Новини Золочівщини
18:10, 05 квітня 2021
1707
0

Весна усіх закликає до спільної праці

Весна усіх закликає до спільної праці
Gazeta
Фото: НУС
Завесніло і жителі нашої великої громади почали порядкувати на своїх територіях. Кипить робота у Білому Камені, одному з найбільших сіл нашої громади. Молоді чоловіки порядкують на стадіоні села, вирізають поросль, прибирають сухе гілля та сміття, а тим часом молодь села самотужки взялась рятувати Народний дім. Хлопці та дівчата зняли зворушливий відеоролик, де звертаються до всіх небайдужих про допомогу. За кілька днів відео стало вірусним і набрало майже вісім тисяч переглядів, а на їх звернення і справді почали відгукуватись. А тим часом самі вони не гають часу, розпочали з генерального прибирання у Народному домі.
Соломія ВОРОНОВСЬКА, учениця 10 класу Білокамінського НВК ім. М. Шашкевича:
– Скажу банальну фразу, але розвиток культури у селі дуже важливий. Адже від цього залежить життя і розвиток громади. Ми – молодь села Білий Камінь, розуміємо, що саме від нас залежить майбутнє і прагнемо зробити все, що у наших силах, для того, щоб село ожило. Ми готові працювати, надихати і закликаємо дорослих не бути байдужими. На наше відеозвернення відгукнулось чимало людей, нас підтримують, пропонують допомогу, радять. Житель нашого села Сергій Тимечко взявся допомогти із звуковою апаратурою. Художниця Катерина Лешньовська допомагає нам із оновленням декорацій для сцени. Вже виготовила дуже красиві квіти для того, щоб оновити вінок, який тридцять років служив оздобою сцени. Зараз ми його розфарбовуємо, клеїмо. Паралельно прибираємо там, де нам під силу, займаємось онлайн, готуємо виставу, на яку запросимо усіх охочих, як тільки дозволить ситуація із захворюванням на коронавірус. Ми вдячні за розуміння директору Народного дому Марії Дубницькій. Вона у нас працює зовсім недавно, але зуміла згуртувати молодь, дітей, здобула нашу прихильність і стала нашим другом. Всього цього б не відбулось, якби вона не повірила у нас, а ми в неї. Також у нас призначено старосту, яка прислухається до нашої думки, вислуховує наші ідеї, щось відкидає, щось підтримує… Насправді це дуже важливо.
Олександра КІНДРАТ, староста сіл Білий Камінь:
– Білий Камінь – одне з найпроблемніших сіл, які входять до Золочівської територіальної громади. Основна проблема полягає в знищеній часом інфраструктурі села Білий Камінь. Це і приміщення Народного дому, спортивного залу, торговий комплекс, величезна площа, яка потребує впорядкування, стадіон, аварійна будівля пам’ятки національного значення костелу Успіння Пресвятої Діви Марії… На цей час створено ініціативну групу за участю депутатів міської ради Романа Кушніра та Лесі Горготи, яка напрацювала пропозиції щодо його порятунку. Свою підтримку задекларував депутат Львівської обласної ради Іван Щурко. Село має власну мережу водопостачання та очисних споруд, які потребують реконструкції. Зрозуміло, що це величезні кошти, але хочу висловити сподівання, що прийде час і все буде приведено до належного стану. До цього часу наші села не охоплені послугою вивезення твердих побутових відходів. Однак, тут ми вже маємо певні напрацювання і невдовзі буде оголошено конкурс на визначення виконавця послуг. Зараз на розгляді обласної ради є декілька проєктів місцевих ініціатив, які ми спільно подали до участі у конкурсі. Також готуємось до участі у конкурсі проєктів «МХП – громаді». Сподіваюсь, що за підтримки громади спільними зусиллями ми зможемо втілити в життя не один проєкт. Надійною підтримкою у всіх починаннях стала мені діловод Надія Костів.
