Новини Золочівщини
13:57, 03 квітня 2015
1869
0

CУБСИДІЮ ГОЛОВНЕ ОТРИМАТИ ЗАКОННО

CУБСИДІЮ ГОЛОВНЕ ОТРИМАТИ ЗАКОННО
Gazeta
Фото: НУС
 

 

 

 
Останнім часом питання отримання житлово-комунальних субсидій є однією із найбільш «гарячих» тем для дискусій серед населення. Часто люди сумніваються, що «нові» субсидії в умовах підвищення тарифів будуть їм належати, інші ж, навпаки, впевнені у тому, що субсидії одержать, незважаючи ні на що.
Незважаючи на постійне інформування про нові та більш доступні умови отримання субсидій у ЗМІ, кількість запитань у населення не зменшується і людям ще не все зрозуміло.
Новий Порядок спрощеного нарахування субсидій почне діяти з 1-го травня 2015 року. За новими правилами, всі без винятку громадяни можуть звертатись за отриманням субсидії для оплати комунальних послуг.
Щоб краще зрозуміти, що ж нового нам підготував Уряд в системі надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, ми звернулися до головного державного соціального інспектора управління соціального захисту населення Золочівської райдержадміністрації Вікторії Шумакової
.
– Вікторіє Анатоліївно, коли громадяни можуть починати звертатися за субсидією?
– Нараховуватимуть субсидії на оплату житлово-комунальних послуг із першого числа місяця, в якому подано заяву. Це означає, що не потрібно намагатися встигнути подати документи вже в перших числах місяця та створювати черги. Можна їх подати і 30 числа. А субсидія все ж буде призначена з початку місяця. Документи також можна надіслати до управління соціального захисту населення поштою. У сільській місцевості заяви і декларації для призначення субсидій можна подати уповноваженій особі, яка призначається місцевими виконавчими органами.
– Хто звертається за призначенням субсидій?
– Субсидії  призначаються члену домогосподарства, на кого  відкриті особові рахунки за комунальні послуги. Тобто це не обов’язково має бути людина, яка має право власності на  житло. До прикладу, власником помешкання є мати, а усі рахунки на оплату послуг відкрито на зареєстровану в квартирі доньку.
 Також, вперше з’явилась можливість отримати субсидію тим людям, які орендують житло. Підставою для надання такої субсидії буде договір оренди житла. Тобто люди матимуть право на субсидії без реєстрації в помешканні, на підставі лише цього договору.
– Які документи необхідно зібрати для надання субсидії?
– Лише заяву про призначення житлової субсидії та декларацію (скасовується необхідність подання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб). Це абсолютно нові форми бланків. Форми заяви та декларації значно спрощені. Такі бланки надійдуть в кожне помешкання.
– На що необхідно звернути увагу при заповненні заяви та декларації?
– Насамперед, необхідно заповнювати бланки грамотно та достовірно. Слід правильно вказати паспортні дані, дати народження, ідентифікаційні номери, номери особових рахунків, а особливо – доходи.
Декларуються доходи усіх зареєстрованих на даній житловій площі без врахування податку з фізичних осіб – зарплата, пенсія, стипендія, соціальна допомога, дивіденди. Тобто всі надходження, крім одноразових доходів на народження дитини та поховання.
Дохід від здачі в оренду земельного паю – також дохід і він оподатковується.
Доходи слід подавати без урахування податку з доходів фізичних осіб із зазначенням назви установи, організації, підприємства, де отримується дохід.
До сукупного доходу включаються також виплати, передбачені Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Обов’язково вказується інформація про одноразову купівлю майна або оплату послуг протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50 тисяч гривень.
– Кому буде належати субсидія, чи є якісь обмеження?
– Якщо раніше субсидія не належала у випадках наявності у власності зареєстрованих у приміщенні осіб та членів їх сімей декількох житлових приміщень, транспортних засобів, наявність у складі сім’ї працездатних непрацюючих осіб та ін., то тепер ці обмеження скасовуються.
Тепер лише здійснення протягом 12 місяців перед зверненням придбання майна, товарів або послуг на суму понад 50 тис. гривень позбавляє права на одержання субсидій.
При цьому, під такою купівлею розуміється як річ, куплена в кредит або розстрочку, так і оплата послуг на таку суму. Крім того, це може бути одноразовий внесок за квартиру у споруджуваному будинку.
Часто отримуємо запитання щодо того, як буде нараховуватись субсидія у випадку, якщо хтось із членів домогосподарства не працює. Тепер таким сім’ям ніби «пощастило». Бо ж при розрахунку середнього доходу сім’ї доходом такої особи буде не 0 грн., а вважатиметься, що він отримує 1218 гривень на місяць.
Ще є такий нюанс. Ті родини, де працездатні особи мають доходи менші, ніж визначені законодавством (до прикладу: людина працює лише на 0,25 ставки), то у такому випадку також проставляється дохід цій особі на рівні величини прожиткового мінімуму працездатної особи, тобто 1218 грн.
