Новини Золочівщини
10:43, 02 березня 2018
840
0

Це наша спільна історія

Це наша спільна історія
Gazeta
Фото: НУС
26 лютого у Києві за підтримки Посольства Бельгії та особисто Надзвичайного та Повноважного Посла Люка Якобса відбулась конференція, присвячена вшануванню 100-ї річниці перебування бельгійського бронедивізіону в Україні, а саме періоду революційних подій 1917–1918 рр.
Під час відкриття Надзвичайний та повноважний Посол Бельгії Люк Якобс наголосив, що ця подія – це внесок у всесвітню програму заходів, організованих бельгійськими дипломатичними місіями в знак пам’яті про події Першої світової війни.
Також відбулася презентація дослідницької групи студентів Української Академії Лідерства. Бельгійський кінорежисер Арнаут Хаубен презентував документальний фільм «Неоспівані герої – Оскар Тірі», відзнятий влітку 2016 року в Україні, слідуючи шляхом бельгійського ветерана Першої світової війни, Оскара Тірі.
Перша світова війна (1914–1918) нанесла тяжку травму Бельгії, яку розкраювали на шматки криваві бойові дії, військові злочини проти людей, плюндрування, депортації і голод. Це обходилось занадто дорогою ціною – життями людей.
Військова частина, загально відома під назвою «Autos – Canons – Mitrailleuses», налічувала близько 400 чоловік. У 1916 році король Бельгії Альберт I направив своїх солдат на Галицький фронт на підтримку царської армії. Вони брали участь під час Брусилівсього прориву та наступу Керенського. За деякий час, більшовицька революція охопила й автобронедивізіон, і він відійшов до Києва.
Взимку 1917–1918 рр. Бельгійські солдати опинилися в українській столиці. Це був історичний момент, коли Україна намагалася створити власну державу. Солдатам наказали дотримуватися найсуворішої нейтральності. Наприкінці лютого 1917 року бельгійцям вдалося домовитися про поїзд, захищений від впливу більшовиків і покинути Київ, вирушивши в чотиримісячну одіссею по дорозі додому.
Про участь у заході розповідає міський голова Золочева Ігор ГРИНЬКІВ:
– Участь у цих заходах я брав на запрошення Надзвичайного та Повноважного Посла Люка Якобса. У колонній залі Київської міської ради історики та науковці розповідали про події 1917–1918 рр. Вдячний пану Люку за запрошення та можливість взяти участь у заходах із нагоди вшанування 100 річниці перебування бельгійського автобронедивізіону в Україні.
Історія бельгійського бронедивізіону, переказана Августом Тірі та документальна стрічка «Неоспівані герої – Оскар Тірі» Арнаута Хаубена перенесли нас у час драматичних подій української нації в боротьбі за свою державність. Досконалі на той час технології автобронедивізіону, мужні духом солдати, і надзвичайна історія їхньої світової подорожі наповнюють захоплюючу розповідь. Бельгійський бронедивізіон поєднав відвагу і братерську підримку. Це також наша спільна історія. У цей період український народ переживав державотворчі процеси – творення ЗУНР, трагедія під Крутами. Історія бельгійського автобронедивізіону є дуже цікава. Власне очима тих людей, які у цей період були в Києві, на Тернопільщині. Хоча останніх свідків тих подій вже немає, Перша світова війна глибоко закарбувалася в колективній пам'яті бельгійської та української нації.
– Нація, котра не пам’ятає своєї історії через покоління перетворюється у легко керований натовп. Важливо знати історію наших народів, важливо пам’ятати наших героїв, на прикладах їх мужності виховувати нові покоління громадян – патріотів наших держав,  – наголосив Ігор Гриньків.
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.