Новини Золочівщини
23:03, 11 квітня 2014
1586
0

В очікуванні Великодня

В очікуванні Великодня
Admin
Фото: НУС

З дитинства з якоюсь особливою надією і любов'ю очікую Пасху. Саме у ці дні починається справжня весна, з її буйними фарбами і пахощами.

Пригадую, як мені подобалось спостерігати, як народжується свято, як печуть паски. Ароматні, рум'яні, незвичайно смачні і заворожливі своєю красою.

Починають їх пекти в Чистий четвер. У хаті повинно бути прибрано, вимито, рушники випрані, накрохмалені, стіни побілені.

А ось бабуся вже чаклує над тістом. Як добре вимісить, то пильнує, щоб не «втекло» з діжі. А поки паска підходить, під випічку готують круглі бляхи, змащують олією і виставляють на стільці, щоб були під рукою. У печі тим часом розкладають вогонь. Досвідчені господині, котрі живуть у селі, знають, що найкраще пекти паску на вишневих дровах, тому й готують їх завжди заздалегідь. А розпалюють піч минулоріч освяченою вербою. Хороша, смачна паска – гордість кожної господині. Бабуся вірить, якщо паски вийдуть на славу, то і рік буде вдалим. Тому й ставиться до процесу випікання паски з особливим хвилюванням.

Коли тісто підійде, його викладають у форми. Заповнюють форми тістом лише на третину, щоб воно підходило.

Прикрашає паски кожна господиня по-своєму. Бабуся змащує збитим яйцем і посипає кольоровим цукровим горошком.

Паски роблять великі, середні і зовсім маленькі, для нас, дітей. Пам’ятаю, як з нетерпінням чекали тої миті, коли бабуся запросить нас до хати подивитися на «Великоднє диво». Куштувати або їсти паски можна на Великдень, після того, як їх освятять в церкві.

…Перші промені сонця падали на втомлені і такі радісні обличчя, священик із своїм супроводом – людей, що несли хоругви, – обходив останні кола круг церкви, і я, маленька, відчувала зворушення від того, що воістину "Христос воскрес із мертвих”....

Як досі пам’ятаю: краплі свяченої води падають на усміхнені обличчя, хор співає, а з неба, як Боже благословення, крізь хмари пробиваються промені сонця.

Відійшли у даль дитячі роки, від них залишились тільки спогади. Але і до сьогодні Великдень для мене пахне паскою – теплою, запашною, бабусиною...

Леся ГОРГОТА

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.