Культура
18:34, 26 вересня 2014
1866
6

Одна з головних культурних подій

Одна з головних культурних подій
Admin
Фото: НУС

Щорічний, цього разу 21-й, Форум видавців у Львові – одна з головних культурних та інтелектуальних подій в Україні. Організатори підготували понад півсотні локацій, де відбувалися презентації, дискусії, читання, творчі вечори. У програмі Форуму – більше 700 заходів, встигнути на усі – неможливо. Відкривали Форум Євген Нищук, Міністр культури України, Юрій Турянський, т. в. о. голови Львівської ОДА, Петро Колодій, голова Львівської обласної ради, Андрій Садовий, голова ЛМР, Олександра Афоніна, президент УАВК, Ірина Шевченко, президент УБА, Олександра Коваль, президент ГО «Форум видавців» та найкращі читачі України. Фокусна тема цьогорічного Форуму видавців у Львові – «Століття змін. Століття боротьби (1914–2014)».

Через економічну кризу видавництв представлено менше, але людське, читацьке море бурхливе як і раніше – до багатьох стендів, особливо, де відбувались автограф-сесії, не протиснутись.  Вперше за багато років на найбільшому книжковому ярмарку України російська книга почувала себе не надто комфортно. Частина російських видавництв, зважаючи на воєнні події між двома державами, просто проігнорувала Форум. Ті стенди, які зазвичай були заповнені виданнями з московських чи петербурзьких видавництв, були порожніми.

Серед почесних гостей Форуму видавців і Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. У Львові Патріарх Філарет пробув три дні, де взяв участь у презентації книг видавництва видавничого відділу Київської патріархії, що проходив у Палаці мистецтв.

Форум видавців це і культурна подія, і можливість придбати літературні новинки, і просто чудове місце зустрічі. Для багатьох – місце, яке змінити не можна. Бо ж є серед багатьох із нас люди, які щорічно відвідують захід.

Відвідав Форум видавців і міський голова міста Золочева Ігор Гриньків. Пройшовшись книжковим ярмарком, мер Золочева придбав з десяток книг.

– Для мене Форум видавців, насамперед, подія культурна, – розповідає Ігор Михайлович, – що дає можливість перевести дух між питаннями та проблемами, які вирішую щодня у силу своїх повноважень. Цьогорічний Форум має яскраву ознаку патріотизму і національної свідомості – російської літератури значно менше. Без сумніву, якщо українці і мають витрачати гроші на книгу у ці складні воєнні часи, то нехай вона буде українською.

 За традицією, Львівський Форум видавців відзначив найкращих авторів і видавців. Гран-прі отримала книга «Сто загадок Симфосія», переклад з латинської мови, коментарі-есеї Андрія Содомори (видавництво «Срібне слово»). У «короткий список» переможців також увійшли «Книга образів» Бруно Шульца (видавництво «Дух і літера»), «Спомини» колишнього предстоятеля підпільної УГКЦ Йосифа Сліпого (видавництво Українського Католицького Університету), український переклад «Бойні номер п'ять»  Курта Воннеґута (Фундація Короля Юрія у співпраці з «Видавництвом Старого Лева»), «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері з ілюстраціями художника Владислава Єрка (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»), а також «Фауст» Йоганна Вольфґанґа фон Ґете (переклад Миколи Лукаша, «Видавництво Жупанського»).

Леся ГОРГОТА

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (6)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.