Податки
18:49, 23 листопада 2014
1363
0

Про пільги на житлово - комунальні послуги

Про пільги на житлово - комунальні послуги
Admin
Фото: НУС

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» затверджено соціальні норми житла (для оплати користування житлом, централізованого та індивідуального опалення) та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами (централізоване постачання холодної і гарячої води, централізоване водовідведення, електропостачання, газопостачання, вивезення побутових відходів) для надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Соціальна норма житла для надання пільг залишилася на рівні нині діючих норм площі житла: 21 кв. м площі на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю, а для сімей ветеранів війни, що складаються лише з непрацездатних осіб (статті 12, 13, 14 і 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), для опалення житла у разі використання газу для опалення – 42 кв. м опалюваної площі на одну особу, яка має право на знижку плати, та додатково 21 кв. м на сім’ю.

Постановою передбачено застосування регіональних коригуючих коефіцієнтів до соціальних нормативів користування послугами газопостачання та електропостачання для індивідуального опалення. Так, для розрахунку розміру витрат електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення на Львівщині застосовуються корегуючі коефіцієнти:

– для індивідуальних житлових будинків – 1,043;

– для багатоквартирних житлових будинків – 0,514.

Норма споживання природного газу в опалювальний період на 1 кв. м соціальної норми житла для індивідуальних житлових будинків – 7,3 куб. м (7*1,043), для багатоквартирних житлових будинків – 3,6 куб. м (7*0,514).

Норма споживання електричної енергії для індивідуального опалення – 65 кВт. на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період * на коригуючий коефіцієнт.

Для користування послугами з газопостачання:

– за наявності газової плити та центрального гарячого водопостачання – 6 куб. метрів на одну особу на місяць;

– за наявності газової плити в разі відсутності центрального гарячого водопостачання та газового нагрівача – 9 куб. метрів на одну особу на місяць;

– за наявності газової плити та газового водонагрівача – 18 куб. метрів на одну особу на місяць.

Постановою встановлені єдині для всієї України соціальні нормативи споживання холодної і гарячої води, водовідведення, вивезення побутових відходів. Нині норми споживання цих послуг для надання пільг встановлюються органами місцевого самоврядування.

Нормативи споживання холодної води та водовідведення – 4 куб. м на 1 особу.

Слід зазначити, що соціальний норматив споживання теплової енергії на опалення житла Постановою не передбачено. Для нарахування пільг на оплату послуги з централізованого опалення застосовуються норми споживання, встановлені органами місцевого самоврядування.

Оскільки нарахування плати за централізоване постачання холодної і гарячої води у разі відсутності лічильників буде здійснюватися за нормами, затвердженими органами місцевого самоврядування, а пільги  надаватимуться на соціальний норматив, Постановою передбачено, що нарахування плати за користування відповідними послугами для інвалідів війни, у разі відсутності лічильників, буде здійснюватися згідно з соціальними нормативами, встановленими Постановою.

Постановою запроваджено норми користування послугами з електропостачання в житлових приміщеннях (будинках):

– у житлових будинках не обладнаних стаціонарними електроплитами за наявності центрального постачання гарячої води 90 кВт. год. на сім’ю + 30 кВт. год на іншого члена сім'ї.

– у житлових будинках не обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів – 120 кВт г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 240 кВт г на місяць;

–  у селах і селищах міського типу для громадян, яким відповідно до законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла, – 30 кВт г на місяць на одну особу (сільський педагог на пенсії, сільський працівник бібліотеки на пенсії, сільський медик на пенсії, працівник культури на пенсії).

 

 

 

Управління соціального захисту населення

райдержадміністрації

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.