Новини Золочівщини
12:25, 22 лютого 2018
638
0

Як депутати бюджет ділили

Як депутати  бюджет ділили
Gazeta
Фото: НУС
15 лютого відбулась чергова сесія Золочівської районної ради. Одним з ключових питань було внесення змін до показників бюджету на 2018 рік. По-простому кажучи, депутати ділили бюджетні кошти. Проте, як це відбувалось! Фракція ПП «Об‘єднання «Самопоміч» на початку сесії виступила із заявою про перенесення розгляду цього питання, оскільки воно не було належним чином опрацьовано у профільних комісіях. Адже профільна комісія з питань регламенту, депутатської етики, дотримання законності та комунальної власності змогла зібратись у складі лише двох чоловік. Рівно стільки ж депутатів прийшло на засідання комісії з питань освіти, культуpи, національного відродження, духовності, молоді, спорту, охоpони здоpов’я та соціального захисту населення. Проте левову частку об‘єктів, на які виділялись кошти, складали саме ті об‘єкти, які є у їх віданні. То ж бюджетна комісія працювала без протоколів та висновків профільних комісій. Відтак ряд важливих для громади району питань не було враховано, а кошти виділялись на, так би мовити, «свої» об‘єкти. «Свої» для сформованої більшості районної ради. То ж депутати від «Самопомочі» виступили за прозорий розподіл коштів. Однак, депутати не підтримали пропозиції голови фракції ПП «Об‘єднання «Самопоміч» Лесі Горготи і розпочали розгляд питання про зміни до бюджету. Голова районної ради Олег Банах висловив пропозицію голосувати за проект рішення, навіть без заслуховування начальника управління фінансів Золочівської РДА. Однак депутати наполягли все ж на тому, щоб їм пояснили, на які об‘єкти і за рахунок чого будуть виділяти кошти. Врешті розгляд питання все ж довелось перервати. Депутати оголосили перерву для того, щоб бюджетна комісія змогла ще раз «зібратись». Ділячи кошти на «свої» об‘єкти, депутати від «більшості» не спромоглися врахувати звернення начальника управління соціального захисту населення Ігоря Уличного про виділення коштів на співфінансування придбання житла для сім‘ї внутрішньо переміщених осіб – родини військовослужбовця української армії, котрий під час анексії Криму залишився вірним присязі українському народові і продовжив служити державі Україна. Після 20-хвилиної перерви бюджетна комісія «знайшла» кошти у сумі 500 тисяч гривень на цю потребу. Також знайшлись кошти на придбання спортивного інвентаря для секції карате у Колтівської ЗОШ та програму «Безхатченки».
Депутат Михайло ГЕТЬМАНЧИК (ПП «Об‘єднання «Самопоміч»)  виступив із різкою критикою роботи колег по депутатському корпусу:
– Шановні депутати, я б хотів загострити увагу власне саме на цьому голосуванні. Чому нашою фракцією було на початку зроблено заяву про перенесення розгляду питання? І чому я особисто змінив свою позицію під час голосування? Звичайно, що після виступу дружини військовослужбовця неможливо не голосувати. Але, друзі, я б хотів запитати, доки ми будемо ділити кошти наліво і направо? Доки ми будемо без належного розгляду, за пропозицією окремих осіб скеровувати кошти, куди нам заманеться? Доки ми будемо людьми, які відстоюють свої інтереси гніздечково, свої власні інтереси, свою власну ідею? Так не можна. Перш за все у  нас повинні бути інтереси району. Маємо дбати про розвиток району, створення робочих місць, залучення інвестицій. Без сумніву усі питання, які ми сьогодні розглядали, – важливі. Коли ж у нашому районі заведуться «люди-непартократи», а справді державники, які будуть розрізняти, де є важливе питання, де є архиважливе питання, а де – стратегічно важливе. Я б дуже хотів, щоб в подальшому оцей дерибан ми змінили на послідовне і прозоре планування розвитку району. Звісно можна виділяти кошти на криївку, на підтримку органів виконавчої влади чи ремонт клубів, але ж ми у профільних комісіях не провели аналізу цих питань, не вивчили проектно-кошторисну документацію. Ми тільки засідаємо декілька чоловік і ділимо: я – тобі, ти – мені, я – тобі, ти – мені. Доки у районі буде чинитись такий «беспрєдєл»? Хіба не важливим є питання забезпечення дітей-сиріт належними умовами проживання? Чи не важливим є стан доріг? У нас є дороги, де неможливо пройти, люди в гумовцях ходять… Чи не важливим є питання маршрутних перевезень, чи той автобус поїде в село, чи ні. У нас є села, де перевізник не хоче виконувати рейс навіть раз на тиждень. А людям важливо заїхати хоча б раз на тиждень у місто, бо в селі немає магазину.
Чи не важливим є те чи правильною є компенсація тому перевізнику? Перестаньте займатися споживацькими інтересами! Я розумію, що треба летіти в Турцію, Єгипет. Я розумію, що треба вирішити свої нагальні питання по будівництву і покращенню своїх побутових умов. Але вас обрали люди. Я сьогодні змінив свою позицію і проголосував, заради цієї жінки. Але більше цього не буде. Станьте, нарешті людьми вищими за свої особисті інтереси, станьте гідними людьми. Не ведіться на ці копійки, які вам тицьнуть і вимагають від вас потім певних відносин. Наша фракція наполягає на прозорому розподілі бюджету і вирішенні стратегічних питань району.

Мирослав ХОМ‘ЯК


Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.