Новини Золочівщини
11:49, 10 листопада 2016
2344
0

Що переважить: інтереси громади чи власна вигода Ігоря Бартківа?

Що переважить: інтереси громади  чи власна вигода Ігоря Бартківа?
Gazeta
Фото: НУС

Кінотеатр «Галичина». Як багато в цьому слові… Колись давно (а чи так уже й давно?) золочів‘яни тут відпочивали, призначали побачення, переглядали новинки кіно… І просто гордилися своїм кінотеатром. Намагалися стримати занепад у непрості для міста часи.

А у 2004 році будівлю кінотеатру було продано Ігорю Бартківу. За збігом обставин договір зі сторони Золочівської міської ради підписав Володимир Недзельський. Продано з певними зобов‘язаннями. Пригадуєте як урочисто відкривали у кінотеатрі громадський туалет? І як потім, за короткий період часу, його закрили? Та й почали там продавати… вікна і двері. Почалось будівництво… Мабуть, з метою покращення, було добудовано будівлю теперішнього торгового пасажу, інших торгових площ, вкопалися глибоко в землю. Був і кінозал. На жаль, дуже недовго. А ще були тут гральні апарати, державна лотерея (що слід теж розуміти як гральні апарати), шашлик з пивом, м’ясний павільйон і ще багато чого могло б бути… Бо на досягнутому підприємець аж ніяк не має наміру зупинятись. Так само, як не має наміру зважати на розмежування, де його приватна власність, а де – землі загального користування міста. Ще й історичну частину території міста захопив. Та от халепа, депутати Золочівської міської ради Тарас Куйбіда та Василь Джула разом із міським головою Ігорем Гриньківим зупинили самочинне будівництво.

Василь ДЖУЛА, депутат Золочівської міської ради:

– Кажуть, що наглість – друге щастя. Мабуть за таким принципом і живе підприємець Ігор Бартків. Депутати міської ради дуже часто стикаються із питанням браку коштів для вирішення тих чи інших питань, які турбують наших мешканців. Доводиться шукати різні джерела фінансування чи співфінансування, скажімо для того, щоб освітити ту чи іншу вулицю, провести ямковий ремонт вулиці чи прокласти шмат тротуару. А в той час колишній депутат Золочівської міської ради (котрий як ніхто інший мав би розуміти потреби громади) мало того, що ухиляється від сплати податків, орендної плати за землю, він ще й самовільно захоплює частину бульвару Сковороди та й говорить про розширення будівництва у напрямку площі Вічевої на 6 метрів. Це – нахабство, цинізм та неповага до громади міста. Адже, говорячи про будівництво комерційних об‘єктів у центральній частині міста, зокрема в тій історичній частині, де стоїть пам‘ятник отцю Маркіяну Шашкевичу, ця людина показує усім нам, що нічого святого для неї не існує. Сьогодні, якби підприємець Ігор Бартків сплатив кошти, які заборгував перед міською казною, ми б мали можливість провести ямковий ремонт на вулиці Вокзальній, чи завершити прокладання тротуару на Бродівській. Та зрештою за більш ніж один мільйон гривень, що заборгував Бартків місто могло б збудувати невеликий 3D-кінотеатр, який був би у власності громади. Варіантів використати ці кошти з користю для громади є чимало.

Та все ж повернімось до фактів.

Ігор ГРИНЬКІВ, міський голова Золочева:

– З переходом права власності на будівлю до Ігоря Бартківа у нього виникли обов‘язки платити за землю. Розпочате будівництво аж ніяк не свідчить про бажання реконструювати кінотеатр під потреби кінотеатру, а лише під комерційну діяльність. Це є очевидним, бо тут вже збудовано торговий пасаж. Окрім цього торгового пасажу розпочинається інше будівництво (згідно з дозволом на будівництво об‘єктів торгівлі та обслуговування на вулиці Кривоноса), прибудова магазину промислових товарів та прибудова кафе-бару до існуючого кінотеатру на площі Вічевій. Цей дозвіл виданий у 2009 році.

Тривалий час ще у попередні періоди йшла дискусія щодо продажу земельної ділянки під кінотеатр. Були навіть доволі дивні, як на мене, судові рішення, які зобов‘язували Золочівську міську раду продати Ігорю Бартківу земельну ділянку площею 0,30 га за ціною 67 900 гривень. Хоча всі ми розуміємо, що ціну визначає експерт станом на час укладення договору купівлі-продажу. Але не хотів би до цього повертатись. Як було, так було.

