Новини Золочівщини
11:12, 10 березня 2017
763
0

Рідну мову вивчаємо з дитинства

Рідну мову вивчаємо з дитинства
Gazeta
Фото: НУС
Ну що б, здавалося, слова...
Слова та голос — більш нічого.
А серце б’ється — ожива,
Як їх почує!
                                                                                                   Тарас Шевченко
 Рідна мова – жива душа народу, невмируще джерело, з якого наш народ черпає силу, розум, знання й пам'ять родоводу. А слово – це віконце, через яке ми сприймаємо й пізнаємо навколишній світ. Добре знати мову, вміти користуватися нею – гордість для кожного українця, особливо маленького.
Міжнародний день рідної мови і Міжнародний день материнської мови відзначають щороку 21 лютого, починаючи із 2000 року. Цьогоріч цим днем почався Тиждень рідної мови у ДНЗ № 7 «Веселка». Цікаві та змістовні заходи відбулися під гаслом «Ми українці – велика родина, мова і пісня у нас солов’їна».
Вихователі усіх вікових груп провели цикл занять за темами: «Слава Україні – героям слава!», «Ми любимо нашу українську мову», «Українські письменники – дітям», «Українці ми маленькі».
Традицією садочка є відвідування вихователями з дітьми 21 лютого міні-музею «Герої Небесної сотні». У цей день тут проводяться змістовні  бесіди, запалюється свічечка, вшановується пам'ять про загиблих хвилиною мовчання.
 Вчити і виховувати маленьких дошкільнят – дуже копітка та виснажлива праця. Вона потребує вміння, знань, терпеливості, мудрості. Конкурс «Юні декламатори», у якому брали участь дітки з дворічного віку, став підсумком роботи педагогів по навчанню рідної мови за І півріччя навчального року.
До проведення Тижня рідної мови були залучені батьки наших вихованців. З їх активною допомогою у кожній групі організовано виставки світлин «З чого починається Батьківщина», спільних з дітьми робіт «Герої не вмирають», дитячих малюнків «Рідна мова у малюнках».  Стала національною прикрасою фойє дошкільного закладу виставка-конкурс ляльок у національному вбранні. З підручних матеріалів мами і бабусі зуміли відтворити історію української іграшки, починаючи від ляльки-жованки, ляльки-мотанки і до красуні на високих підборах в сучасній вишиванці.
Збагатити свій методичний потенціал і показати рівень володіння ІКТ педагоги змогли під час створення та демонстрації презентацій про оформлення національного куточка та стан національно-патріотичного виховання у кожній віковій групі.
Завершився Тиждень Всеукраїнським флеш-мобом у відеохостингу YouTube по читанню віршів українською мовою, який розпочали студенти  прифронтової станиці Луганської.  Естафету передано Золочівській ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 імені М. Шашкевича.   
Основна мета усіх заходів, що відбулися у Тиждень рідної мови, показати її велич, красу і  багатство, виховувати любов до рідного міста, бажання вивчати і знати українську мову. Лише у тісній співпраці з родинами наших вихованців можна реалізувати одне з основних завдань усього педагогічного колективу – виростити  розвинену, свідому, багатогранну  особистість, справжнього патріота нашої держави.  
Мово наша рідна, йди широким кроком
Впевнено і гордо в світле майбуття.
Не лякайся, мила, тих тривожних років,
Ти – для нас єдина і на все життя.
Оксана Стасюк, вихователь
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.