Здоров’я
20:38, 15 вересня 2014
1710
0

Чи загрожує смертоносний вірус Ебола Україні?

Чи загрожує смертоносний вірус Ебола Україні?
Admin
Фото: НУС

Занепокоєння світового масштабу викликала епідемія гарячки Ебола, що вирує в країнах Західної Африки. Вражаючі цифри, що за останніми даними становлять 2473 хворих та більше тисячі померлих.

Чи варто українцям боятися даного захворювання та що необхідно знати про хворобу?

Геморагічна гарячка Ебола – це рідкісне і надзвичайно небезпечне захворювання , спричинене висококонтагіозним ( висока імовірність передачі) вірусом, яке характеризується тяжким перебігом та великим ризиком смертності. При даній хворобі коефіцієнт смертності може сягати 90%, в залежності від штаму вірусу, на даний час цей показник становить – 60%.

Геморагічна гарячка Ебола починається гостро з підвищення температури до 38-39 ⁰ , сильно вираженого головного болю, спочатку в лобній ділянці, а пізніше в потиличній. Присутні артралгії (болі в суглобах), міалгії (болі в м’язах), біль в животі з наступним блюванням та, як наслідок, дегідратацією (зневодненням). Пізніше виникає сухий кашель, колючий біль в грудній клітці. Часто спостерігаються психічні розлади у вигляді неадекватної поведінки, збудження, агресивності. На 5-7 день з'являється макулопустульозний (короподібний) висип, частіше на згинальних поверхнях передпліч, верхній частині гомілок та нижній частині живота, після його зникнення спостерігається лущення шкіри. Далі при перебігу хвороби розвиваються геморагічні симптоми: характерні носові кровотечі, блювота з домішками крові, маткові кровотечі, крововиливи в місцях ін’єкцій, «криваві сльози», рідко гематурія (виділення крові з сечею). Інкубаційний період хвороби становить 21 день.

Вхідними воротами для збудника є слизові оболонки та мікротравми шкіри. Зараження відбувається через прямий контакт з кров’ю та іншими біологічними рідинами організму інфікованої людини (або тварини), через предмети догляду та недостатньо простерилізований медичний інструментарій (медперсонал входить в особливо небезпечну групу ризику).

Нещодавно зроблені заяви про те, що вірус не передається повітряно-краплинним шляхом, через їжу, укуси комах, а лише при тісному тривалому контакті з хворим. Проте, існують відомості про безконтактний спосіб передачі , що був експериментально підтверджений на тваринах. Паніку, звичайно, сіяти не варто, але в даній ситуації, краще бути більш обережним і проінформованим.


Для запобігання поширення захворювання проводиться ряд протиепідемічних заходів:

1) негайне повідомлення про випадок захворювання у штаб квартиру ВООЗ та інформування сусідніх країн;

2) хворий підлягає ізоляції в герметичний бокс з відключеною витяжною вентиляцією;

3) медичний персонал виконує суворі вимоги щодо застосування засобів захисту при контакті з хворим;

4) проведення поточної і заключної дезінфекції, стерилізація інструментарію;

5) за людьми які прибули з ендемічних (де поширене захворювання) зон встановлюється нагляд по місцю проживання на 21 день;

6) люди, що були в безпосередньому контакті з хворим підлягають ізоляції та детальному медичному огляду протягом 21 дня.


Щоб запобігти потраплянню вірусу в Україну, екіпажам літаків наказано особливо ретельно стежити за пасажирами і повідомляти про хворих на борту.

В українському Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що лікарні та персонал готові приймати таких хворих.

Держсанепідслужба та МЗС України рекомендують громадянам України утриматися від відвідування країн Західної Африки до нормалізації ситуації.

Отже, на основі даної інформації можна зробити такі висновки:

оскільки дане захворювання не є притаманним для України в силу географічних, кліматичних та інших особливостей, то немає

підстав вважати що для нас є ризик поширення вірусу , але враховуючи високу здатність лихоманки Ебола до зараження і можливість потрапляння на територію країни через подорожуючих, то і виключати випадки захворювання теж не можна. Слід бути дуже обережними!

Ви вже дізналися достатньо про те, як поширюється і протікає хвороба Ебола. Тепер перед нами стоїть завдання поширювати відомості про дане захворювання та уникати контакту з людьми які були в ендемічній зоні та мають подібні симптоми аби запобігти поширенню особливо небезпечної iнфекцiї .

Старший лікар-епідеміолог

Навчального центру

Національної гвардії України

старший лейтенант м/с

Борейко Надія Йосипівна.

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.