Новини Золочівщини, Діяльність
11:50, 30 липня 2021
813
0

У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ

У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ
Gazeta
Фото: НУС
25 липня у селі Білий Камінь відбувся мистецький захід – Арт-толока «Не згасайте, ясні зори» присвячений 210 річниці з Дня народження будителя Галичини Маркіяна Шашкевича. Свято відбулося в рамках перемоги Благодійного фонду «Золочів відроджений» та громадської організації «Наша українська справа» у конкурсі мистецьких проєктів серед громадських організацій, творчих спілок, національних товариств Львівщини.
У рамках мистецького заходу проведено впорядкування території біля пам’ятки Національного значення костелу Успіння Пресвятої, освячення меморіальної таблиці пам’яті о. Маркіяна Шашкевича на фасаді будівлі Білокамінського ОЗЗСО ім. М. Шашкевича, ярмарок народних промислів, майстер-класи, атракціони, частування, концертна програма місцевих виконавців та дефіле вишиванок.

У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ
У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ

Програму фестивалю наповнили своїм співом, гумором, декламуванням віршів Соломія Вороновська, Діана Пасельська, Вікторія Петришин, Марія Третяк, Михайло Штохмал, Лілія Чуприк, Юлія Задорожна, Вероніка та Віолета Песік, Павло Онуфрюк, вокальний гурт «Панянки-селянки», гурт «Фірмани», Галина Савчак, Вікторія Кіндрат, Лілія Борисяк, Софія Минусора, Ірина Кристиняк, Каріна Гавришків, Настя Митулинська, Катя Богачик, Віталій Кіндрат, Артем Гавриленко, Аліна Петрів, Роман Дук, Мар'яна Пасельська.
У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ
У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ
У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ

Запальні танці – від танцювальних колективів «Enerdgi girls», «Спалах», «Промінчики щастя», «Перлинки», флешмоб у спільному виконанні танцюристів Народного дому с. Білий Камінь та зразкового танцювального колективу «Іриски» (керівник Уляна Стадник, Поморянська територіальна громада).
У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ
У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ

На площі працювали волонтери, які зібрали кошти на придбання музичної апаратури для молоді села. Ще зазначимо, що благодійний фонд «МХП – громаді» пообіцяв подвоїти зібрану суму.
Учасників та гостей вітали міський голова Золочівської територіальної громади Ігор Гриньків, депутати Львівської обласної ради Парасковія Дворянин, Тетяна Письменна, радниця міського голови міста Львова Оксана Рубай, міський голова міста Коломия Богдан Станіславський, директор виробничого підрозділу «Північний» ТОВ Захід агро МХП» Роман Сагатий, представник благодійного фонду «МХП – громаді» Ірина Семко, староста Олександра Кіндрат, депутат Золочівської міської ради Леся Горгота.
У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ
У БІЛОМУ КАМЕНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ

