Новини Золочівщини, Укрaїнa, Культура
13:36, 17 лютого 2017
1287
3

Улюблена річ може стати ще кращою

Улюблена річ може стати ще кращою
Gazeta
Фото: НУС
Декупаж (з фр. Decouper – вирізати з паперу) – декоративна техніка по склу, дереву, пластмасі та інших поверхнях, що полягає у вирізанні зображень з паперу та наклеюванні їх на поверхню, що декорується.
Як засіб декору, декупаж відомий в Європі ще з часів Середньовіччя, адже він не вимагав художніх здібностей, навичок малювання та наявності фарб. У цей час декупажем прикрашали меблі.  
Наприкінці XX століття декупаж ввели до арсеналу дизайнерів. Його ускладнили новими матеріалами, що дало змогу закріплювати малюнки на різних поверхнях – від дерева і до кераміки. Зараз до традиційної техніки додався декупаж з серветок, з тканин і на тканинах, а різноманітність матеріалів дає змогу декорувати будь-яку поверхню: свічки, метал, скло, пластмасу тощо.
Сучасний декупаж більше нагадує виготовлення китайських  лакованих предметів. Нині він широко використовується для створення подарунків ручної роботи, а також для декорування інтер’єру.  Детальніше про цю надзвичайно цікаву техніку розкаже вчитель трудового навчання Золочівського НВК «Школа радості» ДНЗ Леся Володимирівна Заяць.
– Лесю Володимирівно, знаю, що Ви майстриня ще та, у Ваших руках будь-яка річ перетворюється на щось надзвичайне. Як Ви познайомилися саме з цією технікою?
 – З цією технікою я познайомилась зовсім недавно. Це просто була ще одна техніка зовсім невідома мені. Але, як виявилося, це зовсім не складно і навіть не дуже затратно. Адже за допомогою цієї нескладної техніки можна прикрасити все, що завгодно і давати «друге життя» багатьом предметам.
Сьогодні найпопулярніший матеріал для декупажу – тришарові серветки. Окрім них потрібна ґрунтовка, клей ПВА (або спеціальний декупажний), лак на водяній основі, а з інструментів – ножиці та пензлик для нанесення клею.  
– У чому суть технології?  І з чого починати?
– Для початку потрібно вибрати предмет для декорування. Шорсткуваті поверхні потрібно обробити шкуркою, скляні, керамічні чи пластмасові – обезжирити спиртом. При потребі предмети потрібно заґрунтувати.
Наступний крок – обираємо малюнок. Треба відокремити від серветки верхній тонкий шар та вирізати малюнок. Після цього прикладаємо малюнок на оформлювану поверхню й промащуємо клеєм із зовнішньої сторони, при цьому розгладжуємо пензликом усі складки. І останній крок – нанести два шари лаку, коли клей висохне. Готово!
– Декупаж – задоволення не з дешевих. Де берете матеріали й чи реально купити все необхідне у Золочеві?
– Професійні матеріали дуже дорогі. Я стараюсь знайти альтернативу. Замість спеціального клею використовую ПВА, ґрунтовку замінюю білою фарбою. Багато матеріалів для декупажу можна купити у будівельних магазинах. Слід звертати увагу на те, щоб матеріали: фарби, ґрунтовки, лаки були акрилові – на водяній основі.
– Скільки часу потрібно для виготовлення виробу?
– Інколи достатньо і півгодини, а в інших випадках і декілька днів. Усе залежить від того, як швидко висихають матеріали і скільки шарів ми наносимо.
– Ви не тільки самостійно займаєтеся декупажем, а й з дітьми у школі. Чи подобається їм такі заняття?
– Діти отримують велике задоволення від нових модних технік. Декоруємо з ними вироби для інтер’єрного призначення: старі платівки, диски, «реінкарнуємо» різноманітні баночки-скляночки.
– Бажаємо успіху і творчого натхнення.
Розмовляла
Мар’яна БОЙКО
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (3)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.