Новини Золочівщини
14:26, 12 жовтня 2017
1241
0

Якщо правоохоронні органи не знесуть самобуд, то це зробить громада

Якщо правоохоронні органи не знесуть самобуд, то це зробить громада
Gazeta
Фото: НУС
Про те, що в історичній частині Золочева ведеться незаконне будівництво, знають і у Львові, і в Києві. Та схоже, що органи, які повинні слідкувати за законністю, цього не помічають. Про те, як просувається справа «Бартків – проти громади міста Золочева», запитуємо у міського голови Золочева Ігоря ГРИНЬКІВА.
– Ігоре, після того як на віче громада міста підтримала тебе, прийнявши резолюцію про звернення до посадових осіб державних органів влади щодо знесення самобуду, що ти зробив і чи щось змінилося?
– Насамперед, я звернувся до голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки. Він на рівні області відповідає за дотримання законності, йому опосередковано підпорядковані правоохоронні та інші державні органи. І хоча офіційної відповіді ще не отримав, але Золочівський відділ поліції вже включив до Єдиного реєстру досудових розслідувань наше звернення про порушення кримінального провадження проти особи на прізвище Бартків І. М. Вже розпочато слідство. Не ставлю під сумнів фаховості слідчих Золочівського відділу поліції, однак маю сумнів в об‘єктивному проведенні слідства через можливий тиск на слідчих та керівництво відділу поліції зі сторони Золочівського суду. Пригадаю золочів‘янам, що голова Золочівського районного суду Володимир Сивак в інтересах особи на прізвище Бартків І. М. прийняв незаконну постанову, яка зараз скасована Львівським апеляційним адміністративним судом. У зв‘язку з цим клопотатиму про підслідність цього кримінального провадження до іншого повноважного органу області чи держави. Повний текст звернення можна переглянути на сайті Золочівської міської ради чи моїй сторінці у Фейсбук.
Згідно з Резолюцією віче, я звернувся до Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка з вимогою створити і по можливості очолити державну комісію з приводу знесення самочинного будівництва. Саме цьому Міністерству підпорядкована Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю. І хоча ще не отримав офіційної відповіді від Геннадія Григоровича, у Золочів з позачерговою перевіркою приїхали представники обласної Інспекції архітектурно-будівельного контролю. Слід зазначити, що інспекція ДАБІ є єдиним державним органом, котрий здійснює нагляд за дотриманням законодавства у сфері містобудування. З листопада 2016 року на мої численні звернення вони лише зафіксували факт порушення – вчинення самобуду і не зробили більше нічого. За майже рік своєї роботи вони навіть не зуміли притягнути до відповідальності забудовника. Тільки не смійтеся – вони його шукали, щоб вручити документи за результатами перевірки, і не могли знайти. Вони його шукали – а він будував, будував і продовжує по ночах будувати… Чи будуть дальше шукати, чи врешті-решт зроблять щось дієве, довідаємось згодом. Їхню відповідь оприлюдню громаді. Наразі це можна кваліфікувати медичним терміном – повна імпотенція.
– Ігоре, чи притягнуть до відповідальності суддів Сивака та Гулкевич за прийняття незаконних рішень, сприяння у вчиненні самобуду та завданні збитків міській раді?
– Перш ніж дати відповідь на це питання, я дам запитання вам і всім, хто читатиме це інтерв‘ю: чи вірите ви в Україну як державу, чи вірите ви у верховенство права, чи вірите ви у справедливе правосуддя, чи вірите ви врешті-решт у перемогу добра над злом і що для цього робите? Переконаний, що кожен з нас має обрати правильний шлях, який показує нам Господь у своїх заповідях. Це – дорога правди. Нею іти важко, часом супроти течії, але не безнадійно. Потрібно багато відповідальних сумлінь. Усі ми, як пересічні громадяни, так і органи місцевого самоврядування, такі як міська рада, надіємось, що за потреби зможемо захистити своє право в суді як останній інстанції. Розуміючи важливість цих речей, Верховна рада України нещодавно прийняла ряд законодавчих актів в рамках судової реформи. Знаю одне – безчесні судді не мають права вершити правосуддя, їм не місце у судах і вони мають піти. Щодо судді Золочівського районного суду Володимира Сивака та судді Львівського окружного адміністративного суду Ірени Гулкевич, я надіслав звернення до Вищої ради правосуддя про притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.
Також я надіслав звернення до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Звернувся з повідомленням до Генерального прокурора України про вчинення суддями В. Сиваком та І. Гулкевич  кримінальних правопорушень – зловживання владою, постановлення суддею завідомо неправосудного рішення,  оскільки порушення кримінальних проваджень щодо суддів є виключною компетенцією Генпрокуратури України. Повний текст звернень можна переглянути на сайті Золочівської міської ради та на моїй сторінці у Фейсбук.
Щодо збитків, завданих міській раді, поінформую золочів‘ян, що вартість земельної ділянки, яку незаконно, через постанову судді Львівського окружного адмінсуду Ірени Гулкевич, вилучили з комунальної власності міста та зареєстрували на Бартківа І. М., становить 1 млн. 165 тис. гривень. Бартків І. М. цю ділянку перепродав третій особі на прізвище Душніцький М. Я. у зв‘язку з чим Золочівський районний суд розглядає два позови міської ради:  один – до Бартківа про знесення самочинного будівництва, другий – до Бартківа–Душніцького про скасування перереєстрації права на землю. Отже, якщо всупереч волі депутатів Золочівської міської ради, від громади міста незаконно забрали, а правильніше кажучи вкрали, земельну ділянку вартістю 1 млн. 165 тис. гривень, нам однозначно завдали значних збитків і винні у цьому, на мою думку, мають нести кримінальну відповідальність. Чи визріло до того наше суспільство, чи буде справедливе розслідування – покаже час. Моїм обов‘язком є відстояти інтереси громади, у зв‘язку з чим крок за кроком доводжу нас усіх до відома, сподіваючись на активну громадянську позицію мешканців нашої громади та дієвість тих, від кого залежить законність та правопорядок. Цитуючи слова давньогрецького філософа Пілата «В покарання за пасивність громадянського суспільства люди отримують владу злодіїв».
– Нещодавно на сесії Золочівської міської ради та в соцмережах прозвучала інформація про те, що на реалізацію проекту реконструкції площі Вічевої особа на прізвище Бартків хоче дати великі гроші, що обраховується мільйонами гривень. Яка твоя думка про це?
– Лиш би це не була чергова його брехня, щоб приховати свою незаконну діяльність. Всі ті, що хочуть дати гроші на реконструкцію площі, і зробити це щиро, в будь-який час можуть перерахувати будь-яку суму коштів на рахунок Золочівської міської ради: 31559314219656, МФО 825014, ЄДРПОУ 04055908 з відміткою «спонсорська допомога на реконструкцію площі Вічевої у місті Золочеві». Щодо незаконних забудівників Бартківа–Душніцького, то сьогодні ще не пізно прислухатись до голосу громади, розібрати частину самобуду, який заважає реалізовувати Проект реконструкції головної площі нашого міста – площі Вічевої, проект вшанування світлої пам‘яті нашого Генія отця Маркіяна Шашкевича. Враховуючи настрої мешканців міста, можу сказати наступне: якщо повноважні державні органи не спричиняться до знесення самобуду на площі Вічевій та бульварі Сковороди в законний спосіб, то це зробимо ми, мешканці цього міста.
Розмовляв Михайло ЛАПСЮК
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.