ОДПІ
11:57, 25 грудня 2014
970
0

Про спрощену систему оподаткування – на «гарячій лінії»

Про спрощену систему оподаткування – на «гарячій лінії»
Admin
Фото: НУС

 В Золочівській ОДПІ ГУ ДФС у Львівській відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків щодо особливостей застосування спрощеної системи оподаткування відповідав начальник відділу доходів і зборів з фізичних осіб Олег Романович Сембай.

 

Чи враховуються при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку – фізичною особою, наймані працівники, які перебувають у декретній відпустці?

 

 Відповідно до пп.291.4.1 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку – фізичною особою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.

 

За яких умов підприємець може бути платником єдиного податку другої групи?

 

 До платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, належать фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

 

 - не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

 

 - обсяг доходу не перевищує 1 млн. гривень.

 

 Не можуть бути платниками єдиного податку другої групи підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи-підприємці належать виключно до третьої або п’ятої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для таких груп.

 

Коли потрібно подати заяву на зміну ставки єдиного податку, якщо отримано дохід більше 1 млн. гривень?

 

 Відповідно до п.293.8 ст.293 ПКУ платники єдиного податку другої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу у сумі 1 млн. гривень, в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої або п’ятої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

 

 Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15%.

 

 Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

 

Чи існують обмеження щодо кількості видів діяльності, які зазначаються у реєстрі платників єдиного податку?

 

 Відповідно до п.299.1 ст.299 ПКУ реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

 

 Згідно з п.298.3 ст.298 ПКУ у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані фізичною особою-підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010.

 

 Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010), затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 №457.

 

 Податковим кодексом не передбачено обмежень для фізичних осіб-підприємців першої та другої груп щодо кількості видів діяльності, які можуть бути внесені до реєстру платників єдиного податку.

 

В який термін новостворена фізична особа-підприємець має право подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування?

 

 Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи-підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

 

 Суб'єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої-шостої груп, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.