестивалях «Червона Рута» (1989 р.) та «Золоті Трембіти» (1996 р.), де «Львівські музики» стали лауреатами, а їхня пісня злетіла над цілою Україною та цілим світом. Як наслідок – гастролі до країн, де мешкають українці і не тільки, бо українську пісню люблять всі. Збулась мета, яку поставили перед собою хлопці – популяризувати українську пісню у цілому світі. І так сталося. Музики побували на усіх континентах, їм аплодували найперше у Югославії, Німеччині, Канаді, Великій Британії, Америці, Австралії, Португалії, Польщі, Італії, Словаччині і навіть на острові Мазейра у Атлантичному океані.

У репертуарі «Львівських музик» більше 300 пісень. Хлопці зробили все, аби відродити забуті народні пісні, духовні, січових стрільців і УПА, лемківські, сороміцькі, а також пісні сучасних композиторів. За цей час «Львівські музики» випустили 10 музичних альбомів і 8 відеофільмів. Склад гурту з плином часу змінювався, свій великий вклад в його розвиток зробили окрім вище названих і Степан Барабах, Юрій Цвєтков і нині покійний Степан Пичитяк. Сьогодні до складу «Львівських Музик» входять четверо музикантів і вокалістів: Володимир Ковальчук (акордеон, клавіші, сопілка, вокал, музичний керівник), Богдан Жовтуля (скрипка, бубенки, гітара, вокал), Тарас Тимошенко (гітара, труба, клавіші, вокал), Іван Мазур (контрабас, бас-гітара, вокал, мистецький керівник гурту). Останні 10 років гурт працює у тісній співпраці з відомим телеведучим і продюсером Ігорем Кобрином, який неперевершено вів програму святкового концерту у Золочеві в цей день. Сучасні і старовинні колядки, щирі українські пісні звучали у їх  виконанні упродовж вечора.

– «Львівські музики», – люди, які чверть століття дарують українцям всього світу найкраще, що в нас є – серце, душу та українську пісню, –  вітаючи творчих побратимів звернувся народний артист України Павло Дворський. – Тому я бажаю цьому колективу подальшої творчої щасливої життєвої дороги.

І простелилась дзвінко «Життєва дорога» на вірші М. Ільницького.

– Сьогодні моє серце і душу наповнюють надзвичайно світлі почуття. Тому що приїхав сюди із своїми творчими музичними братами «Львівськими музиками» у ці святкові Різдвяні дні, щоб подарувати Вам нашу коляду – дух рідного Різдва, – продовжував свято артист.

Та коляда, то дух землі

І пісня прадідів пречиста,

Що хлібом пахне на столі,    

Горить у вишивках врочисто, – неслося над світом… Єдиною українською родиною колядували золочів‘яни.

– Наші друзі «Львівські музики» перегорнули іще одну сторінку свого творчого життя. Хочу, щоб наступні сторінки життя були вагомими, були наповненими любов‘ю. До людей, до глядачів, до рідного краю, до Бога.

Сьогодні хочу згадати свого товариша, львів‘янина Ростислава Братуня, який якось підійшов до мене зі словами: «Я написав вірша «Відпливають білі кораблі»…» Мені тоді було всього 27 років. Я подумав, ну відпливають… І поклав вірша у музичну скриню. А коли пройшло декілька років, я повернувся до тих рядків. Зовсім по-іншому уже дивився на це. І зараз приємно, що пісню «Відпливають білі кораблі» виконував народний артист України Назарій Яремчук, співали заслужені, народні артисти України. Я прошу Бога, щоб Ваші життєві кораблі відпливали тихо, повільно, помало десь у сто років, сто десять, сто двадцять…, – бажав Павло Дворський присутнім у залі і неперевершені акорди «білих кораблів» звучали для золочів‘ян.

Лунали в цей день і ліричні пісні «Почуття», «У моєму домі», «Тільки для любові» й інші. Павло Дворський має якесь особливе, своє відчуття пісні  та місії співака на сцені.

– Ми маємо збиратись разом, маємо колядувати, прославляти Різдво. Хочу, щоб сьогодні моя пісня полинула на Схід, до тих хлопців, які охороняють наш спокій. «За Україну!» – пісня на вірші поета О. Герасименка.

Богдан Пісний, відомий своїми віршами та піснями, 20 лютого 2014 р. написав вірша «Ангели Майдану».  Автором музики і виконавцем став народний артист України Павло Дворський. Наш небесний символ гнітючим болем до глибини душі відгукується при кожній згадці. Голосом Павла Дворського за словами Богдана Пісного якось особливо безперешкодно, глибоко проникливо звучала пісня під час різдвяного концерту у Золочеві. Стоячи зал вшанував пам‘ять  Ангелів Майдану. Не забуваймо й ми...

– Не опускаймо руки, бо Бог дав нам пісню, щоб один одного гуртували, робили один одного кращими, творили добро. І звичайно, хай де б ми не були, завжди повертали до рідної смерекової хати. Вже четвертий десяток літ минув з того часу як разом із Миколою Бакаєм написали ми «Смерекову хату».

До болю зворушливо звучала люба серцю кожного «Смерекова хата». Спільно із залом виконували незабутню і справжню «Червону руту», бо ж справжня пісня – та, яку можна заспівати в колі друзів.

Свято «Україна колядує» відбулось завдяки нашим землякам Зеновію Гевку (без сприяння якого не проходить жоден візит «Львівських музик» до Золочева), Йосипа Барабаша та Юрія Мицка.

Ірина ДОМАРЕЦЬКА

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.