Новини Золочівщини
12:06, 15 вересня 2017
735
0

Cтаровинну арку відреставрують

Cтаровинну арку відреставрують
Gazeta
Фото: НУС
У Золочеві реставруватимуть старовинну арку, що на вулиці Шашкевича, 8. Учора Золочів  відвідали фахівці комунального підприємства Львівської обласної ради «Архітектурна основа», які вивчали технічний стан арки та визначали можливі методи її реставрації.  
Володимир ЛАВРІН, керівник проектної групи комунального підприємства «Архітектурна основа»:
– Ми завітали у Золочів на запрошення міського голови Ігоря Гриньківа. У місті ведеться велика робота з відновлення історичної частини міста. Зроблено великі об‘єми робіт по дорогах, по інженерних мережах. Наступний етап, над яким розпочала працювати міська рада це відновленя фасадів, відновлення дахів. Тобто повноцінна робота в напрямку відновлення історичного середовища. Арка це мабуть найцінніше, що є з об‘єктів на центральній вулиці. Це найстаріший об‘єкт. Арка потребує відновлення, реставрації. Будемо думати, якими засобами проводити реставрацію, щоб принаймні, якщо не відновити первісний вид, то хоча б зберегти цей яскравий об‘єкт у центральній частині Золочева.  Сьогодні ми радились: розпочнем роботи із відновлення фасадів та дахів у цій частині. Тобто будем робити із Золочева європейське місто.
Марта МОСЮК, реставратор:
– Зараз вивчаємо стан арки, напрацьовуємо варіанти і проект її реставрації. Золочів старовинне європейське місто, яке має свою історію, яке в останні роки відроджує свою архітектурну спадщину. Тут є своє культурне середовище. Це дуже важливо, адже середовище виховує. Людина, яка зросла і виховалась в культурному середовищі, має зовсім інше бачення, зовсім інше світосприйняття. І в Золочеві саме такі люди. Золочів заворожує.
Ігор ГРИНЬКІВ, міський голова Золочева:
– Золочів‘яни прагнуть відродити всі деталі нашого міста. Нам важливо, щоб все, що можна збергти для майбутніх поколінь, ми зберегли. З ініціативи депутатів Золочівської міської ради було порушено питання реставрації в‘їзної арки на вулиці Шашкевича, 8. Окрім того, Золочівська міська рада звернулась до Міністерства культури та охорони культурної спадщини Республіки Польща щодо фахової реставрації фасаду костелу Успіння Пресвятої Діви Марії та будинку піярів у Золочеві. Це питання ми обговорюємо із фахівцями з Польщі. Керівник проектної групи Володимир Лаврін разом із реставратором Мартою Мосюк сьогодні вивчали технічний стан арки, костелу Успіння Пресвятої Діви Марії та будинку піярів, щоб оцінити роботи і щоб ми могли зрозуміти обсяг робіт та все детально спланувати.
Леся ГОРГОТА
Фото Мар'яни БОЙКО
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.