На території Білокамінського НВК ім. Маркіяна Шашкевича батьки дошкільнят спільно з працівниками школи взялись за ремонт альтанок. Поруч на подвір’ї школи порядкують і працівники Золочівського МВЖКП, вони видаляють аварійні ялини, котрі своїм корінням руйнують фундамент школи і можуть у будь-який момент бути повалені вітром…
Віра КОНАШЕВИЧ, директор Білокамінського НВК ім. М. Шашкевича:
– З настанням весни значно побільшало роботи із благоустрою. Зрозуміло, що силами технічних працівників школи всього не зробиш. То ж на допомогу нам прийшли батьки дошкільнят Володимир Курило, Андрій Івасько, Степан Гавришків, Роман Ожибко, Олег Гунькевич, котрі полагодили альтанки. Вдячна підприємцю Ігорю Костіву, котрий надав нам деревину для цих альтанок. Невдовзі ми з учнями будемо висаджувати на території школи декоративні кущі та дерева, саджанці яких вирощені у нашому пришкільному лісництві. Тож тут буде все гарно впорядковано. На наше клопотання працівники Золочівського МВЖКП видалили аварійні дерева біля школи. Хочу наголосити на підтримці і розумінні з боку міської влади, яку тут у селі представляє староста. Сподіваюсь на подальшу добру співпрацю.
Андрій ВІТЯЗЬ, представник ФК «Буг» (Білий Камінь):
– Робота ще не завершена. Впорядкували лише частину стадіону. Повирізали кущі, поросль, прибрали сміття. Вздовж стадіону ростуть кущі, об які рвуться м‘ячі, і які заважають тренуванню. Частину вже забрали, ще трохи залишилось. Також потрібно поремонтувати лави, чим зараз займемось. Сам стадіон плануємо покаткувати, щоб зменшити рівень травматизму. Це весняні роботи. А зимою ми займаємось у спортивному залі при Народному домі. Цьогорічні снігопади, а згодом значне танення снігу призвело до затікання у Народному домі. Довелось помагати розчищати сніг з даху. Кілька років тому наша команда відновила мережу електропостачання в спортзалі, поремонтували одну стіну, допомогли із встановленням дверей та по можливості облаштували зал для занять ігровими видами спорту. Тепер тут можна грати футзал, волейбол, баскетбол, теніс. Звісно, хочеться, щоб все було краще і переконаний, що так буде, бо бачу у Білому Камені починає вимальовуватись велика команда однодумців, котрі працюють і на благо розвитку спортивної культури у селі.
Ігор ГРИНЬКІВ, міський голова:
– Цими днями наші комунальники порядкують у Білому Камені – видаляють дерева, які несуть загрозу життю і здоров'ю жителів громади, біля школи та дитячого садка, кронують дерева, видаляють сухі гілки. Перед тим порядкували та кронували та видаляли небезпечні дерева у Скваряві, Червоному, Жуличах. Ми всі пам'ятаємо, як дивом вдалось уникнути нещастя на території дитячої установи № 2 у Золочеві, коли за кілька хвилин після того як діти покинули дитячий майданчик, вітер повалив величезне дерево. Подібний випадок був минулоріч і в селі Червоне, коли ялина впала на території школи і пошкодила дах. А могла наробити біди, бо поруч люблять відпочивати діти... Маємо насамперед дбати про безпеку наших жителів. Також відкрию невелику таємницю, вже на квітень нами заплановано висадження більше трьох тисяч дерев на території громади. Але про деталі згодом.
Принагідно хочу подякувати за активність та наполегливість старості Олександрі Кіндрат та директору школи Вірі Конашевич. Приємно бачити як за короткий час староста зуміла організувати роботу, активізувати громаду. По-особливому активно і творчо почала проявляти себе молодь села, наводять самотужки лад на стадіоні та у Народному домі, звертаються до влади, меценатів, стукають, де тільки можна... Я вдячний цим молодим людям за ініціативу. В єдності – наша сила!


Ірина ДОМАРЕЦЬКА
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.