Можливо, все було б і надалі так, якби Ігор Бартків не зробив спроби самовільно захопити землі загального користування міста, зокрема частину бульвару Сковороди. Хочу нагадати читачам часопису, що до відзначення 200-річчя з дня народження Маркіяна Шашкевича ми розпочали реконструкцію історичної частини нашого міста. Замовили проект на реконструкцію вулиці Шашкевича та прилеглих вулиць – площі Вічевої, бульвару Сковороди. Вся громада міста позитивно сприйняла ці кроки і дуже активно підтримала і підтримує до цього часу. Крок за кроком ми перейшли до бульвару Сковороди, де знаходиться пам‘ятка архітектури національного значення костел Успіння Пресвятої Діви Марії. Тут зробили гарну площу і 29 травня усією громадою урочисто відкривали бульвар Сковороди. Акцент ми зробили на відновлених скульптурах святих Марії з малим Ісусом та Йосифа перед головним входом до костелу. Було зроблено дуже багато роботи. Долучались до цього, хто чим міг. Зібрали кошти на скульптури, зробили гарну огорожу на подвір‘я Золочівського районного суду, костелу. Ці роботи зроблені витончено, гарно. Курував проект заслужений архітектор України Михайло Федик. Прагнемо максимально відтворити те історичне середовище, яке було колись, максимально зберегти автентичність історичного центру. Надзвичайно гарним є проект реконструкції площі Вічевої. За цим проектом дуже гарно відкривається панорама на бульвар Сковороди, на вулицю Шашкевича (див. проект реконструкції по центру).

Хочу наголосити, що проект пройшов комплексну державну експертизу всіх експертів. Цим проектом передбачено границі розмежування будівельних робіт попри сам кінотеатр. Хочу сказати, що ми і зараз коригуємо цю площу. У тому місці, де Ігор Бартків розрив, мають бути розташовані сучасні підземні туалети.

Коли ми планували відкриття оновленого бульвару, то в межах кінотеатру ішли будівельні роботи (в глибині), стояла будівельна техніка. Перед святкуванням Ігор Бартків огородив будову парканом.

Слід зазначити, що з того часу, відколи він розпочав свою діяльність у кінотеатрі, він провів розподіл майна зі своєю колишньою дружиною. Тепер частина приміщень належить їй. Тобто все змінилось.

Є виготовлений проект реконструкції бульвару Сковороди. Ми і сьогодні не заперечуємо продати йому земельну ділянку під кінотеатром. Але, наголошую, за теперішньою ринковою ціною Але він, очевидно, кинув виклик громаді у такий спосіб, що вчинив акт самовільного захоплення бульвару Сковороди. Ця земля ніколи не належала Бартківу Ігорю Михайловичу, ніколи не була закріплена за кінотеатром. Це є бульвар Сковороди, землі загального користування міста.

Коли я повернувся із Нюрнберга, побачив що повним ходом іде будівництво, працює техніка. Але ж раніше я попереджував Бартківа, щоб він, часом, не заходив на бульвар Сковороди. І через те я змушений був особисто брати депутатів міської ради і виходити на місце будівництва, щоб зупинити самочинне будівництво. Я звернувся до керівника Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області Романа Желиха з проханням провести детальну перевірку цього будівництва. Також звернувся до поліції з проханням розпочати кримінальне провадження по факту самовільного захоплення земель загального користування міста.

Мушу сказати, що ми розуміємо, що найперше маємо створювати умови для розвитку бізнесу. Бо насамперед розглядаємо бізнес як зайнятість населення та надходження до місцевого бюджету. Через те кожне нове робоче місце для нас є дуже важливим. Але, коли ми почали говорити про наповнення міського бюджету, то постало питання, що Ігор Бартків з 2006 року не платить за землю. Прикро, що є таке нерозуміння з його сторони. Він був депутатом міської ради попереднього скликання, очолював депутатську комісію з врегулювання земельних відносин і має розуміти, що власність зобов‘язує і він повинен платити кошти до міського бюджету. Він з цього приводу неодноразово запрошувався на засідання виконавчого комітету, засідання комісій, ми звертались до райдержадміністрації, податкової інспекції. По-різному можна ставитись до цього, але сума його заборгованості сягає 1 014549, 81 грн. Це є зловживання і депутатськими обов‘язками. Як депутат попередніх скликань та голова земельної комісії, як громадянин, він має розуміти, що сплата податків – це ремонт у багатоквартирних будинках, ремонт доріг, тротуарів чи вуличного освітлення. Все те, що ми називаємо міською господаркою, сьогодні залежить від надходжень до міського бюджету. Дуже неправильним є ухиляння від сплати чи укладання договору.

У бізнесу є традиції меценатства, такого правдивого меценатства. Багаті люди із зароблених коштів жертвують бідним, долучаються до благоустрою та розвитку міста. А тут є обов’язок заплатити до міського бюджету кошти.