Парасковія ДВОРЯНИН, депутат Львівської обласної ради:
– Маркіян Шашкевич завжди мріяв, щоб українська нація жила, щоб люди, які тут жиють, говорили українською, щоб Україна була самостійною і самодостатньою. Дивлячись на вас, на ваших дітей, які сьогодні тут виступали, на вашу талановиту молодь, я розумію, що все у вас є. Тобто мрії Шашкевича збулися. Ми розмовляємо українською, ми маємо свою державу. У нас прекрасні діти і самодостатня країна. Хочу лише сьогодні подякувати вам як громаді, що ви бережете те, що вам залишили попередні покоління. Хочу подякувати тим людям, які придумали цей фестиваль. Хочу подякувати Лесі Горготі, нашому депутатові тут на місці, яка дуже вболівала за це. Хочу подякувати вашій старості Олександрі Кіндрат. Я бачу як вона пропускає через себе кожен виступ дітей, як вона вболіває за те, що є. Дякую керівнику вашої територіальної громади Ігорю Гринькову, котрого я дуже часто бачу то в обласній адміністрації, то в обласній раді. Бачу, як він ходить за тими чиновниками і вибиває кошти для вашої громади. Тому сьогодні ще раз вас вітаю зі святом і зичу розвитку вашій громаді.
Олександра КІНДРАТ, староста сіл Білий Камінь, Підлисся, Розваж, Черемошня, Бужок, Гавареччина:
– «Не згасайте, ясні зори…» – саме ці слова Маркіяна Шашкевича надихнули нас на проведення такого заходу. Адже зорі – це символ життя. Тож бажаю вам, щоб зірочки довгі роки сяяли вам, даруючи міцне здоров’я, тепло і все найпрекрасніше, що є на землі. Низький уклін усім, хто долучився до сьогоднішнього свята: Львівській обласній державній адміністрації та Львівській обласній раді, Золочівській міській раді, Благодійному фонду «Золочів відроджений» та громадській організації «Наша українська справа», котрі взяли участь і перемогли в обласному конкурсі мистецьких проєктів і котрі втілили його у життя. Чимало зусиль до організації свята доклали працівники Народних домів Любов Пасельська, керівник Народного дому села Розваж, Марія Дика, керівник Народного дому с. Бужок, Наталія Загурська, керівник Народного дому с. Черемошня, Любомира Карплюк керівник Народного дому села Підлисся, Володимир Посполита, художній керівник, Уляна Стадник, котра тільки недавно започаткувала у нашому селі танцювальний гурток, а вже сьогодні наші танцюристи подарували нам перший номер. А найбільше вболівала за проведення свята Марія Дубницька, керівник Народного дому села Білий Камінь.
Родзинкою свята був гурт «Львівські музики». Також свої вітання дарувала лауреатка і переможниця Всеукраїнських та обласних конкурсів Зореслава Лісова (Поморянська територіальна громада).
Нагадаємо, що цьогоріч на конкурси мистецьких проєктів до Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА надійшло 83 заявки. 80 з них презентували на відкритому публічному захисті. Мистецький проєкт «Арт-толока «Не згасайте, ясні зори» під час відкритого захисту презентувала Леся Горгота.
Вже після свята ділиться думками з приводу проведеного заходу депутат Золочівської міської ради Леся ГОРГОТА:
– Думка про те, що костел і територія навколо потребують порятунку не дають спокою щоразу, коли приїжджаю у справах до Білого Каменя. Та й Народний дім у селі у доволі критичному стані. Молодь села хоче проводити своє дозвілля не на автобусній зупинці чи під магазином, а в Народному домі, а для цього потрібна музична апаратура… Всі ці питання одночасно вирішити неможливо. Тому, коли готували заявку на обласний конкурс мистецьких проєктів, хотілось не просто провести мистецький захід, а максимально привернути увагу громадськості до села, до його локальних пам’яток та визначних постатей, зрештою до його проблем і потреб. Тоді й вирішили провести арт-толоку «Не згасайте, ясні зори…», в рамках якої впорядкувати територію біля пам’ятки національного значення костелу Успіння Пресвятої Діви Марії, закупити урни для сміття та провести культурно-мистецький захід із залученням колективів Львівщини.
Вже у ході реалізації було вирішено провести збір коштів для придбання музичної апаратури для молоді, а Благодійний фонд «МХП – громаді» зголосився зібрану суму подвоїти. На обласний конкурс було подано аж 83 заявки і насправді перемогти в ньому було важко. Але ми це зробили. І не просто перемогли, а й успішно втілили проєкт у життя. Тому щиро дякую усім, хто долучився до організації дійства. Особливо захоплююсь молоддю села, дітьми, які були головними у всьому: висували ідеї, ставили завдання, шукали спільно з дорослими шляхів їх вирішення і… досягали мети. Все, що задумали – здійснили. Можна ставити нові завдання. Такій команді – все під силу.
Захід відбувся за підтримки Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Золочівської міської ради, благодійного фонду «Золочів відроджений».
Партнерами проєкту є громадська організація «Наша українська справа», благодійний фонд «МХП – громаді» «Карпатська джерельна» та торгова марка «Златка», ТзОВ «Агролан».
Ірина ДОМАРЕЦЬКА
Фото автора

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.