Новини Золочівщини
11:04, 02 березня 2018
838
0

І знову про самобуд

І знову про самобуд
Gazeta
Фото: НУС
Учора, 28 лютого, в сесійній залі Золочівської районної ради відбулася зустріч представників контролюючих та дозвільних органів Львівської області з суб'єктами підприємницької діяльності району. Метою зустрічі є вирішення проблемних питань суб'єктів господарювання, що виникають в процесі здійснення ними господарської діяльності та стримують процес інвестування. На зустріч прибув начальник управління інвестиційної політики Департаменту економічної політики Львівської  облдержадміністрації Роман Матис. Спікер розповідав про здобутки Львівщини в галузі інвестиційної політики, наводив приклади.
«Ми повинні підвищувати обсяги залучення інвестицій в економіку Львівщини, тому допомагатимемо інвесторам у реалізації тих чи інших проектів з перших кроків», – наголосив Роман Матис.
В межах заходу суб’єкти господарської діяльності району порушували різні питання та отримували відповіді.
Одне з порушених питань – діяльність інспекції Держархбудконтролю. Порушив його підприємець Ігор Бартків, котрого ця ж інспекція вже півтора року «розшукує» з метою вручення документів, що складені за результатами перевірки. Що хотів, присутні у залі так і не зрозуміли.
– Давайте проведемо оцінку. Якщо вам треба допомогу, ви кажете: у мене є проблема, поможіть. Ми допомагаємо. Ви кажете, що вам того не треба. То для чого це? Для того, щоб виговоритись?  – запитав Роман Матис.
У діалог втрутився міський голова Золочева Ігор Гриньків:
– Я не хотів, порушувати питання діяльності інспекції держархбудконтролдю, бо, розумію, ми не для цього зібрались. Але якщо забудівник, який здійснює самочинне будівництво в історичній частині міста, прикривається інвестиціями, це питання порушив, то я користуючись нагодою, що є представник інспекції держархбудконтролю, то я дозволю собі сказати. Ви знаєте, я був неодноразово в керівника інспекції. Це крикущий факт порушення законодавства, коли в центральній частині міста, на площі Вічевій ведеться самочинне будівництво. Є вже кримінальне провадження по одній частині Кримінального кодексу України по факту самовільне захоплення земельної ділянки. Але хочу сказати про діяльність інспекції держархбудконтролю. Самобуд відбувається з листопада 2016 року. А в нас існує переписка. Отримав чергову відповідь інспекції. Копію направили заступнику міністра культури України Тамарі Мазур. Отже пишуть, що вони встановили, що дійсно є факт порушення законодавства, що є самочинне будівництво, є самочинне захоплення землі. Однак, півтора року не можуть знайти забудівника, котрий проводить це самочинне будівництво. Він то не бажає прийти, то не може розписатися… І ця вся лірика триває до цього часу. В подальшому пишуть, що такий то чоловік подав до Департаменту Декларацію про будівництво, але йому наразі відмовили. Того чоловіка треба садити в тюрму. Його шукають. Він тут є присутній. То – от він є. Представники інспекції держархбудконтролю, бачите, він – в Золочеві. Ви його розшукуєте, а він тут є. Я розумію це так. Є правова держава. Є порушення закону. Є кримінальне провадження. Якщо треба когось знайти, є особа, котра підозрюється у вчиненні злочину, то залучили поліцію, затримали, вчинили процесуальні дії. Відпустили, якщо не винен. Якщо винен, – покарали. А в нас півтора року йде переписка інспекції з забудівником. А в той час він так само звертається до них, оформляє якісь документи. І це все на фоні того, що це резонансний злочин, що це громада бачить, що це забудова площі, де стоїть один з перших пам‘ятників Маркіянові Шашкевичу. Але чому така бездіяльність? Кримінальне право має поняття злочину. Злочин це – протиправне діяння, дія або бездіяльність. Бездіяльність. Тут ми маємо бездіяльність посадових осіб, які до нинішнього дня не можуть встановити, хто вчинив самобуд на площі Вічевій. І от така лірика-переписка йде. Це історичний ареал. Будь-які містобудівні перепланування в зоні історичного ареалу мають бути з дозволу центрального органу виконавчої влади, яким є Міністерство культури України. Через те дії інспекції є абсолютно законні. Тут треба розглянути питання в кримінальному порядку, а після того вже вирішувати це питання.
Є представник Департаменту архітектури. Це питання розглядалось на містобудівних радах. Вони знають це питання, вони контролюють це питання. Я хочу від вас, щоб ми зібрались всі разом: і інспекція держархбудконтролю, і департамент архітектури, і поліція.. Бо хіба це не ганьба для поліції, коли ми пишем у газеті про те «Чи побачить поліція самобуд на площі Вічевій?». Його всі бачать. Його бачать золочівці, його бачать з-за кордону, одна поліція не бачить. Це треба вирішувати. Тут не йдеться про тиск на бізнес. Тут йдеться про те, що всі учасники бізнесу повинні чітко дотримуватись законодавства. І не можна сьогодні переоформляти землю громади без відома громади. Я не переношу сьогоднішнє зібрання у площину вирішення нашого одного питання. Я просто хочу сказати, що таке резонансне питання, а по тому питанню я звертався до голови облдержадмінінстрації, до прокурора області, має бути на контролі у всіх органів влади. Сьогодні можна хотіти розвивати бізнес. Але в рамках можливого. Якщо завтра на площі хтось захоче робити іподром, то що, давайте робити?
Представниця інспекції Держархбудконтролю підтвердила, що не можна видавати містобудівні умови і обмеження без правовстановлюючих документів на землю.
Роман Матис запропонував міському голові зустрітись і ще раз детально це обговорити та пообіцяв повне сприяння.
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.