– Як розраховуватиметься субсидія?
Відсоток платежу буде розраховуватися індивідуально для кожної сім’ї.
Житлова субсидія призначатиметься на 12 місяців, а не на 6, як це було раніше. Це дає можливість урівняти ситуацію у зв’язку з підняттям цін і тарифів.
Відповідно до норм, що діють з жовтня, норма житлової площі – 13,65 кв. м на особу + 35,22 кв. м на сім’ю. Для тих, хто використовує природний газ для опалення, норма споживання – 7,301 куб. м на один метр площі. Для приготування їжі – 9 куб. м на одну особу. На приготування їжі та підігрів води газовою колонкою – 18 куб. м на одну особу. У будинках без електроплит норма споживання електроенергії – 90 кВт/год. на сім‘ю, плюс 30 кВт/год. на кожного.
Приклад приблизного розрахунку субсидії для сім’ї з 4-х осіб з річним доходом 60000 грн., яка проживає у приватному будинку:
1. Соціальна норма житла: 13,65м2 х 4 (кількість членів сім’ї) + 35,22 м2 (на сім’ю) = 89,82 м2
2. Соціальний норматив газу для сім’ї: 89,82 м2 х 7,301м3/м2 = 655,78 м3
3. Для приготування їжі (при наявності газової колонки!): 18 м3 х 4 = 72 м3
4. Норма газу для сім’ї в опалювальний період: 655,78 м3 + 72 м3 = 727,78 м3
5. Соціальна норма на електроенергію для даної сім’ї: 90 + 30 х 4(члени сім’ї) = 210 кВт/год
Визначаємо відсоток обов’язкового платежу –  60000 грн. (річний дохід сім’ї) : 12(міс.) : 4 (члени сім’ї) : 1176 грн. (прожитковий мінімум на 1 особу) : 2 х 15% = 7,97%
60000 : 12 х 7,97% = 398,5 грн.
Різниця між вартістю послуг і обов’язковим платежем і є субсидія.
Субсидії надаватимуться лише у межах соціальних норм житла та соціальних нормативів послуг. За все, що перевищує норму, доведеться платити самостійно.
Надання раніше призначеної субсидії припиняється, якщо людина, яка її отримує, не оплачує обов’язковий розмір платежу, за винятком випадків, пов’язаних із затримкою виплати зарплати та пенсії, що підтверджується відповідними документами, або купівлею майна, вартість якого перевищує 50 тис. грн., або зі зміною у складі сім’ї.
До уваги громадян! Посилено відповідальність за подання недостовірних даних для призначення субсидій.
Щоб не виникла переплата субсидійних коштів, заявнику необхідно своєчасно надавати інформацію про купівлю майна або зміни у складі  сім’ї.
Субсидію не головне одержати, а головне – одержати законно!
Своїм підписом у заяві та декларації всі зареєстровані в помешканні особи дають згоду на обробку персональних даних про сім’ю, доходи та майно, що необхідні для призначення житлової субсидії та оприлюднення відомостей щодо її призначення.
Субсидія призначається відповідно до задекларованих доходів.
Уся подана у декларації інформація про доходи та майновий стан буде обов’язково перевірена. Недостовірна інформація про доходи призведе до повернення готівкою субсидійних коштів у подвійному розмірі. Тому, декларацію про доходи слід заповнювати на підставі довідок про доходи без врахування податку з фізичних осіб.
При заповненні декларації уточнюйте інформацію про майновий стан усіх зареєстрованих у помешканні осіб.
Типові порушення, які часто трапляються:
Мати подає документи на субсидію, вказуючи, що зареєстрована у квартирі  донька ніде не працює. При проведенні перевірки виявлено, що насправді донька у літній період працювала по цивільно-правовому договору на зборі врожаю на Півдні України. Запису в трудовій книжці немає, однак даний дохід показано в формі 1-ДФ і дохід цей офіційний та оподаткований. При співбесіді з’ясовується, що мати не знала, що робота доньки була офіційною, бо запису у трудовій книзі не було. Результат – припинення надання субсидії і повернення переплати у подвійному розмірі.
Власник житла – пенсіонерка-вдова похилого віку звертається за призначенням субсидії. В декларації вказує, що транспортного засобу немає, інших доходів, крім пенсії немає. При перевірці майнового стану виявляється, що дана особа нещодавно здійснила продаж автомобіля. Після смерті чоловіка жінка дійсно успадкувала його автомобіль, який невдовзі їй допомогли продати. Однак, все було оформлено не як купівля-продаж, а шляхом оформлення доручення. Новий «власник» перепродав автомобіль. Однак, зняв його з обліку для продажу. Формально власником весь цей час була ця жінка, тобто операція купівлі-продажу рахується за нею. Дохід від продажу не було задекларовано. Результат – повернення до бюджету незаконно отриманої субсидії у подвійному розмірі.
Кожна помилка при заповненні декларації трактуватиметься як подання недостовірної інформації. Заповнюйте заяву та декларацію вдома, порадившись із членами сім’ї, уточніть всю інформацію про майновий стан та доходи.
Наголошую, що при виявленні порушення тепер не просто припиняється надання субсидії, а ще й передбачений штраф. Тобто сама субсидія не лише буде припинена, а доведеться повернути раніше нараховану субсидію у подвійному розмірі.

Розмовляла
Ірина ДОМАРЕЦЬКА
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.