Новини Золочівщини
13:29, 21 вересня 2016
815
0

Створили об‘єднання і вирішили проблему

Створили об‘єднання  і вирішили проблему
Gazeta
Фото: НУС
Більшість людей живе у багатоквартирних будинках. Тут є свої і переваги, і недоліки. На жаль, другого більше. Люди звикли до малоефективності ЖЕК-ів і вже не надіються на їхню допомогу. Тому законотворці дали громадянам можливість створення альтернативи – об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Зараз люди вже розуміють, що створивши ОСББ, вони зможуть покращити умови проживання в будинку та й стан будинку в цілому. Про особливості об’єднань співвласників багатоквартирних будинків наша розмова з Карлащуком Євгеном Івановичем, головою правління ОСББ «Веселка».
– Євгене Івановичу, коли було створене ОСББ, яке Ви очолюєте? Що змусило Вас ініціювати створення ОСББ у власному будинку?
– ОСББ «Веселка» було створене в квітні 2011 року. Створили ми його через те, що наш ЖЕК не ефективно працював. В домі за останні 12 чи навіть більше років фактично нічого не було зроблено. Я особисто в цьому домі живу 26 років, я все це бачив своїми очима. Ми прекрасно знали, що у нас тече дах, тобто 12 квартир могли бути залитими, ми знали, що у наших підвалах постійно нечистоти. Це все ускладнювало життя жителів будинку. Під’їзди у нас також були не в найкращому стані. Хоча і зараз вони не ідеальні, але все зразу не вийде зробити. І от, ми вирішили створити ОСББ.
– Хто був ініціатором створення ОСББ?
– Головою міської ради нам було запропоновано створити ОСББ. Порадившись, створили ініціативну групу з декількох чоловік, яка провела установчі збори, де було вибране правління. «А що ми гірші? – подумав я, – давайте спробуємо». Мене обрали головою ОСББ і вже 5 років я його очолюю. У нас є статут, розроблений на основі закону України про ОСББ, він затверджений на загальних зборах та міською радою. Також у нас є свідоцтво про реєстрацію і всі документи, які регламентують нашу діяльність.
– Які складнощі у процесі створення ОСББ виникли?
– Складнощів у нас не виникало. Ініціативна група була створена моментально, люди одразу ж розуміли, що ОСББ – це краща форма господарювання, бо всі наші кошти у нас в руках, ми знаємо, на що вони йдуть. Надіятись на державу – не вихід.
–  Чи вдалося реалізувати Ваші плани?
– У нас дах потребував капітального ремонту, водосточні ринви і труби потрібно було замінювати, і ще багато-багато питань, які ми частково, буквально за ці 5 років, вирішили своїми силами, тобто силами ОСББ. Від ЖЕК-у ми відмовились, квартирна плата, як раніше називалася, тепер у нас має назву плата на утримання будинку. На загальних зборах ми вирішили плату зробити спочатку 1 грн. за 1м кв., а вже з 1 березня цього року – 2 грн. за 1 м кв. І от за ці кошти ми живемо. Ми не є прибутковою організацією тому, що ці кошти – це гроші мешканців будинку, які передбачені на те, аби своїми силами з нашим будинком щось робити.
– Якими програмами Ви скористалися?
– Протягом цих років ми спілкувались з місцевою владою, просили допомоги і нас почули. Ми взяли участь у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». І, завдячуючи цьому проекту, ми зуміли позбутися найбільшої нашої проблеми – протікаючого даху. Кошторис робіт складав більше, ніж півмільйона гривень. Це була велика і не підйомна сума для нас. Своїми силами ми б збирали цю суму багато років, а враховуючи інфляцію та всі інші нюанси, ми б так нічого і не зробили. Тому вступивши в цей проект, де співфінансування наше складало 25 %, місцевий бюджет також 25 %, а проект ЄС / ПРООН сплатив 50 %. Минулого року ми зуміли відремонтувати дах у нашому будинку. Я вважаю це досягненням не моїм, як голови ОСББ, а всієї громади. Адже люди зрозуміли пріоритет цього завдання. Тут живуть наші діти, внуки, людей похилого віку на верхніх поверхах дуже багато, яким постійно тік дах. Звичайно, ми латали діри, але це не вихід з положення. Зараз ми не зупиняємось на досягнутому: старі труби, водопровід у підвалах ми частково замінили і зараз людям набагато приємніше туди заходити, тримати там консервацію чи ще якісь речі.
Тому, дякуючи міській владі, нашому юристу Христині Піддубній та координатору Львівської обласної державної адміністрації Ірині Галайко, ми змогли втілити у життя цей проект.
 – Які зміни плануєте на найближчий час?
– В планах у нас продовжити роботу над каналізацією – заміна старих труб, над входами зробити дашки. Освітлення у нас є і в підвалах, і в коридорах, але поступила до нас пропозиція від голови Всеукраїнської асоціації з питань енергозбереження Романа Співака зробити освітлення від сонячних батарей. Ми зможемо економити на світлі: влітку накопичувати електроенергію, яка зможе освітлювати нам підвали і коридори взимку. Також в планах зробити ремонти в під’їздах, але для початку нам потрібно завершити роботи над водяними та каналізаційними стояками. А на це все потрібні фінанси. Будуть гроші і ми невеликими кроками йтимемо до кращого.
– Чи є люди, які не платять за комунальні послуги?
– Ні, у нас таких немає. Може, звичайно, бути затримка місяць або трішки довше, адже в будинку є квартири, власники яких проживають за кордоном. Але вони приїжджають і обов’язково все сплачують. Зараз я піднімаю у міській раді питання щодо неперерахування відшкодувань по субсидіях та пільгах управлінням соціального захисту. І ця затримка триває вже протягом 4-5 місяців. Ми піднімали це питання у міській раді і нас завірили, що найближчим часом це питання буде вирішено.
– Що таке, на Вашу думку, успішне ОСББ?
– ОСББ повинне пройти період часу для адаптації в нових умовах. Думаю, п’ять років – це достатньо. Люди побачили, що зараз нам краще. І це вже успіх. Нам дали шанс, який більше може не випасти. І ми щасливі, що використали його.

Розмовляла Мар'яна БОЙКО
На фото: Євген Карлащук під час зустрічі з керівництвом Проекту ЄС/ПРООН
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.