Новини Золочівщини
11:33, 22 липня 2019
539
0

Тріумфальне повернення

Тріумфальне повернення
Gazeta
Фото: НУС
У Золочівському замку відбулось відкриття виставки картин загадкової та талановитої постаті в історії українського мистецтва – Георгія КОСМІАДІ. Виставку назвали «Повернення», адже саме ці полотна – це спогади художника і його туга про Волинь.
Георгій КОСМІАДІ проживав у Рівному в 1916–1940 роках. Нагадаємо, що був не лише художником, а й архітектором, актором-режисером-декоратором і вчителем-новатором. У Рівному він працював викладачем малювання, креслення, каліграфії в усіх гімназіях міста: українській, польській, російській, єврейській, початковій художній школі. Також організовував виставки своїх та учнівських робіт у Рівному, Луцьку, Кракові, Варшаві, Познані та ін. Пізніше емігрував з родиною до Німеччини у м. Гамбург, де продовжував творити і виставляти свої роботи.
Художник працював в різних техніках: олійний живопис, темпера, монотипія. Дві останні рідко використовуються митцями, бо вимагають особливих навиків і під силу лише професіоналам. Загалом художній спадок митця налічує понад п'ять тисяч робіт, проте повернути вдалось лише двісті сімдесят п'ять, і це все завдяки його дочці Надії Саннов-Косміаді. Саме вона активно продовжила виставкову діяльність свого батька, а вона справді вражає:
Росія – 5 виставок
Польща – 22 виставки
Німеччина – 41 виставка
Україна – 64 виставки.
Проте вперше на Львівщині презентували таку масштабну ретроспективу творів Георгія Косміаді повоєнного часу саме у нашому місті.
Під час відкриття вдалось поспілкуватись саме з пані Надією, дізнатись про життя її батька, його подорожі, натхнення та історії створення полотен. Варто також зауважити, що донька Георгія, незважаючи на свій похилий вік, зуміла повернутись з Німеччини та поселитись в Рівному, придбати приміщення, де згодом відкрити приватне арт-ательє «Георгій Косміаді».
Усі охочі мають змогу відвідати виставку до 30 серпня і особисто для себе розкрити загадковість цього художника.


Ірина КРІКСОН
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.