Новини Золочівщини
15:24, 23 тра 2021
571
0

Свято Героїв - у Золочеві

Свято Героїв - у Золочеві
Gazeta
Фото: НУС
Ідея Свята Героїв виникла у середовищі українських націоналістів. Уперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові: «Обов’язуючі організаційні свята є: свято соборності 22 січня, свято Героїв революції дня 23-го травня і День боротьби 31 серпня». Травень було обрано для свята у зв’язку з тим, що саме цього місяця пішли з життя лідери й ідеологи українського націоналістичного руху.
3 травня 1924-го помер один зі співавторів ідейних засад українського націоналізму Микола Міхновський. 25 травня 1926-го у Парижі загинув один із лідерів української революції 1917−1921-х років Симон Петлюра. 23 травня 1938-го у Роттердамі вибух бомби обірвав життя організатора українського націоналістичного руху Євгена Коновальця.

Свято Героїв - у Золочеві

 

Свято Героїв - у Золочеві

 


До 1991-го свято святкувалося підпільно. З проголошенням незалежності України захід почав набувати популярності.
У неділю, 23 травня, біля пам’ятного хреста «Борцям за Волю України» у Золочеві відбулися заходи з вшанування Героїв, всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та територіальну цілісність держави.
У заходах взяли участь голова Золочівської райдержадміністрації Василь Маркевич, керівництво Золочівської райради, голова міста Золочева Ігор Гриньків та його заступники, представники духовенства, командири військових формувань та військовослужбовці, оркестр Навчального центру Національної гвардії України, громадськість міста та району. Священники відслужили поминальний молебень. Покладанням квітів та лампадок до підніжжя пам'ятного знаку «Борцям за волю України» вшанували українських вояків, які боролись за волю українського народу, – козаків, повстанців, українських січових стрільців, вояків армії УНР, УПА, діячів ОУН та тих, хто зараз захищає Україну на Сході.

 

Свято Героїв - у Золочеві

 


Незламною мужністю і вірою в перемогу звучить Марш українського війська «Зродились ми великої години» у виконанні військового оркестру Навчального центру Національної Гвардії України:
«Велику правду для усіх єдину
Наш гордий клич народові несе:
«Батьківщині будь вірний до загину -
Нам Україна вище понад все!»
Вічна пам'ять загиблим! Честь і слава живим Героям!


Ірина ДОМАРЕЦЬКА
 
 
[media=https://fb.watch/5Gh93WvdQB/]
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.