Новини Золочівщини
20:44, 18 червня 2019
1002
0

Перша леді Республіки Польща у Золочеві

Перша леді Республіки Польща у Золочеві
Gazeta
Фото: НУС
7 червня в рамках відзначення «Польсько-Українського дня дитини» Золочів відвідала дружина Президента Республіки Польща Агата Корнгаузер-Дуда. Це вже вп‘яте в Україні відбувається «Польсько-український день дитини» під її патронатом. Захід організовує Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові.
До нашого міста дружина Президента Республіки Польща Агата Корнхаузер-Дуда прибула разом з державним секретарем канцелярії Президента Республіки Польща Адамом Квятковським, генеральним консулом Республіки Польща у Львові Рафалем Вольським та представниками консульства.
Найперше пані Агата зустрілась із учнями та викладачами польської суботньо-недільної школи.
Перша леді Республіки Польща подякувала місцевим полякам за їхню працю, відданість та наполегливість у збереженні та популяризації польської культури, мови та традицій серед молодого покоління.
– Дякуємо за виховання молодого покоління, народженого за межами батьківщини своїх предків, в дусі патріотизму, і, перш за все, поваги як до польської, так і до української культур, – додала пані Агата Корнгаузер-Дуда.
Також гості відвідали Костел Успіння Пресвятої Діви Марії. Щирі слова вітань прозвучали від пароха, отця Михайла Голдовича:
– Візит першої леді для нас є великим святом, адже, можливо, з часів Собеського не було такого візиту. Отже, величезне спасибі за пам'ять про нас, поляків, які живуть у Золочівській землі, – сказав о. Михайло Голдович.
Особливо з нетерпінням чекали приїзду першої леді діти та молодь, які підготували художню програму.
– Ми дуже чекали візиту президентської леді в Золочів. Ми підготували концерт, де ми читали вірші, а наш хор співав польські патріотичні пісні. Сподіваємося, їй це сподобалося, – сказала учениця Ева Тимощук.
Після концерту діти отримали подарунки та влаштували спільну фотографію.
Окрім того, пані Агата Корнгаузер-Дуда у Золочеві, в рамках проекту «Допомога полякам на Сході» відвідала багатодітні сім'ї поляків – Михайла і Ліди Ковалів із Золочева та Володимира і Любові Садловських, із с. Вороняки. У домашній атмосфері батьки розповіли про труднощі, з якими вони стикаються, а діти хвалилися своїми успіхами в навчанні і навіть демонстрували свої таланти.
Від імені мешканців Золочева привітав поважну гостю міський голова Золочева Ігор Гриньків.
– Золочів є унікальним з-поміж інших міст України. Тут здавна проживали євреї, українці, поляки, котрі зберегли свій етнос, свої культури. Сьогодні Польща є нашим стратегічним партнером і приїзд дружини Президента Польщі Агати Корнгаузер-Дуди саме до Золочева є дуже знаковою подією з огляду на перспективу співробітництва наших держав, громад і народів. Дуже щира і сердечна, співчутлива і доброзичлива, вишукана і мила, вона відразу зачарувала і малечу і дорослих. За обідом ми говорили про минуле і сучасне Золочева, відомих золочів’ян, визнаних у світі. Вона прагнула більше дізнатись про мешканців міста, їх зайнятість, побут та соціальний захист. Я розповів першій леді Польщі про очікування від започаткованої співпраці із Національним інститутом польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка», який очолює пані Дорота Янішевська-Якубяк. Під час короткої екскурсії містом пані Агату Корнгаузер-Дуду дуже тепло вітали золочів’яни. Їй сподобалось у центрі Золочева і лише щільний графік перебування в Україні не дозволив показати їй всі принади нашого міста. Однак, вона пообіцяла, що наступний її візит до Золочева буде разом із її чоловіком Президентом Республіки Польща Анджеєм-Дудою – розповів міський голова Золочева Ігор ГРИНЬКІВ.
 
Леся ГОРГОТА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.