Новини Золочівщини
02:41, 19 квітня 2014
994
0

У Чистий четвер випікаємо паски

У Чистий четвер випікаємо паски
Admin
Фото: НУС

Випікання великодньої паски прирівнювали до святого таїнства. Тому й існували різні забобони та перестороги, щоб паска вдалась смачною і гарною.

Отож, народні «інструкції» для господині, яка зібралась випікати паску:

• готуючи тісто для паски і протягом його замішування, думайте тільки про позитивне;

• не дозволяйте жодному з сусідів або ще гірше (незнайомцям) – входити у будинок, коли готуєте паску. Вони можуть покласти лихе око на вашу паску, і вона може не піднятися, як потрібно. Не гримайте дверима й не кричіть, у той час, як паска піднімається чи в той час як вона випікається у духовці. Крім того, не сідайте, коли паска в духовці, бо вона може осісти та стати плоскою.

Якщо ви ретельно будете дотримуватися усіх вищезгаданих інструкцій, то паска буде легкою, повітряною і смачною. Якщо ні, переконані у народі, паска вийде твердою і щільною. Тоді люди про вашу паску скажуть: "Навіть грім і блискавка не зрушать цю паску".

А тепер – найпопулярніші у народі рецепти:

Паска смачна

10 яєць, 600 гцукру, 1 лмолока, 100 гдріжджів, 100 мл олії, 200 гвершкового масла, борошно.

Яйця збити із цукром. Закип'ятити молоко і влити гарячим до цієї маси. Розмішати, а коли охолоне до 40°, додати розведені в цій суміші дріжджі.

Як перебродить 2 год. у теплому місці, покласти м'яке вершкове масло, олію, борошно і замісити молоде тісто. Нехай підійде, але недовго, а тоді викласти у форму, аби тісто ще раз піднялося, і випікати у духовні за помірної температури. Час приготування – 40 хв.

Сирна паска

5 круто зварених яєць, 200 гм'якого вершкового масла, 200 г сметани, 1 склянку цукру та близько 1 кг перетертого на ситі свіжого жирного сиру.

Розітріть жовтки, вершкове масло, сметану, цукор та сир. Додайте ванільний цукор та півсклянки родзинок (чи цукатів). Вимішавши, викладіть у вологу марлю і помістіть у якусь форму під гніт, щоб стікала сироватка. Форму залиште на дві доби в холодному місці, потім обережно вийміть паску і зробіть зверху хрест із родзинок. Раніше такі паски виготовляли у спеціальних розбірних дерев'яних формах, їх денце мало заглиблення у формі хреста, котрий відбивався на готовій пасці. Час приготування – 20 хв.

Паска заварна

5 склянок борошна, 9,5 склянок молока, 7 жовтків, б склянок цукру, 100 г дріжджів, 600 г вершкового масла, сіль, ванілін.

Борошно заварити гарячим молоком. Як охолоне, додати розтерті з половиною норми цукру жовтки, дріжджі, розведені в півсклянки молока. Замісити густе тісто, потроху досипаючи борошно, дати підійти, додати решту цукру, трохи солі й ваніліну, вимісити, додати вершкове масло, ще раз вимісити і покласти у форму. Коли тісто підніметься, випікати в духовці.

Паска  українська

1 склянку борошна заваріть склянкою гарячого молока і розітріть, щоб не було грудок. У захололу масу додайте розтерті 10 жовтків, 50 г дріжджів і поставте в тепле місце. Коли опара підніметься, покладіть пучку солі, 3 склянки борошна та вимішуйте тісто, поки на ньому не з'являться пухирці. Вилийте півсклянки розтопленого масла і вимішуйте ще. Додайте в тісто склянку цукрової пудри, 1 ст. ложку розтертого мигдалю і місіть ще півгодини. Заповніть форми тістом до половини об'єму, поставте в тепле місце і чекайте, коли тісто підійде і заповнить форму. Випікайте в духовці протягом години.

Паска з родзинками

800 гборошна, 200 гвершкового масла, 200 гцукру, 1 скл. молока, 5 яєць, 50 г свіжих дріжджів, 200 г родзинок, сіль.

Розтопити масло, влити гаряче молоко, додати цукор, сіль. Перемішати і охолодити до температури парного молока, після чого всипати борошно, влити розведені в невеликій кількості молока спінені дріжджі, ретельно перемішати. Поставити в тепле місце. Коли підійде, додати 5 жовтків, 5 збитих у стійку піну білків, родзинки та вимішати. Тісто покласти у гарно змащену маслом і посипану борошном форму, заповнивши її до половини. Коли тісто підніметься в рівень з краями форми, випікати при температурі 180° до готовності.

Паска традиційна

5 яєць, 1 склянку, 0,5 молока, 50 г дріжджів, борошно, 0,5 пачки маргарину.

Ретельно розтерти добіла яйця з цукром, підігріти молоко, розвести в ньому дріжджі, додати борошно. Змішати до утворення однорідної маси і поставити на 3 год. у тепле місце. Потім додати ще борошна, замісити м'яке тісто і знову поставити у тепло. Коли тісто двічі чи тричі добре підійде і ви його «обімнете», треба розкласти його у формочки і випікати. Щоб паски не підгоріли, накрийте їх папером.

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.