У народі кажуть, що найкращий захист – це напад. Сьогодні (8 листопада 2016 року – авт.) я отримав позов від Ігоря Бартківа, де йдеться про те, щоб ми визнали договір купівлі-продажу земельної ділянки невизначених розмірів і продали її за 67 900 гривень. Вважаю це цинізмом та насмішкою над громадою міста. Останні роки дуже змінили суспільство, змінили ставлення людей до певних подій і я дуже надіюсь, що Закон розставить все на свої місця і наші суди дадуть належну правову оцінку всьому, що відбувається. Що буде проведено фахову комплексну перевірку об‘єкта з залученням громадськості. Сьогодні обурені не лише депутати міської ради, сьогодні обурене все місто. Депутати ініціюють звернення у силові структури для того, щоб присікти явне цинічне порушення прав громади міста.

Мушу сказати, що пан Ігор звертався до мене з пропозицією продати йому цю земельну ділянку у центрі міста не визначених розмірів за 67 900 гривень. Однозначно, що я відмовив йому на таку пропозицію. Можливо у 2006 році 67 900 гривень це були гроші. Я запропонував йому купити земельну ділянку, яка знаходиться під кінотеатром за ринковою ціною станом на сьогодні.

Окрім того, під час однієї з розмов Ігор Бартків порушив питання про те, що він хоче будувати басейн і для цього йому потрібно розширити межі будівництва у напрямку пам‘ятника Маркіяну Шашкевичу на 6 метрів. Це категорично неможливо. Мало того, що будівля самого кінотеатру є не надто досконалою, вона потребує як мінімум вдосконалення фасаду. Ми працюємо над відновленням історичного середовища і в той час один із нашої спільноти кидає виклик усій громаді. З тих настроїв, які панують у громаді, які є серед депутатів, розумію, що нам таки вдасться зупинити це будівництво. Так, звісно, у місті дуже потрібен басейн. Але він має бути в іншому місці. Це однозначно, що не на площі перед Маркіяном Шашкевичем. Тому Ігор Бартків буде змушений розбирати все те, що він набудував на самовільно захопленій території, приводити все до первісного стану та буде притягнутий до відповідальності.

Сьогодні я закликаю до його совісті, щоб він добровільно вніс гроші до міського бюджету, зупинив самовільне будівництво та детально пояснив громаді те, що він там набудував.

Я був особисто у керівника інспекції Держархбудконтролю із проханням провести комплексну перевірку будівництва із залученням представників влади та громадськості міста, оскільки це дуже резонансна справа. Відповідне звернення надіслане голові Золочівської райдержадміністрації, котрий у силу посадових обов‘язків повинен стежити за дотриманням законності на території району. Вже третє звернення разом із відповідними матеріалами про самовільне захоплення території міста Бартківим надіслано начальнику поліції. Відповідне звернення надіслане до прокуратури Золочівського району, щоб надали нам правову оцінку скоєного.

Очевидно, що це спроба самовільного захоплення земельної ділянки на бульварі Сковороди та площі Вічевій, реконструкцію яких ми розпочали до 200-річчя з дня народження Маркіяна Шашкевича. Історичну велич Маркіяна Шашкевича сьогодні розуміють не лише на Галичині. Це розуміють керівники держави, котрі підтримують нас коштами державного бюджету. Це розуміють керівники області, котрі нам сприяють у реалізації проекту. І в той же час підприємець Ігор Бартків, окрім того, що не сплачує коштів до міського бюджету, котрі теж могли б суттєво допомогти у реалізації цього проекту, адже це таки доволі значна сума, захоплює землі в історичній частині міста і починає щось там будувати (без проекту, без погоджень відповідних інстанцій). Безперечно діям Ігоря Бартківа буде надано правову оцінку та притягнено його до відповідальності.

Тарас КУЙБІДА, інженер-будівельник, депутат Золочівської міської ради:

– Золочівська міська рада, депутати Золочівської міської ради завжди виступають за будівництво, за те, щоб наше місто розбудовувалось та розвивалось. Але за таке будівництво, яке ведеться відповідно до чинного законодавства. Неприпустимо проводити будівельні роботи за відсутності належних документів, без дотримання техніки безпеки та норм законодавства про охорону праці. Ми не знаємо, до яких наслідків це може призвести. Можуть постраждати люди. Ми всі бачимо як ведуться будівельні роботи на згаданому об‘єкті. Фактом є те, що немає відповідних документів на землю, оскільки Ігор Бартків вперто не погоджується переукладати угоду на оренду земельної ділянки, сплачувати відповідні кошти у бюджет. Міська рада неодноразово зверталась з цього приводу у відповідні структури. Окрім того, Ігорю Бартківу вистачило нахабства самовільно захопити частину бульвару Сковороди.

Леся ГОРГОТА

 


 

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.