Щоб дух господній перебував у родинах

2 березня християни східного обряду святкують Прощену неділю, або, як кажуть у нашому краї, – Пущення. У церковному календарі – це подвижне свято, яке залежить від того, коли випадає Великдень. Також свято має назву Прощення, Сиропусна неділя, Запусти. У цей день відбуваються заговини на Великий піст. У кожній родині господині готують свої традиційні страви. У моїй сім’ї у цей день звично має бути домашня локшина, приготовлена на самих яйцях. Готується вона в особливий спосіб – яйця на локшину не розбивають, а проколюючи з двох сторін видувають у тісто. Із шкаралупи робимо голуби: з тіста – голівку, хвіст і крила з біленького паперу, складеного "гармошкою". Голуби чіпляємо під стелею, до світильника, – щоб Дух Господній перебував у сім’ї протягом усього Великого посту. Також іншим обов’язковим елементом столу мали бути варені яйця, – щоб піст пройшов гладко і без гріха.
З Сиропусною неділею також пов’язані народні прикмети: яка погода на Пущення, така й на Великдень, а яка на Великдень – така й на всю осінь; якщо на Пущення нема дощу, то весна буде посушлива, буде неврожай на сіно.
У Прощену неділю заведено просити пробачення у тих, перед ким завинили словом, думкою чи якимось негідним вчинком. Також уже з недільного вечора починають бити поклони.
Схилімо й ми голови у покорі та попросімо пробачення у своїх ближніх за те, чим провинились протягом року, щоб з чистим серцем вступити у святий Великий піст. Помолімось за мир і спокій у нашій державі…