Новини Золочівщини
13:36, 30 березня 2018
2379
1

Українська писанка: краса, що нас об'єднує

Українська писанка: краса, що нас об'єднує
Gazeta
Фото: НУС
У 2017 Благодійний фонд «Золочів відроджений» став одним із переможців конкурсу, що проводився Департаментом внутрішньої та інформаційної політики Львівської обласної державної адміністрації та реалізував проект «Відродися, писанко!».
Упродовж Великодніх свят у пішохідній зоні центральної частини міста Золочева було влаштовано виставку сучасної ексклюзивної експозиції писанки. Золочів‘яни та гості міста милувались неймовірної краси писанками.                           
Наталія РЕПТАК, провідний спеціаліст Золочівської міської ради розповідає:
– До участі у проекті «Відродися, писанко!» минулоріч було залучено учасників з десяти районів Львівщини, зокрема міста: Броди, Буськ, Глиняни, Городок, Жовква, Кам‘янка-Бузька, Львів, Перемишляни, Яворів. Писанки розфарбовували вихованці центрів юнацької творчості. Кожне місто представило свій орнамент, який відображає самобутність та культуру регіону.
Цьогоріч  Благодійний фонд «Золочів відроджений» знову став переможцем конкурсу, завдяки чому буде реалізовано проект «Фестиваль «Українська писанка: краса, що нас об’єднує» (продовження проекту «Відродися, писанко!» – авт.). Партнерами проекту стануть ще вісім міст Львівщини і Тернопільщини: Радехів, Ходорів, Бібрка, Пустомити, Великі Мости, Винники, Зборів та Дрогобич.
Михайло РУДИЙ, депутат Золочівської міської ради:
– Сьогодні дуже помітним є значне зростання національної свідомості громадян. Дуже важливим є усвідомлення свого родоводу, духовних традицій. Це відродження українського народу. Золочів – це місто, у якому достатньо небайдужих і активних громадян, котрі хочуть змінювати своє місто, робити його красивішим, комфортнішим, привабливішим. Відродження і процвітання країни починається з відродження культури. Тішить, що започаткована торік традиція, цьогоріч переростає у справжній фестиваль. Кількість писанок збільшиться. Велетенські писанки ми відправили майстрам-художникам в різні куточки Львівської області. Встановлені у центральній частині нашого міста вони стануть можливістю для мешканців та туристів Золочева серцем проникнути в закодовану філософію народного мистецтва. Поряд із експозицією діятиме і Великодня арт-майстерня. Усі охочі зможуть взяти участь у майстер-класах із створення традиційних писанок. Кожна писанка, створена вами, стане оберегом для нашого міста та нашої країни. Писанка символізуватиме початок нового життя, воскресіння Бога і відродження нашої Батьківщини. То ж до участі запрошуються усі бажаючі.
Олександр ТЮТІН, голова правління БФ «Золочів відроджений»:
– У 2017 році неймовірна кількість мешканців міста Золочева, сіл, інших міст Львівщини, а також інших областей, взяли участь у проекті «Відродися, писанко». Це було цікаво всім – від малечі до людей похилого віку. Грандіозний творчий задум Фонду справдився, про що свідчили позитивні відгуки в соціальних мережах, світлини людей, які фотографувалися біля «мега-писанок», усні звернення про продовження проекту. На адресу Фонду надходили телефонні дзвінки від мерів та представників творчих колективів інших міст області з пропозиціями представити на виставку свої писанки. Це і спонукало Фонд взяти повторно участь у Конкурсі, але збільшити масштаб свого проекту з виставки на фестиваль. Завдяки Проекту центральна частина міста під час Великодніх свят перетвориться у мальовничий куточок, де витатиме дух українознавства, творчості, натхнення, любові і доброти.
Вісімнадцять писанок-мальованок (10 з яких виготовлено у 2017 році), виконаних традиційними автентичними візерунками розташуються в історичному ареалі – в центральній частині міста Золочева, які у період Великодніх свят будуть вітати усіх відвідувачів міста.
Також 15 квітня буде організовано спільну гаївку на центральній площі Незалежності (біля пам’ятника Чорновола В.), що підсилить святкову атмосферу, сприятиме відродженню стародавніх традицій, поєднає людей навколо прекрасного.
Також планується проводити майстер-класи по розфарбуванню писанок маленьких розмірів (у палатках, розміщених біля адмінбудівлі Золочівської міської ради) із залученням кращих майстрів писанкарства.



Леся ГОРГОТА
Фото Мар'яни БОЙКО
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (1)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.